Земетресения разлюляха Балканите, усетиха се и у нас

03.11.2010 | 09:10
по статията работи:
Трусове с магнитуд над 5 по скалата на Рихтер бяха регистрирани в Сърбия, Турция и Гърция. Първите две са усетени и в България
Земетресения разлюляха Балканите, усетиха се и у нас

Информацията е актуализирана в 11:00 часа

Две земетресения, регистрирани през изминалата нощ на територията на Балканския полуостров - в Сърбия и Турция, бяха усетени и на територията на нашата страна. Трето земетресение е регистрирано в Гърция, но то не е било усетено в България.

Сърбия

Според данните Европейски средиземноморски сеизмологичен център земетресение с магнитуд 5,4 степен по скалата на Рихтер на територията на Сърбия е регистрирано на 35 километра югозападно от сръбския град Крагуевац в 1,56 часа местно време на дълбочина 10 километра. След него е регистрирана серия от шест по-леки земетресения, от които най-силното е с магнитуд 2,6 по Рихтер, предаде Агенция "Фокус". В близките часове може да се очакват и други трусове, но със значително по-малка сила.

Двама души са загинали тази нощ в сръбското село Гърдица близо до Кралево, след като земетресението е разрушило къщата им, предадоха сръбските медии, като се позоваха на съобщение на министерството на вътрешните работи. По данни на сръбската Бърза помощ до сега в нейните поделения са регистрирани около 100 граждани с различни видове наранявания, предимно контузии, порязвания и психични състояния в резултат на преживения стрес.

Според съобщение от региона на земетресанието най-засегнат е град Кралево. Населението на Кралево е около 70 хиляди души. По улиците на града има стъкла и парчета мазилка, отделни фасади са напукани, в някои квартали на града няма ток и вода, прекъснати са и телефонните линии. Проведе се евакуация на болни от градските клиники в други сгради или в по-незасегнати крила на болниците. Щетите са силно изразени в квартала Ярчуяк. Има хора, които все още се опасяват да влязат в къщите си поради страх от нови трусове.

Вицепремиерът на Сърбия и министър на вътрешните работи Ивица Дачич посети град Кралево. Заедно с министъра е началникът на сектора за извънредните ситуации на Сърбия Предраг Марич. Дачич и Марич посетиха и медицинския център в село Гърдица. Дачич, който пристигна в града заедно с 40 души от специалните части на вътрешното министерство, разговаря с ръководството на Кралево. Той изтъкна необходимостта от възстановяване на електрозахранването и установяване на качеството на питейната вода. Министърът призова хората да запазят спокойствие и препоръча учениците днес да бъдат освободени от занятия. Части на полицията и жандармерията са на терена.

Освен в Кралево, земетресението е било усетено доста силно и в градовете Аранджеловац, Чачак, Ягодина, Ужице и Валево. В Белград е било усетено като трус с магнитуд 4 по Рихтер, съобщиха от Републиканския сеизмологичен институт, предаде БТА.

По думите на директорката на сръбския институт по сеизмология Славица Радованович, досегашният опит показва, че не се очаква нов силен заметръс в района на Кралево. От своя страна заместник-директорът на тази институция Бранко Драгичевич уточнява, че подобно земетресение в Сърбия е било рагистрирано през 1998 година в Мионица. 

Електронното издание "Блиц" помества отзиви на читатели, които твърдят, че земята се е разтърсила и в други части на региона - в Косово, Македония, Южна Сърбия. От Републиканския сеизмологичен институт смятат, че материалните щети биха могли да достигнат около 1 милион евро, тъй като в тази част на Сърбия и особено в Кралево има около 2 500 обекта, построени без сеизмологична защита.

Турция

Европейския средиземноморски сеизмологичен център съобщи за още едно силно земетресение с магнитуд 5,3 по Рихтер в Западна Турция. То е регистрирано в 4,51 сутринта, а епицентърът му е бил в егейския залив Сарос. Земетресението е усетено в Чанаккале, Текирдаг, Одрин и Истанбул.

От кризисния център към валийството в Чанаккале съобщават, че засега не са получили информации за пострадали и материални щети, причинени от земетресението. Опасявайки се от нови трусове, жителите в окръг Чанаккале са излезли на улиците.

Гърция

Подводно земетресение с магнитуд 5 по скалата на Рихтер тази сутрин в 04.51 ч. е било усетено в района на гръцкия о-в Самотраки. Епицентърът на труса е на разстояние 50 км югоизточно от северногръцкия град Александруполис в залива Сарос. Няма данни за щети или жертви, съобщават властите.

Между земетресенията в Сърбия и Гърция няма никаква връзка, съобщи гръцката агенция АНА-МПА, цитирана от БТА. Според Манолис Скордилис, сеизмолог от Солунския университет "Аристотел", трусът в Сърбия не е предизвикал никакви смущения на гръцка територия и няма връзка с Гърция. Трусът в Сърбия е бил регистриран и от сеизмологичния център при Солунския университет "Аристотел".

У нас

От Националния институт по геофизика, геодезия и география към Българската академия на науките (БАН) са регистрирали у нас двете земетресения в Сърбия и Турция.

От там уточняват, че земетресението в Сърбия е регистрирано в 2,57 ч. То е на 250 км в северозападна посока от София и е усетено в Северозападна България - от Видин до Кюстендил.

Второто земетресение е регистрирано в 4,51 ч. в Турция. То е на 360 км в югоизточна посока от София и е с магнитуд 5 по Рихтер. Усетено е в Кърджалийския регион, в Пловдив и Ямбол.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 10.05   1525 г. – По силата на договор от Чамаси, Аграфа (днешен южен Пинд) се сдобива с автономен статут. 1553 г. – От Лондон потегля морска експедиция на бъдещата...