Ремонтират пътя през Кресненското дефиле за десетина дни

06.12.2010 | 10:37
по статията работи:
Опасен водопад над пътя очаква трафика през Папаз чаир. Отменено е бедственото положение в 3 селища*
Ремонтират пътя през Кресненското дефиле за десетина дни

*Информацията е актуализирана към 14:00 часа

Река Струма рязко покачи нивото си вчера заради обилния дъжд и преля над предпазните диги в района на Дупница, Благоевград и Симитли. 80% от подпорната стена на реката, която минава през Кресна, е разрушена. Пропадна и участък от пътя София-Кулата. От общината в Перник пък предупредиха в събота населението да следят за нивото на Струма и да има готовност за евакуация.

Заради затвореното движение по главен път Е-79 в Кресненското дефиле, от вчера се е увеличил автомобилният трафик през граничните контролно пропускателни пунктове на българо-гръцката граница "Илинден" - "Ексохи" и "Капитан Петко войвода" - "Орменион". Това съобщи тази сутрин за БТА комисар Тодор Георгиев - началник на Регионална дирекция "Гранична полиция" - Смолян.

Ремонтът от участъка от пътя през дефилето ще продължи около десет дни, съобщи Божидар Йотов, председател на Управителния съвет на агенция "Пътна инфраструктура". Цената на ремонта все още не може да се определи. Всички разходи ще бъдат поети от агенцията.

Опасен път

Заради инцидента в Кресненското дефиле, създадена е възможност да се ползва обходен маршрут през Гоце Делчев - м. "Папаз чаир" - Катунци за преминаване през КПП Кулата - Промахон, заяви началникът.

Оказва се обаче, че предложеният алтернативен маршрут през Палаз чаир крие опасност за шофьорите. Според читатели на сайта Sandanski1.com водопад, който се лее от височина поне 10 метра над магистралата (на водещата снимка).

"При първия студ това ще се превърне в ледена пързалка", пише авторът на снимката Кристина Митова. Твърдението подкрепя и друг читател - Борислав Тренчев, който споредля: "Днес минах през Папаз чаир и искам да ви съобщя за една опасност. Малко след началото на изкачването от Гоце Делчев към Петрич има образуван водопад, който се изсипва на самия път. Ако паднат температурите, както се очаква, там ще стане ледена пързалка за тирове, автобуси и автомобили".

Има опасност да бъдат прекъснати оптичните кабели, положени в Кресненското дефиле. За това предупреди управителят на област Благоевград пред бТВ. Той успокои, че засега те не са прекъснати.

"Ако това се случи, към физическата изолация на най-югозападната част на страната ще се прибави и виртуална - оставаме без Интернет", предупреждава още сайтът.

Oтменено бедствено положение

От тази сутрин е отменено е бедственото положение в Дупница от 11ч., съобщи кметът на общината Атанас Янев. Все още продължават възстановителните работи на пътища, електропреносната мрежа, канализационни съоръжения. Осигурен е подслон на пет семейства, които са били принудени да напуснат домовете си заради наводнението.

Около 100 къщи са били наводнени от придошлите води на река Джерман, обобщи Янев. В момента общински комисии описват нанесените щети. Очаква се данните за
окончателния размер на пораженията да бъдат ясни утре. Предстои да започне възстановяване на Аракчийския мост, който бе разрушен от високите води на Джерман.

Бедственото положение е отменено още в Костинброд и село Петърч, съобщиха за от общината. Реките, залели части от двете населени места вече са в коритата си, а в
момента продължава изпомпването на водата от наводнените приземни етажи и частни дворове. В Костинброд от придошлите реки на река Блато беше залят първия район от града. От залетите частни площи много малко са жилищни етажи, а повечето
са мазета, като има и удавени селскостопански животни. Предстои опис и оценка на нанесените щети от наводнението в двете селища на общината.

Пътните настилки в страната

Пътните настилки в по-голямата част от страната са сухи, с изключение на местата с мъгла. По високите и усойни места на Родопите, както и в проходите "Петрохан" и "Превала" има заледени участъци, които се обработват, съобщиха от Съюза на българските автомобилисти.

Поради мъгла е намалена видимостта до 50 м в районите на Разград, Търговище, Попово, Ботевград и Етрополе, до 100 м в района на Севлиево, до 150 м в областите Добрич, Велико Търново, Кюстендил, в районите на Бяла Слатина и Ихтиман, както и на автомагистрала "Тракия" на територията на област София.

Затворени проходи

Затворени са проходите Златица-Етрополе, Твърдица-Елена, Върбишкият проход, а Дюлинският - само за товарни автомобили. До 15 ноември 2011 г.е в сила ограничение на скоростта до 50 км/ч за Прохода на Републиката.

Забранено е преминаването на превозни средства с обща маса над 5 тона по пътя Стрелча-Копривщица. Не се допуска преминаването на автомобили с обща маса над 10 тона през проходите "Шипка", "Петрохан", "Вратник", по пътя Черница-Сунгурларе-Чубра, Димово-Костичовци-Дреновец-Брусарци, Костенец-Самоков, София-Самоков и Бургас-Слънчев бряг. Опасност от падащи камъни има на прохода Троян-Кърнаре, "Хаинбоаз", област Смолян, Искърското и Кресненското дефиле и по пътищата София-Самоков, Асеновград-Смолян, Югово-Лъки, Кричим-Девин, Мездра-Ботевград, Батак-Доспат, Кочериново-Рилски Манастир, Белица-Загражден, в районите на Мечи дол и на Козница.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 02.05   1494 г. – Христофор Колумб открива Ямайка. 1803 г. – САЩ купуват от Франция областта Луизиана. 1808 г. – Избухва Полуостровната война: Жителите на...