Оставката на кабинета не спря протестите в Египет*

29.01.2011 | 10:39
по статията работи:
Хосни Мубарак отхвърли всякакви призиви към него самия да се оттегли. САЩ и ЕС призоваха египетския президент да зачита правата на народа си. Полицията стреля срещу протестиращи, туристи напускат страната
Оставката на кабинета не спря протестите в Египет*

*Информацията е актуализирана в 18:10 часа

В ранните часове на деня египетският президент Хосни Мубарак се появи по телевизията за първи път от началото на протестите. Той нареди на правителството да подаде оставка, обеща реформи и призова към спокойствие.

Днес поисках правителството на подаде оставка. Считано от утре ще дам на новия кабинет ясни и конкретни задачи, за да се справи решително с най-важните аспекти на настоящата ситуация. Повтарям, че няма да се поколебая във вземането на решения, които ще гарантират безопасността и сигурността на всеки египтянин, заяви Мубарак в своето телевизионно обръщение.

Впоследствие беше съобщено, че египетското правителство е подало колективна оставка, предаде БНР.

Мубарак отхвърли всякакви призиви към него самия да се оттегли. Президентът каза, че днес ще бъде съставено ново правителство, обеща "нови стъпки, водещи към повече демокрация" и подобряване на жизненото равнище, обеща нови работни места и по-добро здравеопазване.

Поисках министрите да подадат оставка и днес ще обявя новите назначения. Съжалявам за невинните жертви и от двете страни, каза Мубарак, цитиран от БТА.

Президентът се обърна директно към народа, като каза, че разбира желаните и очакваните мерки срещу бедността и безработицата и обеща демократични реформи и напредък. С думите, че има "тънка граница между свободата и хаоса", той призова към спокойствие, като добави, че хората са могли да протестират само благодарение на неговите реформи през годините. Той заяви, че държи на свободата за народа да изразява мнението си също толкова, колкото и на необходимостта да се запази сигурността и стабилността на Египет.

Не с палежи и атаки срещу частна и държавна собственост ще постигнем стремежите на Египет и неговите синове. Те ще бъдат постигнати чрез диалог, отговорност и усилия, каза Мубарак в телевизионното си обръщение, цитирано от Асошиейтед прес.

По думите му той разбира недоволството от корупцията, бедността и безработицата, напълно осъзнава тези законни претенции на народа и добре знае размера на неговите тревоги и страдания.

Младежта на Египет е най-ценното му притежание. Но разграбването на частна и обществена собственост и унищожаването на това, което сме изградили, не е пътя, който трябва да следваме. Уверен съм, че ще продължим икономическите и социалните реформи за благото на народа - нямаме друг път и няма да отстъпим от него, но ще продължим по новому, каза Мубарак.

Той окачестви антиправителствените демонстрации като част от по-голям заговор да бъде разрушена стабилността и легитимността на политическата система и защити силите за сигурност. По думите му той им дал инструкции, че протестиращите имат право да
изразят мнението си, но актовете на насилие и вандализъм не им оставили друг избор, освен да реагират, за да възстановят реда. Насилието няма да реши проблемите, пред които сме изправени, нито ще реализира аспирациите ни. Няма да се поколебая да взема
нито едно решение, което запазва сигурността на всеки египтетски гражданин,
закани се той.

В същото време американският президент Барак Обама призова египетския президент Хосни Мубарак да зачита правата на народа си и му напомни, че има отговорността да предприеме конкретни стъпки, за да изпълни обещанията си за по-добра демокрация и повече икономически възможности, предаде Асошиейтед прес.

Обама направи изявление за ситуацията в Египет в 23,30 ч. по Гринуич в Белия дом, след като преди това разговаря половин час по телефона с Мубарак.

Американският държавен секретар Хилари Клинтън също призова египетските власти да уважават правата на своите граждани и да се вслушат в техните искания. Ръководителят на американската дипломация призова властите да се въздържат от насилие и да започнат диалог с протестиращите. Желаем да продължим нашето сътрудничество с правителството и народа на Египет...Като партньори на Египет ние призоваваме силите за сигурност към сдържаност и да не бързат с въвеждането на твърди мерки, каза Клинтън, цитирана от БГНЕС.

Държавният секретар също така заяви, че трябва да се разследват всички случаи на използване на сила от полицията спрямо участниците в протестите.

Тя подчерта важността на достъпа на египтяните до информация. В тази връзка Клинтън поиска правителството на президента Хосни Мубарак да възстанови достъпа до интернет и мобилни комуникации, които бяха блокирани по-рано днес.

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой призова в събота за край на насилието и кръвопролитията в Египет, предадеАФП, цитирана от Агенция "Фокус".

Дълбоко съм обезпокоен от спиралата на насилие, която води до ситуация, в която диалогът е още по-труден, се казва в изявление на президента на ЕС.

Египетският президент Хосни Мубарак "трябва да си тръгне", заяви от своя страна един от лидерите на опозицията в страната и нобелов лауреат Мохамед Ел Барадей. В интервю за френския сателитен телевизионен канал "Франс 24" бившият директор на Международната агенция за атомна енергия, който в четвъртък се завърна в родината си, подчерта, че протестите срещу режима ще продължат още по-ожесточено.

