16 депутати склонни да се продадат за скъпи телефони

02.12.2010 | 10:38
по статията работи:
Журналистическа разработка успя да хване депутати от всички парламентарни групи, без "сините". И парламентарният шеф бил с оферта, но отказъл
16 депутати склонни да се продадат за скъпи телефони

16 народни избраници са се поддали на журналистическа разработка и са приели оферта за безплатен GSM, който им е бил предложен да получат в съседен на Народното събрание хотел по време на пленарно заседание. Цената на апаратите е била над 6000 лева.

При съвместно разследване на bTV и в. "168 часа" журналисти под прикритие, представящи се за вносители на луксозни мобилни телефони, са поканили на лъскаво парти депутати от всички парламентарни групи, на което се отзоваха въпросните 16 депутати.  Това са: Лъчезар Иванов, Емил Гущеров, Евгени Стоев, Ивайло Тошев, Геновева Алексиева, Светослав Тончев, Александър Стойков, Деян Червенкондев - от ГЕРБ, Кирил Гундеров - от "Атака", Митхат Метин, Ердоган Ахмедов, Петя Раева - от ДПС, Бисерка Петрова, Дарин Матов - от РЗС, Румен Такоров - от БСП, Димитър Чукарски - независим.

На въпрос какво знае за въпросните телефони, депутатът Лъчезар Иванов отговаря така: Че са най-хубавите, ръчна изработка са, изключително надеждни и годни са. Аз съм ползвал такъв телефон. Знам, че като се обадиш в чужбина има и допълнителни екстри.

На въпрос защо е избрал да не е на заседание, а на въпросното събитие, след като нашите колеги се представят и обясняват, че това е просто един експеримент, Иванов реагира така: Вие видяхте, че над десет колеги бяхме... Вие използвате името на една компания... Аз съм дошъл на това мероприятие и сега се връщам на работното си място... Вие нарушавате много закони. Първо се запознайте с правилата. Аз се обадих на колеги, за да разбера дали не е номер.

Цецка Цачева също е имала покана за събитието, но не е откликнала, съобщи в предаването "Тази сутрин" единият от авторите на експеримента журналистът от bTV Стоян Георгиев.

Имената на 22-мата, които са отказали офертата, са: Цецка Цачева, Искра Фидосова, Любен Татарски, Павел Димитров, Пламен Мунев, Величка Шопова, Валентин Никев, Николай Коцев, Димитър Аврамов, Павел Шопов, Цвета Георгиева, Десислав Чуколов, Венцислав Върбанов, Марио Тагарински, Захари Георгиев, Йордан Бакалов, Лъчезар Тошев, Цветан Костов, Кирчо Димитров, Атанас Камбитов, Георги Плачков, Гинче Караминова, Ваня Георгиева и Белгин Шукри.

Името на бутика, който е поканил народните представители, е "Клаус Барби". Георгиев обясни, че Клаус Барби всъщност е военен престъпник от Втората световна война, нацист, по-известен като "Касапинът от Лион". Идеята да се казва така бутикът е на журналистите от в. "168 часа".

Стоян Георгиев коментира какво доказва експериментът: Първо, склонност към корупция, второ - поставяне на личния интерес над обществения. Това се вижда категорично. Това, което ме шокира най-много, е тяхната много сериозна пропускливост към откликване на абсолютно всякакви оферти, очевидно.

Работният ден на депутатите вчера започва съвсем обичайно. Около 12 часа днес по време на гласуването на така наречения данък "Колиба" парламентаристи започват тихомълком да напускат залата. Групата не е политическа, защото включва депутати от всички партии.

Недопустимо е депутати в работно време да откликват на частни покани с обещания за подаръци. Това коментира председателят на парламента Цецка Цачева по повод журналистическият експеримент. Тя отказ да коментира дали ще санкционира провинителите се депутати, предаде Dariknews.bg.

Председателят на НС допълни:

За мен като председател на парламента е недопустимо чрез подобни експерименти да се внушава на българското общество, че парламентът не работи и то в момент, когато колективният орган заседава, мнозинството от народните представители съвестно изпълняват своите конституционни задължения, така че от действията на отделни народни представители не може да се прави извод за това, че като цяло колективният орган не си върши работата.

Цачева ще сезира комисията по парламентарна етика по случая с депутатите, стана ясно още днес, предаде БТА.

Изпълнителната комисия на ГЕРБ ще изслуша на заседанието си идния вторник депутатите от партията, които са приели в работно време да присъстват на представяне на скъпи телефони и да получат като подарък един от тях. Това каза съпредседателят на ПГ на ГЕРБ и член на Изпълнителната комисия на партията Красимир Велчев.

Трима от представителите на управляващата партия не са присъствали на партито, но са отишли до хотела, където то е било организирано.

По-късно пред журналисти премиерът Бойко Борисов заяви, че се срамува от
поведението на депутатите
, напуснали работните си места, за да присъстват на представяне на мобилни телефони. В отговор на въпрос той отбеляза, че въпреки това парламентарната група на ГЕРБ е най-дисциплинирана.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 18.04   1506 г. – Започва строителство на базиликата Свети Петър в съвременния и вид. 1599 г. – Испанският крал Филип III Испански се жени за австрийска ерцхерцогиня...