Обстановката след обилните валежи

05.12.2010 | 11:00
по статията работи:
Най много от дъждовете пострадаха София, Перник, Благоевград, Кюстендил и Дупница
Обстановката след обилните валежи

Обилните валежи през последното денонощие създадоха проблеми в някои региони на страната. Най много от дъждовете пострадаха София, Перник, Благоевград, Кюстендил и Дупница. В Западна България валежите достигнаха до 45-50 литра на квадратен метър. Гражданска защита, КАТ и пожарната помагаха на закъсали коли и отпушваха наводнени шахти.

В Костинброд и с. Петърч бе обявено бедствено положение заради наводнени къщи и дворни места. Решението е влязло в сила от 2.30 ч. тази нощ, съобщи БТА. В района са изпратени екипи, които да ликвидират последиците. В Костинброд са залети 50 дворни места и мазета.

Цял квартал е под вода, каза кметът на Костинброд Красимир Кунчев, цитиран от Агенция „Фокус". „Положението тук е най-тежкото, на което съм бил свидетел, аз съм видял поне шест-седем наводнения в Костинброд", коментира Кунчев. Залят е първи район на града, проблеми има и в село Петърч, където по всяка вероятност река Сливнишка е излязла от коритото си над селото. Наводнени са пътища, детска градина, частни домове - основно мазета и приземни етажи.

„Всичко стана през нощта - към 2:30 - 3:00 часа и сега през деня, като се оттече водата, ще видим какви са размерите на щетите", посочи още Кунчев.

Градът буквално е бил залят с вода отвсякъде. Костинброд е водосборен район, където се събират две реки, които идват от общините Божурище, Сливница.

„И всичката тази вода - от полето, от реките, по река Сливнишка, по река Беличка, през река Блато минават през Костинброд", посочи Красимир Кунчев.

Не се е наложило евакуация на хора. Само една жена с три деца е била преместена при нейни близки. В момента в Костинброд не се отводнява. „Чакаме да падне нивото на реката, защото още е много високи и прелива. В момента, в който нивото падне, ще прекопаем една част от предпазната дига, за да може водата да се оттегли и след това ще започнем отводнявания", посочи кметът.

Самосвал с шофьор падна в река Струма и тя го отнесе, инцидентът стана при укрепването на отнесения главен път Е-79 в района на Кресненското дефиле. Шофьорът все още се издирва. Пътуващите по маршрута трябва да използват обходния маршрут през Симитли-Банско-Гоце Делчев-проходът "Папазчаир"-Катунци-Кулата и обратно.

Главен път Е-79 е затворен за движение на леки и тежкотоварни автомобили. Районът около Кресненското дефиле съществува вече само на пътната карта на Югозападна България. Цяла нощ работници засипват пропадналото трасе с камъни и пясък. Тежкотоварен камион потъна в придошлата река Струма. Зилът паднал в момент, когато се скъсал пътят, съобщиха от полицията в Благоевград.

Главен път Е-79 ще остане затворен за дълго време. За Гърция ще се пътува единствено през граничния контролно-пропускателен път Илинден, който е в района на Гоце Делчев.

Обстановката след падналите валежи в Дупница се нормализира, съобщи тази сутрин за Дарик радио зам.-кметът Йордан Йорданов, която оглави сформирания кризисен щаб. Започва работа по отводняване на залетите къщи. Трябва да се изчистят и наносите по пътищата, допълни Йорданов.

Движението по жп линията София - Перник все още не е възстановено. Вчера преминаването и по вътрешноградската магистрала бе спряно. Възобновено бе движението по пътя Перник - София, но степента на тревога остава код „оранжев".

Обстановката в София се нормализира, проблемни са участъци от околовръстния път. Това съобщиха за БТА от Столичната община. Продължава да се работи по отклоняване на южната дъга на околовръстното шосе. Платното в посока кв. "Младост" остава затворено за движение. Има проблем с наводнени пътни платна на кръстовището на околовръстния път с бул. "Ломско шосе". Спряно е движението и по мост при Банкя по пътя за Михайлово заради високи води на Банкянска река.

Общо 11 екипа на "Гражданска защита" ще продължат днес работата по преодоляването на последствията от вчерашните валежи.Част от линиите на градския транспорт са с временни маршрути. През тази нощ екипите на фирмите, ангажирани със зимното почистване, са разпръсвали смеси по трасетата на градския транспорт, както и по улици с обществена значимост в с. Плана и с. Железница. Обработени са пътните платна от кв. "Белите брези" до Плана, както и пътищата в парк "Витоша", участък на южната дъга на околовръстното шосе, участък от бул. "Симеоновско шосе" до бул. "Самоковско шосе" и от "Самоковско шосе" до с. Герман. Столичната община е разпоредила на фирма "Щрабаг" да почисти наносите от вчерашния дъжд в районите на кварталите "Красна поляна" и "Красно село".

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 17.06   1631 г. – Мумтаз Махал умира по време на раждане. В нейна чест съпругът ѝ, азиатският владетел Шах Джахан, построява за 17 години двореца гробница Тадж Махал (дн....