Ще продължа да съдействам по всички възможни начини режимът на Мубарак да си отиде. Смятам, че във всяка част от египетското общество има консенсус, че това е един диктаторски режим, който се провали и на икономическия, и на социалния, и на политическия фронт. Трябва ни ново начало, свободен, демократичен Египет. И това ще стане с преход, заяви Барадей.

Барадей каза още, че изявлението на президента Мубарак за уволнение на правителството е обида към египетския народ: Той очевидно не е разбрал посланието на египетския народ. Беше обида към интелигентността на хората да им каже, че единственият отговор на протестите ще е сформирането на ново правителство. Хората са съвсем наясно, че той контролира всяка сфера в държавата

При завръщането си в Египет Барадей каза, че ако Мубарак подаде оставка, той е готов да поеме властта в преходния период.

--------------------

Подадената от правителстовто на Египет оставка не спря протестите.

Полицията откри огън срещу близо 100 протестиращи, опитващи се да щурмуват вътрешното министерство в Кайро, предаде Ройтерс, позовавайки се на информация телевизионния канал "Ал Джазира". Улиците и централните площади на столицата, включително "Тахрир" и "Абдел Монем Рияд" са изпълнени с хора, носещи египетски национални знамена и антиправителствени плакати. Движението в центъра на столицата е напълно блокирано. Протестиращите призовават за единство на народа и армията.

Египетската армия обяви в изявление по държавната телевизия, че всеки, който наруши вечерния час, наложен след кървавите демонстрации срещу властта, ще бъде в опасност.

Властите удължиха действието на полицейския час в Кайро, Александрия и Суец. Той ще започва вече в 16.00 часа и ще продължава до 8.00 часа, съобщи държавната телевизия. Първоначално полицейският час бе от шест вечерта до седем сутринта.

Също в обръщение по националната телевизия духовник от известната джамия АлАжар предупреди египтяните, че проливането на кръв е забранено от исляма и призова за мир и спокойствие.

Чуждестранни туристи, както и много египтяни, се стичат на летището в Кайро, търсейки свободни места, за да напуснат страната, обхваната от хаос, съобщи Асошиейтед прес. Израелската авиокомпания "Ел Ал" се опитва да организира извънреден полет, с който да прибере около 200 израелски туристи от Египет, съобщи представител на международното летище в Кайро. На двата основни терминала на летището за заминаващи полети чакат между 1500 и 2000 души и повечето са без резервации.

Междувременно армията спря достъпа на туристи до пирамидите в платото Гиза, съобщи Асошиейтед прес. Районът, който обикновено гъмжи от туристи, сега е отцепен от танкове и бронетранспортьори.

Стотици демонстранти се стекоха отново по улиците в центъра на Кайро с призиви за оставката на президента Хосни Мубарак, след като правителството подаде оставка. Танкове охраняват ключови правителствени сгради и централния площад в Кайро от демонстрантите.

30 тела са докарани в болница в Кайро през изминалата нощ след сблъсъците между антиправителстваните демонстранти и полицията в египетската столица. Според източник от болницата сред жертвите има две деца, на възраст седем и четири години. Същевременно властите на страната отправиха призив към хората да не се събират на протестни митинги и да спазват наложения полицейския час.

През нощта армията пое охраната на прочутия Египетски музей в Кайро, където се съхраняват съкровища като прочутата златна маска на фараона Тутанкамон, за да ги пази от мародери. Спонтанно десетки млади мъже, някои въоржени от палки, взети от полицаите, образуваха жива верига пред главния вход, за да защитят националните съкровища. Накрая пред сградата бяха разположени бронетранспортьори, а войници заеха позиции отвън и вътре.

2011-01-29-003_1_610

Снимка: ЕПА/БГНЕС

 

Сблъсъци са избухнали между хиляди антиправителствени демонстранти и полицията в северния египетски град Александрия, съобщиха очевидци, цитирани от агенция Ройтерс. Полицията е използвала сълзотворен газ и бойни патрони, за да разпръсне протеста. Броят на жертвите в града през последното денонощие е достигнал 20 души.

Българското външно министерство все още няма информация за българи, които искат да напуснат Египет заради размириците, каза Весела Чернева, говорител на ведомството. От вчера на обяд връзката с посолствата е прекъсната заради наложените ограничения.

От 25 януари Египет е обхванат от протестна вълна. Демонстрантите искат провеждането на икономически и политически реформи, както и оставката на 82-годишния президент Хосни Мубарак, който е на власт от 1981 г. В страната е въведен полицейски час. На площад "Тахрир", който е в епицентъра на събитията тези дни в Египет, са разположени няколко танка, но войниците не се месят в протеста. Преграден е пътът, който води към сградите на парламента и правителството.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 08.05   1559 г. – В Англия е приет Актът за супремацията, с който кралица Елизабет I става глава на Англиканската църква. 1794 г. – По време на Якобинска диктатура, за...