Борисов прие оставката на шефа на ДАНС

17.02.2011 | 10:19
по статията работи:
Коментари по повод оставката на Цветлин Йовчев*
Борисов прие оставката на шефа на ДАНС

Информацията е актуализирана към 14:40*

Премиерът Бойко Борисов съобщи днес, че е приел оставката на председателя на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Цветлин Йовчев.

"При мен депозира ли се оставка, няма случай да не подпиша", допълни премиерът. Борисов съобщи, че на Йовчев е дадена възможност да ползва отпуската си.

След това и двамата имаме малко да помислим върху неговия бъдещ професионален път и за новия шеф на ДАНС, допълни премиерът.

"Не ми е приятно, че беше депозирана тази оставка, но и личната вина и усещането, че
е допусната груба грешка го има в господин Йовчев, каза Борисов. Той е казал на Йовчев, че като човек, експерт, полицай, агент на ДАНС и специалист, когото познава, продължава да е на мнение, че Йовчев е бил изключително добър професионалист. Но за да бъдеш и началник, трябват още някои качества - да можеш да контролираш подчинените си, допълни премиерът.

Комисията за контрол на Държавна агенция "Национална сигурност” (ДАНС) да поиска среща с премиера Бойко Борисов, за да му предложи да отхвърли оставката на шефа на ДАНС Цветлин Йовчев като го запознае с резултатите от своето проучване по скандала със СРС-тата. Това ще поиска лидерът на ДСБ Иван Костов, който е и член на комисията за контрол на спецагенцията. По думите на Костов Борисов е бил подведен да обвини Йовчев в непрофесионализъм.

„Решението кои служители да бъдат ангажирани със СРС-тата на Ваньо Танов и заместника му Антоний Странджев е на прокурор. То е взето по предложение на директор дирекция в агенцията. Цветлин Йовчев няма отговорност за това решение", заяви лидерът на ДСБ.

„Служителят, който е осъществил СРС по отношение на Странджев не е бил негов служител, нито негов приятел. Същото се отнася за служителя, осъществил СРС-то на Танов", изтъкна още Костов.

„Взривът пред вестник „Галерия" очевидно не е международен тероризъм. И по тази причина няма как да бъде поставен като задача на агенцията без да се наруши закона за ДАНС. Тъй като премиерът Борисов е бил подведен, редно е да потърси отговорност от този, който го е подвел", изтъкна още той.

„Ще предложа на членовете на комисията за контрол на ДАНС да поискат среща с Бойко Борисов и да го запознаят със своето проучване и изводи за ролята на ДАНС в скандалите със СРС-тата и да му предложи да отхвърли оставката на Цветлин Йовчев", обясни Костов.

 

Според Костов Борисов явно не е запознат с доклада по делото „Галерия", за да назначи Петко Сертов за заместник-председател на БОРКОР. Той ще предложи на колегите си от комисията за контрол на ДАНС да изпратят на министър-председателя доклада си по темата, предаде Dariknews.bg.

"С постъпката си Цветлин Йовчев поставя стандарти за европейско поведение, които не са много хаарактерни за нашите географски ширини, коментира за БТА ротационният председател на парламентарната комисия за контрол на ДАНС Камен Костадинов.

"Продължавам да стоя зад позицията на комисията, че за тази повече от година и половина, откакто Цветлин Йовчев е председател на ДАНС, агенцията работи професионално, посочи Костадинов и допълни, че Йовчев е успял да опази ДАНС от
политическа намеса.

Главният прокурор Борис Велчев определи оставката на председателя на ДАНС Цветлин Йовчев "като акт на старомодна почтеност". Велчев каза това пред журналисти преди началото на заседанието на Висшия съдебен съвет, предаде БТА. По думите на Борис Велчев Йовчев е достоен човек, а оставката му няма нищо общо с разследването за изтеклите записи със специални разузнавателни средства.

Главният прокурор посочи, че разследването на този случай продължава, вчера са разпитани нови свидетели и се уточнява кой има достъп до тази информация и как е възможно технически да стане изтичането.

Евентуалното освобождаване на Цветлин Йовчев като директор на ДАНС означава, че правителството иска да върне обратно Агенцията в битката с престъпността. Това коментира пред пред програма "Хоризонт" на БНР Стефан Попов - изпълнителен директор на "Риск Монитор" - организацията, която осъществява граждански мониторинг върху ДАНС.

Попов коментира и реабилитирането на Петко Сертов, който поема ключова кпозиция в Службата за борба с корупцията БОРКОР: Една такава служба за борба с корупцията би трябвало да има някакви силни превантивни ориентации и да прилага някакви превантивни политики. В момента началник на службата застава полицай, което подсказва, поне засега, пораждане на нова полицейска структура. Както и освобождаването на Цветлин Йовчев също говори за това, или поне това са сигналите от правителството, че ДАНС, която иска да стане разузнаване, отново ще бъде тласната към това да развива полицейски функции. Това множене на полицейски и квазиполицейски околоследствени служби в България не е добра институционална практика.

Попов каза още, че освобождаването на Йовчев бележи и влизането в нов кръг от скандали и интриги, свързани с Агенцията.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 23.04   181 г. пр.н.е. – В Рим е открит храмът на Венера, превърнал се в място за поклонение на куртизанките. 1348 г. – Крал Едуард III учредява Орден на жартиерата в...