40% от населените места нямат легитимни места за продажба на цигари

27.01.2011 | 17:36
по статията работи:
От Агенция "Митници" ще искат по-тежки наказания при разкриване на контрабанда на цигари
40% от населените места нямат легитимни места за продажба на цигари

40% от населените места нямат легитимни места за продажба на цигари, съобщи директорът на Агенция „Митници” Ваньо Танов пред бюджетната комисия. По настояване на БСП Танов докладва пред депутатите за контрабандата на цигари.

Танов отчете, че у нас има около 2,5 млн. пушачи, които пушат средно между 18 и 20 цигари на ден. Това означава, че трябва да се пушат 16,9 млрд. къса цигари годишно. Платеният акциз е върху 10,5 млрд. къса. Други половин млрд. къса се получават от свиване на тютюн. Остават 5 млрд. къса цигари, които са продадени, но не са обложени с акциз, съобщи Dariknews.bg.

Според Танов митниците не могат да водят борбата с контрабандата съвместно с големите производители.

Големите фирми знаят, че техните клиенти са платежоспособни, всеки един от тях, който пуши „Марлборо“ дали ще бъде 5 лв. или 5,30 лв., те си ги продават. Клиентите при тях са постоянни, даже ако сте забелязали те в средата на годината си позволиха и повишиха цените с 20-30 стотинки, защото не рискуват, имат постоянна, платежоспособна клиентела. Те настояваха магазините за продажба на цигари да бъдат по ДДС, на тях не може да им повлияе това, защото те никога не са имали клиенти в малките населени места, където населението не е платежоспособно и никога не е пушило нито "Давидов", нито „Марлборо“. И затова ние правим справка и се оказва, че може би 40 процента от населените места нямат легитимни места за продажба на цигари, каза Танов.

Танов предложи „Булгартабак” да пусне една–две марки от ниския ценови клас, за да може населението да си купува евтини, но легални цигари. Танов коментира, че в момента марките от най-ниския ценови сегмент бележат ръстове, защото хората се насочват към тях.

Загубата за бюджета през 2010 г. от повишението на акциза върху цигарите е 247,7 млн. лв., но не е милиарди левове, както се твърди, каза още Танов.

Депутатът от "Коалиция за България" Пламен Орешарски пожела Ваньо Танов да обясни на управляващите, че увеличението на акциза с две стъпки през 2010 г. е било грешка. Орешарски посочи, че рязкото увеличаване е толерирало луксозните цигари, за сметка на масовите български цигари. Орешарски каза, че загубата за бюджета е по-голяма от отчитаната номинална стойност, защото има спад от приходи от акцизи при увеличаване
на стойността на акциза.

Физическите обеми през 2009 г. бяха механично умножени по новата ставка и се очакваше да се получат дадени приходи, но това не е коректно, защото с увеличението на акциза се понижават физическите обеми на търгуваните цигари, обясни Танов. Той каза, че за загуба може да се приема само разликата в приходите от акцизи от цигари през 2009 и 2010 г. и това е 247,7 млн. лв.

Танов посочи, че при увеличението на акциза е била взета под внимание статистика и от други страни и се е очаквало с около 20 процента да се намали физическият обем на търгуваните цигари.

От Агенция "Митници" ще настояват за по-тежки наказания при разкриване на контрабанда на цигари и полицейски правомощия за митничарите. Това каза пред журналисти Танов, цитиран от БТА. Агенция "Митници" е подготвила пакет от законодателни промени, които ще бъдат обсъдени в понеделник, 31 януари, в Министерството на финансите, съвместно с Министерство на правосъдието и Министерството на вътрешните работи. Ако има несъгласие по отделни текстове, те ще бъдат коригирани и ще се внесат в парламента.

Промените ще бъдат в НК и НПК. В НПК предвиждаме полицейски правомощия за митническото разузнаване и разследване, заяви директорът на митниците. Сериозен дебат ще има и за увеличаване на наказанието по НК за контрабанден внос на цигари, заяви Танов.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...