Приеха на първо четене бюджета на Държавното осигуряване за 2011 г.

10.11.2010 | 12:22
по статията работи:
Съгласно законопроекта дефицитът на НОИ трябва да бъде намален с близо 700 млн. лв. догодина. Разходите за отглеждане на малко дете се увеличават
Приеха на първо четене бюджета на Държавното осигуряване за 2011 г.

Депутатите приеха на първо четене законопроекта за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2011 година. От общо 157 депутати  "За" гласуваха 114, "Против" бяха 43-ма, а нито един не гласува с "въздържал се".

Основните положения в бюджета са:

От 9 на 12 и на 18 месеца се увеличава периодът, върху който се изчисляват обезщетенията - съответно за безработица и за бременност и раждане.

Минималният дневен размер на обезщетението за безработица става от 6 лв. на 7,20 лв. Въвежда се диференциран минимален осигурителен доход по определена скала за самоосигуряващите се лица съобразно облагаемия им доход за 2009 г. в размери съответно: 420, 450, 500 и 550 лв. За земеделските производители и тютюнопроизводители той е 240 лв.

В проектобюджета средният осигурителен доход е 609,86 лв., т. е. заложено е повишение с 6,3 на сто спрямо очакваното му равнище за 2010 г. (573,90 лв.). 

Част от заложените параметри може да прочетете в следващите няколко реда:

В проектобюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2011 г. не се предвижда осъвременяване на размера на пенсиите. Максималният размер на получаваните една или повече пенсии се запазва на 700 лв. месечно. Това каза председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова от парламентарната трибуна, предаде Агенция "Фокус". Тя представи доклад по законопроекта за бюджета на ДОО за следващата година.

Министерският съвет предлага общият размер на приходите и трансферите за 2011 г. да бъде 8 243.7 млн. лева срещу 8 375.7 млн. лева, приети със закона за 2010 г. За следващата година има намаление на общия размер на приходите и трансферите със 132 млн. лева. Общият размер на разходите и трансферите е разчетен в размер на 8 240.7 млн. лева при одобрени със закона за 2010 г. 8 372.9 млн. лева или намаление на разходите и трансферите със 132.2 млн. лева.

Предлага се бюджетно салдо - излишък с 2.8 млн. лева. Общият дефицит е от 1 330 836.5 хил. лв. В сравнение със закона за бюджета за ДОО за 2010 г. той намалява с 669.8 млн. лева.

Бюджетът е изготвен при равнище на безработица от 9.4 на сто, минимална работна заплата от 240 лева, инфлация от 3.7 на сто, 2 815 005 осигурени лица, среден осигурителен доход от 609.86 лв. средногодишен брой пенсионери - 2 187 485, увеличение на размера на вноската за фонд "Пенсии" със 1.8 на сто.
Брутният вътрешен продукт е заложен на 77 077 млн. лева при 3.6 на сто икономически растеж.

Правителството на ГЕРБ намали осигурителната вноска с 0,2% като по този начин помага на бизнеса и дава устойчивост на основната социална защитна мрежа, каквато е държавното обществено осигуряване. Това заяви от своя страна социалният министър Тотю Младенов. Той обясни, че с бюджета за държавното обществено осигуряване за 2011 година се постигат две основни цели - намаляване на дефицитът натрупан в ДОО, който е над 2 млрд. лв., със 699 млн. лв. и гарантиране на социалната защита на всички български граждани

В отговор на критиките на Веселин Методиев, че тристранния диалог измества същинския парламентарен дебат, министър Младенов посочи, че социалният диалог е един от приоритетите на българското правителство и правителството ще продължи с този социален диалог с неправителствения сектор и работодателите.

Като процент от БВП разходите за пенсии са 9,6%. Средната пенсия от 263 лв. ще нарасне на 265 лв., което е естественият ръст на пенсиите, тъй като новоотпуснатите пенсии са по-високи. Това стана ясно от думите на председателя на НОИ Христина Митрева по време на обсъжданията.

Нетният коефициент на заместване на доход от пенсия през 2011 година е по-нисък 55,1%, което се дължи на това, че няма да има индексиране на пенсиите по швейцарското правило, коментира Митрева. По думите й въпреки това разходите за пенсии намаляват, защото са били отложени във времето увеличаването на вдовишката добавка и добавката за старост.

По отношение на разходите за отглеждане на малко дете, Митрева заяви, че те се увеличават от 350 млн. лв. през 2010 година до 430 млн. лв., тоест с 80 млн. лв. Увеличаването на срока за изчисление на срока от 12 на 18 месеца за майките е практика на всички европейски държави. В България това е един от най-късите периоди, заяви Митрева. По думите й достъпът за право на парични обезщетения не се ограничава.

Ето какво коментираха част от депутатите по време на обсъжданията:


Парламентарната група на "Синята коалиция" няма да подкрепи бюджета за държавното обществено осигуряване. Това заяви при обсъждането в пленарна зала Веселин Методиев, член на ПГ на "Синята коалиция".

На първо място според него хаотичното внасяне на бюджети в парламента е институционален проблем. Той заяви, че изразява абсолютно несъгласие с подхода, при който се протакат преговорите със социалните партньори, което по думите му "замести" парламентарният дебат.

Увеличението на вноските и тази игра с процентите от 2% до 1,8 изцяло не отговаря на текстовете, които бяха внесени в НС, заяви Методиев. Той посочи, че волята на гражданите се подменя с тази на социалните партньори, които нямат силата по закон и по Конституция.

ДПС няма да подкрепи бюджета на ДОО за 2011 година. Това каза депутатът от партията Хасан Адемов. Една от причините за това е, че нивото на социална закрила на българските граждани не се повишава. По думите му размерът на пенсиите трябва да се индексира с размера на инфлацията.

Адемов заяви, че не може в бюджета да се предлагат мерки, които да са свързани само със замразяване.

От "Коалиция за България" също отказаха да подкрепят бюджета на ДОО. "Червеният" депутат Драгомир Стойнев дори призова бюджетът да бъде оттеглен.

Българският народ повярва във вашите идеи и ви даде възможност да водите държавата. Вие заявихте, че вашето управление ще доведе до доходи, сравними с тези в Европейския съюз. Вместо това - пропастта между доходите и жизненото равнище на българските граждани и средноевропейските, се увеличава, коментира депутатът.

Той "похвали" усилията на правителството за „контрол" върху нивото на безработица и посочи, че спрямо второто тримесечие на миналата година заетите са намалели с 217 хил. души.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 26.04   1336 г. – Франческо Петрарка изкачва връх Ванту – символичен рожден ден на алпинизма. 1802 г. – Наполеон Бонапарт подписва обща амнистия, която позволява...