Ще искаме ЕК да признае гроздовата ракия за традиционна българска напитка

12.11.2010 | 14:57
по статията работи:
Изпълнителна агенция по лозата и виното е изготвила мотивиран доклад за възможността
Ще искаме ЕК да признае гроздовата ракия за традиционна българска напитка

Изпълнителна агенция по лозата и виното е изготвила мотивиран доклад за възможността ракията да бъде защитена като традиционен национален продукт пред Европейската комисия. Предложение е било направено и от Националната лозаро-винарска камара за предприемане на мерки в тази насока с цел справяне с кризата.

Това съобщи във времето за парламентарен контрол министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов в отговор на въпрос на депутата от "Атака" Димитър Карбов.

Направени са проучвания и от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма за традиционния характер на гроздовата ракия. Въз основа на всички тези проучвания са изготвени материали, проследяващи историята на производството на ракия у нас, технологиите, спецификата на продукта, както и законовите разпоредби през годините. Всички тези материали доказват, че гроздовата ракията е традиционна, автентична и характерна за България напитка.

Намалената акцизната ставка на традиционната българска напитка "гроздова ракия" ще има положителен икономически и социален ефект. Това ще доведе до изкупуването на двукратно по-голямо количество грозде в сравнение с минал период, става ясно от информацията на МЗХ.

В министерството се създава работна група със задачата да обобщи материалите, подкрепящи позицията за традиционния характер на българската гроздова ракия, след което да изготви мотивирано искане от Република България до Европейската комисия за признаване на гроздовата ракия като традиционна българска напитка, което да доведе до намаление на акцизната ставка с до 50% съгласно Директива 83, коментира още Найденов.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 02.05   1494 г. – Христофор Колумб открива Ямайка. 1803 г. – САЩ купуват от Франция областта Луизиана. 1808 г. – Избухва Полуостровната война: Жителите на...