Дянков: Бюджетът за 2011 г. е бюджет на стабилността

28.10.2010 | 16:10
по статията работи:
Министърът представи основните параметри от бюджета пред 4 парламентарни комисии
Дянков: Бюджетът за 2011 г. е бюджет на стабилността

Четири парламентарни комисии заседават днес съвместно по Бюждет 2011 г. Министърът на финансите Симеон Дянков предстви проекта пред тях.

По традиция двете водещи комисии -  по бюджет и финанси и по икономическа политика, енергетика и туризъм - заседават заедно при първото четене на законопроекта всяка година. Този път по изключение в заседанието ще участват комисиите по труда и социалната политика и по здравеопазването, а законопроектът ще бъде разгледан заедно с още два - за държавното обществено осигуряване и за бюджета на Националната здравно-осигурителна каса.

Кризата е идеално време за реформи, каза финансовият министър Симеон Дянков по време на заседанието на четири парламентарни комисии за Бюджет 2011 г. Според Дянков по време на криза е като при отлив в морето, когато „се вижда кой плува без гащи". Дянков бе категоричен, че когато в държавата няма пари, се разбира в кои ведомства има проблеми и какви реформи трябва да бъдат направени.

Ето какво каза вицепремиерът: Всяко време е хубаво за реформи. И когато има пари е хубаво да се правят реформи, и особено когато няма достатъчно пари е още по-добро време да се правят реформи. Тогава се вижда къде са големите проблеми в една държава, в една институция всъщност, не само в една държава. Латиноамериканците имат една поговорка, аз съм я казвал от време на време: като падне водата, като идва отливът в морето, се вижда кой плува без гащи. По време на криза е точно така - има по-малко пари и внезапно се вижда къде кои институции не са достатъчно реформирани, къде не работи добре системата и съответно къде ни трябва някаква реформа. От тази гледна точка моето мнение е, че време за реформа е винаги - и сега, и когато България вече е излязла напълно от кризата.

Бюджетът за 2011 г. е бюджет на стабилността, заяви още Дянков пред депутатите от четирите парламентарни комисии.

В бюджета е заложен икономически растеж от 0.7 процента през 2010 г. и 3.6 процента през 2011 г., посочи Дянков, цитиран от БТА. Очаква се БВП да възлезе на 77 млрд. лева.

Очакваме основен двигател за растежа да бъде износът. Основната цел, която си поставя бюджетът за следващата година, е връщане в 3-процентен дефицит, каквото е изискването на ЕС, каза той.

Правителството запазва най-ниските данъчни ставки в ЕС, като продължава увеличаването на косвената данъчна тежест, посочи Дянков.

Преразпределителната роля на държавата ще бъде намалена до 35.5 процента. Това е най-ниското ниво от последните 15 години, посочи той.

Социалният сектор остава с най-голям дял в публичните финанси. С разпоредба в държавния бюджет предлагаме засилване на контрола при поемане на разходи от министерствата, отбеляза Дянков. Така ще може да се формират ограничения за министерствата при сключване на договори, заяви той.

Правителството твърдо отстоява позицията за запазване на валутния борд, емисионната политика е основен инструмент за управление на държавния дълг, посочи министърът.

В резултат на дискусии със социалните партньори правителството взе решение за увеличаване на социалните вноски с 1.8% от следващата година, допълни Дянков.

Той отбеляза, че се запазва размерът на преките данъци и така българските домакинства и фирми имат най-ниската данъчна тежест от целия ЕС.

Проектобюджетът за следващата година беше внесен в парламента на 1 октомври, припомня Dariknews.bg. Няколко дни по-рано след заседание на кабинета Дянков обяви, че дефицитът ще остане под 3% дори и при нулев растеж. Финансовият министър посочи поне две причини, заради които България ще може да постигне прогнозирания ръст от 3,6 на сто: Нормално е като тръгне икономиката, понеже има по-ниска база за сравнение за 2009 и за 2010 г., растежът следващата година да е по-висок отколкото неикономисти биха предполагали. Втората причина е все по-ускоряващият се темп на развитие на нашия износ. 

При внасянето на Бюджет 2011 обаче все още не бе прието решението осигурителните вноски да скочат с 1,8% от догодина, което трябва да залегне в бюджета на Държавното обществено осигуряване. Скокът е от 16% на 17,8%. В законопроекта се предвижда още минималното дневно обезщетение за безработица се вдигне с 1,20 лв. Запазва се приетото през тази година изчисляване на обезщетението за безработица като 60 процента от осигурителния доход, но периодът за изчисление се увеличава от 9 на 18 месеца, а за майчинството се вдига от 12 на 18 месеца. Болничните ще се изчисляват на база последните 12 месеца.

Въвеждат се четири минимални месечни размера на осигурителен доход за самоосигуряващите се лица, като най-ниската стойност ще бъде 420 лв. за тези с годишен доход до 5400 лв., а за тези с над 7500 лв. прагът ще бъде 550 лв.

В последния законопроект за Здравната каса е заложено балансирано салдо. Въпреки това в мотивите на документа е посочен рискът от неизпълнение на приходите, което означава евентуален дефицит.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 25.04   1154 г. – Мюсюлмански войски, предвождани от Нур ад Дин превземат Дамаск. 1699 г. – Състои се сватбата на немския граф Лудвиг Крафт фон Насау-Саарбрюкен и...