Напрежението в Несебър ескалира

16.11.2010 | 20:12
по статията работи:
Участници в блокадата запалиха гуми в кулите на крепостните стени на входа на Стария град
Напрежението в Несебър ескалира

Напрежението в Несебър ескалира и участници в блокадата запалиха гуми в кулите на крепостните стени на входа на Стария град. Малко след срещата между представители на РДНСК, Министерство на културата, кмета на Николай Димитров и председателя на Общинския съвет Благой Филипов протестът привидно беше преустановен. Беше отправена молба за отсрочка, а собствениците на незаконни пристройки обещаха сами да ги демонтират, съобщи Gramofona.com.

Часове по-късно на някои от протестиращите това не се хареса и черни кълбета дим обвиха двете крепостни кули. Автомобилни гуми бяха запалени в античния паметник на културата. Дежурната пожарна кола на протеста потуши пламъците. Какъв е размерът на нанесената щета тепърва ще бъде установено. За да бъде поправена вредата, ще се наложи да пристигне екип от реставратори от Института за паметници на културата.

"Беззаконието не може да се узакони. Ако на тези хора сега им се прости, всички останали в Несебър ще си вдигнат по още един етаж", каза в София премиерът Бойко Борисов по повод проблемите с премахването на незаконни постройки в Несебър и Ивайловград.

Утре сутринта събарянето на незаконни постройки в Несебър подължава. От Административния съд в Бургас отказаха да дадат отсрочка. Жителите на града на ЮНЕСКО твърдят, че ще продължат да протестират, но собствениците на незаконните етажи вероятно сами ще си ги съборят. Причината е, че за принудителното събаряне се налага глоба, която е в размер от 500 до 5000 лв.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 09.05   1502 г. – Христофор Колумб потегля от Испания за своето четвърто и последно пътешествие до Новия свят. 1881 г. – след държавен преврат е съставено Петото...