EK спира процедурата за свръхдефицит срещу България

27.01.2011 | 14:51
по статията работи:
От Комисията предупреждават да се внимава с разходите около предстоящите избори
EK спира процедурата за свръхдефицит срещу България

Европейската комисия (ЕК) обяви днес, че към момента не са необходими по-нататъшни стъпки по процедурата по прекомерен дефицит на България. В Съобщение до Съвета на ЕС Комисията посочва, че България е предприела мерки, които биха осигурили достатъчен напредък за коригиране на прекомерния дефицит в поставените срокове.

Припомняме ви, че ЕК откри процедура срещу България и още три страни-членки на ЕК в средата на месец юли 2010 г. Единствено Люксембург, която е член на еврозоната, Швеция и Естония, не бяха засегнати от такива процедури.

Според ЕК, освен нашата страна, и Кипър, Финландия и Дания са предприели адекватни стъпки за ограничаване на правителствените си дефицити, се посочва в доклада. За тези страни-членки към настоящия момент не са необходими допълнителни стъпки за намаляване на дефицита, съобщават от Европейската комисия в кратко изявление.

Комисията заключава, че страната ни е предприела необходимите мерки за коригиране на прекомерния дефицит до 2011 г. като избегна влошаване на дефицита за 2010 г. над планирания 3.8% от БВП чрез законово адекватни фискални усилия в бюджета за 2011 г. в съответствие с препоръките на Съвета.

Бюджетният резултат за 2010 г. на България се очаква да бъде в съответствие с препоръката на Съвета за постигане на целта за дефицит от 3.8% от БВП, която беше поставена в ревизирания бюджет за 2010 година. За 2011 г. Есенните прогнози на ЕК предвиждат дефицит от 2.9% от БВП или годишно намаление от 0.9% от БВП при допускания за непроменени политики, очаквано подобрение на икономическите перспективи и разумна оценка на заложените за 2011 г. фискални консолидационни мерки. В структурно изражение прогнозите на Европейската комисия предвиждат подобрение на структурния баланс с 0.75% от БВП за 2011 година.

ЕК отбелязва още, че местните и президентските избори в България, насрочени за втората половина на тази година, могат да създадат допълнителен натиск върху разходите. Препоръката към българските власти е да следят отблизо бюджетното развитие и да са готови да предприемат корективни мерки при нужда.

ЕК заключава, че България е гарантирала фискално усилие от ¾ п.п. от БВП и е предприела ефективни действия, за да приключи настоящата ситуация на прекомерен дефицит до 2011 година. Постигнат е напредък в областта на фискалното управление, предприети са инициативи за подобряване на ефективността на публичните разходи.

Комисията посочва още, че мерките за продължаване на реформата в пенсионната система в средносрочен и в дългосрочен план са съгласувани със социалните партньори, като изпълнението на тези мерки изисква последващи законодателни действия, става ясно от информацията на МФ.

 

Министър-председателят Бойко Борисов изказва своята благодарност към председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и членовете на неговия екип за решението комисията да прекрати процедурата срещу България за прекомерен дефицит. Това съобщи пресслужбата на кабинета.

Това решение е отговор към всички, които в последните седмици се подведоха и поддадоха на опитите за различни внушения и критикуваха работата на правителството, както и знак за успешните действия на кабинета и парламентарната група на ПП ГЕРБ, заяви Борисов, цитиран от пресслужбата на МС.

Министерският съвет ще продължи да следва неотклонно водената досега политика на стриктна финансова дисциплина, като следващите стъпки ще бъдат в посока приемане на пакет от закони и законови промени, които да гарантират ненарушимост на тази дисциплина и икономическата  стабилност на държавата в дългосрочен план, допълни министър-председателят.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 18.04   1506 г. – Започва строителство на базиликата Свети Петър в съвременния и вид. 1599 г. – Испанският крал Филип III Испански се жени за австрийска ерцхерцогиня...