Без влакове за час на 10 март

21.02.2011 | 15:05
по статията работи:
Железничарите започват национална стачка с едночасови предупредителни действия
Без влакове за час на 10 март

Железничарите започват национална стачка с едночасови предупредителни действия на 10 март. Това беше решено на общо събрание на стачните комитети към КНСБ и КТ "Подкрепа" в салона на Централна гара - София.

На 10 март всички влакове у нас ще спрат за едни час - от 10 до 11 часа. На следващия ден тази предупредителна стачка ще премине в безсрочна, като влаковото движение ще бъде спирано изцяло всеки ден в интервала от 8 до 16 часа. Това обясни Петър Бунев, председател на железничарския синдикат към КНСБ.

Синдикатите са недоволни от намеренията на двете компании в сектора - БДЖ и НКЖИ, за съкращения на общо над 5000 души персонал до 214 година. Те настояват за гарантирани инвестиции в сектора и за по-поносимо намаляване на персонала, информира Dariknews.bg.

Планът за съкращенията в железниците е едно от условията на Световната банка за отпускане на близо 600 милиона лева кредит на БДЖ и НКЖИ. Според него до 2014 година персоналът в БДЖ трябва да бъде намален с 2800 души, а в оператора на релсите - с близо 4 хиляди. Синдикатите настояват предвидената оптимизация на персонала да бъде драстично намалена и на година да се освобождават най-много по 400 души. Пред Дарик радио председателят на УС на БДЖ Владимир Владимиров бе категоричен, че това не може да се случи. Не виждам в ущърб на кого е това, че се оптимизира персоналът през естественото текучество, пенсионирането и пренасочването на хора, попита той.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров поиска премиерът Бойко Борисов лично да гарантира за инвестициите в железниците: Както наблюдаваше през 20 дни магистрала "Люлин", да започне да наблюдава през 20 дни инвестициите в целия железен път. Има 500 млн. евро в ОП "Транспорт". За съжаление, ако няма натиск, ако няма рязко и драматично подобряване на усвояването, няма да бъдат усвоени. Второ, пак от него зависи инвестиционният процес в "Пътнически превози", където е позволено държавното финансиране, да бъде ускорен през тези четири години, като допълнително се заложат средства над тези, които са предвидени в момента. Ако това стане, следващите седмици ние можем да намерим споразумение, което с неговия подпис да гарантира процесите.

Председателят на железничарския синдикат към КНСБ Петър Бунев заяви тази сутрин в ефира на БНР, че вече е договорено минимално транспортно обслужване.

Преди по-малко от две седмици Бунев заяви в интервю за "Хоризонт": В тази ситуация реалността е продължаваме така да запазваме спокойствие. Ще се мине през колективите. В крайна сметка стачката се прави от железничарите. Синдикатите им е целта да я организират така, че да бъде тя законна. Ще им предоставиме законната форма. Тя вече на практика е извървяна и те ще вземат решение.

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 26.03   1812 г. – Земетресение разрушава Каракас, Венецуела. 1828 г. – Австрийският композитор Франц Шуберт изнася единствения си публичен концерт. 1841 г. –...