Хепатитът се разпространява в страната

05.01.2011 | 15:32
по статията работи:
Учебните заведения в Стара Загора със специални мерки срещу хепатита
Хепатитът се разпространява в страната

Хепатитът се разпространява в страната. Инспекторите предприемат спешни мерки за ограничаване на заразата.

Няма основание за обявяване на епидемия от хепатит, смятат здравните власти. В предаването "Здравей България" по Нова телевизия д-р Ангел Кунчев, шеф на отдел Надзор на заразните болести към Министерството на здравеопазването обясни, че болестта има сезонен пик през зимата, както на периоди от 5-6 години. Данни за връзка между отделните случаи на хепатит А все още няма.

171 е общият брой на заболелите от хепатит А в област Хасково от декември до сега, съобщи за Haskovo.info директорът на РИОКОЗ - Хасково д-р Делчо Янев.
В момента в Многопрофилната болница са настанени 107 души. 18 от тях са приети вчера. Днес има още 7 нови случая. Така, в Инфекциозно отделение се лекуват 55 души, в Урология и Рехабилитация - по 26, съобщи главната сестра на болницата Дарина Димова.

Броят на покосените от жълтеница продължава да е най-голям в Хасково. Леглата в трите отделения в болницата са на път да свършат.

"Работим на ръба тъй като новоприетите пациенти са повече от изписаните. Имаме още един малък резерв от 2 стаи, които ще бъдат оборудвани днес", коментира Димова. Ръководството на лечебното заведение обсъжда варианти за разкриване на нови легла в други отделения на болницата.

Кметът на Стара Загора проф. Светлин Танчев изпрати днес писмо до всички директори на детски ясли, детски градини, училища, заведения за социални услуги, до управителя на общинска фирма „Ученическо хранене", в която се дават подробни указания за осигуряване и спазване на строг филтър и хигиена предвид завишения брой хора, заболели от хепатит А на територията на общината.

"От началото на седмицата устни указания са дадени на всички директори на учебни и социални заведения. Получаваме подробна информация за всички регистрирани случаи. В детските градини са раздадени още тест-лентички за изследване на урината на децата", съобщи д-р Антония Тодорова, началник отдел „Здравеопазване и социални дейности".

По данни на министерство на здравеопазването в три региона на страната - Стара Загора, Хасково и Пловдив, има повишаване на заболеваемостта от хепатит А. Предпоставка за това е сезонът, тъй като пикът на заболяването е в късната есен и през зимата. Такава висока заболяемост в Старозагорска област е наблюдавана преди 20 години, през м. декември 1990 г. и януари 1991г. Характерно за хепатит т. А е многогодишната динамика и цикличността на епидемичния процес.

Към 04.01.2011г. са регистрирани общо 238 заболели на територията на цялата област, от които 167 са от община Стара Загора.

От епидемиологичните проучвания на заболелите от гр. Стара Загора, проведени от РИОКОЗ, липсват данни за връзка между болните на професионален или териториален принцип. Всички те живеят в различни райони на град Стара Загора, и не се наблюдава оформяне на зона с повишена концентрация на заболели.

От 25 декември до днес в хепатитното отделение на Университетската многопрофилна болница за активно лечение "Свети Георги" в Пловдив са приети 51 пациенти с вирусен хепатит А, предаде БТА.

Девет са деца на възраст до девет години, а 60 процента са мъже между 20 и 45 години. Това съобщи днес на пресконференция в Националния пресклуб на БТА д-р Андрей Петров - началник на хепатитното отделение към болницата. Само през
последните два дни новопостъпилите пациенти са 10 - 11, докато през ноември дневно са приемани по 4-5 души.

Заболяването

Вирусният хепатит тип А е широко разпространено заболяване, което засяга предимно млади хора. По-често заболяването се среща през есенно-зимният сезон.

Източник на заразата е болният от хепатит човек, независимо от тежестта на болестните прояви - от тежко изразени до т.нар. "здраво заразоносителство"

Причинител на заболяването е вирус, които се отделя с изпражненията на заразения и се предава подобно на другите чревни инфекции чрез замърсена храна, вода, замърсени ръце , прибори за хранене и др. Трябва да се знае, че вирусите в околната среда, остават жизнеспособни със седмици и месеци.

Съдовете за храна, приборите за хранене, личните вещи и бельото на болния се обеззаразяват по следните начини - Изваряване на съдовете и приборите за хранене в продължение на 30 мин. Избърсването на пода с дезинфекционен препарат - 3% р-р на Тризон.

Поради факта, че заболяването се разпространява по контактно-битов път и е известно като „болест на мръсните ръце", измиването на ръцете преди хранене и след ползване на тоалетната е от първостепенно значение за предпазване.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 08.05   1559 г. – В Англия е приет Актът за супремацията, с който кралица Елизабет I става глава на Англиканската църква. 1794 г. – По време на Якобинска диктатура, за...