Освободиха скандален зам.-министър на културата

11.12.2010 | 13:05
по статията работи:
Името на Димитър Дерелиев участва в българската делегация, която предвизика скандал във Венеция в началото на септември
Освободиха скандален зам.-министър на културата

Заместник-министърът на културата Димитър Дерелиев е освободен от длъжност от премиера Бойко Борисов. Това съобщи първоначално самият Борисов, а впоследствие информацията беше потвърдена от пресцентъра на МС.

Като мотив за освобождаването беше посочена: "системна липса на диалог и комуникация с организациите в киноиндустрията". Ресорът на Дерелиев беше кино. Сега за него ще отговаря Митко Тодоров, който беше назначен впоследствие и отговаряше до момента за театъра. Нов заместник-министър няма да бъде назначаван.

По-рано от пресцентъра на Министерството на културата нямаха официална информация по темата. Още преди официалното потвърждение на новината Дарик радио се свърза с Дерелиев, който каза само, че научава новината в момента и не би коментирал, докато тя е неофициална.

Впоследствие Дерелиев така и не отговори на мобилния си телефон.

Димитър Дерелиев не може да продължи да е заместник-министър. Такива ги е забъркал там, че създава напрежение в гилдията. Затова незабавно го уволних, коментира премиерът Бойко Борисов Борисов, цитиран от Агенция "Фокус".

Впоследствие пред БНТ премиерът коментира още, че повод за освобождаването на Дерелиев е нарушеният диалог с киноиндустрията. Той добави, че решението е било взето тази сутрин по време на среща в Министерския съвет с кинодейци.

От БСП определиха отстраняването на зам.-министъра като "бушон". Отиде си не този, който трябва, коментира Петър Курумбашев от левицата. По думите му проблеми с комуникацията с киносредите има министъра на културата. Курумбашев допълни, че поисканата от БСП оставка на Рашидов остава на дневен ред. Недостойно е той да се спасява през един зам.-министър, каза още депутатът. По думите му от БСП настояват за още оставки.

Димитър Дерелиев беше член на българската делегация на кинофестивала във Венеция - визата в началото на септември, която предизвика скандал. Той стана факт, след като стана ясно, че разноските по пътуването да платени от частна фирма, собственост на българката Мишел Бонев. Нейният филм пък "Сбогом, мамо", показан във Венеция, предизвика скандал в Италия, припомня Dariknews.bg.

Междувременно оставката на Дерелиев и на министър Вежди Рашидов беше поискана през последния месец от представители на асоциации в областта на културата. Поводът беше обсъждана промяна, свързана с финансирането на българското кино според Закона за филмовата индустрия.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 20.03   1413 г. – Хенри V става крал на Англия. 1792 г. – Законодателното събрание на Франция официално одобрява използването на гилотината за екзекутиране. 1808 г....