Хиляди граждани протестираха срещу високите цени на горивата

13.03.2011 | 14:44
по статията работи:
Исканията на хората са държавата да свали налозите върху горивата и да ограничи печалбите на рафинерията "Лукойл" и търговците
Хиляди граждани протестираха срещу високите цени на горивата

Информацията е актуализирана в 16:00 часа

Десетки столичани блокираха кръстовището на софийските булеварди "Г.М. Димитров" и "Св. Климент Охридски" в рамките на националния протест срещу високите цени на горивата.

От няколко дни различни групи в социалните мрежи организират протестно зареждане на гориво от бензиностанции. Недоволните зареждат резервоарите на автомобилите си с малко бензин и за малко пари - до един лев.

Исканията са държавата да свали налозите върху горивата и да ограничи печалбите на рафинерията "Лукойл" и търговците. Гражданите настояват още до седмица правителството да създаде комисия, която да предприеме незабавни нормативни мерки за регулиране цената на горивата до 2 лв./литър.

Собствениците на автомобили, участващи в протеста срещу високите цени на горивата, блокираха "Орлов мост". Колите се оставяха на пл. "Орлов мост", водачите им се отправят пеша към пл. "Народно събрание", като блокираха и движението на пешеходците. Затруднено беше движението на автобусите и тролейбусите от градския транспорт.

Огромно задръстване, нетипично дори за делничен ден, се образува по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" в посока Орлов мост. Задръстване имаше и по бул. „Цариградско шосе" от хотел „Плиска" към Орлов мост. В задръстването попаднаха много коли на градския транспорт. В района преминаваха единствено линейки. От Центъра за градска мобилност в София обявиха, че докато трае протестът, колите, които минават през "Орлов мост", ще са с променен маршрут.

Чиста спекулация са високите цени на горивата. Ние сме тук и това е израз на недоволството на българския народ към управлението на България през последните 15 години. Това заяви Ирмена Кръстева, представител на организаторите на протеста, пред Народното събрание, предаде Агенция "Фокус". Протестиращите заявиха, че е време депутатите да помислят за обикновените хора и да чуят исканията им.

Те поставиха срок от една седмица, за да бъдат намалени цените на горивата. В противен случай те ще се съберат на протест отново на площада пред парламента. Някои от тях дадоха за пример Австрия, където горивото се внася със сухопътен транспорт, докато у нас се внася с танкери, но монополистът "Лукойл" налага големи цени на горивата.

Протестиращите призоваха народните представители да вземат мерки за намаляване на цените, защото депутатите карали скъпи коли и вземали от данъците на обикновените хора за тях.

Протестът се подкрепя от съюза на товарните превозвачи. От трибуната пред парламента Поля Паунова от съюза заяви, че от понеделник до петък превозвачите организират собствен протест срещу високите цени на горивата.

Стотици граждани са се събрали около храм-паметник "Св. Александър Невски" и на площада пред парламента.

Около 1800 автомобила се събраха в Пловдив, обяви един от организаторите на демонстрацията Иван Искрев. Според други изчисления демонстрантите са 3000.

На бензиностанциите водачите зареждаха колите си възможно най-дълго, като плащаха покупката на гориво с жълти стотинки, проверяваха налягането на гумите си и чистеха стъклата на автомобилите. Повечето коли бяха със стикери "Не на високите цени на горивата!". Шофьорите, които се движеха с включени аварийни светлини, развяваха знамена и свиреха с клаксоните си в знак на протест.

"Може нищо да не постигнем, но важна е гражданската позиция", каза Искрев, цитиран от Dariknews.bg.

Повече от 500 автомобила и мотоциклета във Варна участваха в шествие срещу високите цени на горивата в страната. Протестиращите бяха около 1000 души.

Те се събраха в района на спирка "Почивка" във Варна и затрудниха трафика в посока курорта "Златни пясъци" и обратно. Автомобилите бяха облепени със стикери "Протест срещу високите цени на горивата".

Координаторът на протеста във Варна Георги Монов коментира, че недоволните искат намаление на цените на горивата в страната. По думите му в България има монопол и
цените са спекулативно високи. Протестиращите настояват да се намали ДДС и акцизът върху горивата и ако е възможно да бъде създадена комисия към Министерски съвет, която да регулира цените. Протестиращите са се организирали чрез социалната мрежа
"Фейсбук".

Близо 1000 души с над 700 лични и фирмени автомобили се включиха в протеста срещу високите цени на горивата във Велико Търново. Протестното шествие, разделено в няколко колони, започна в 11 часа и премина с включени клаксони и развени национални знамена, по централните  улици на града.

В продължение на два часа групи от по няколко автомобила спираха на различни бензиностанции, като водачите зареждаха гориво за символични суми. Това не предизвика колони от чакащи автомобили, като служителите на бензиностанциите и преминаващите водачи се отнесоха с разбиране към участниците в протестната акция, охранявана от полицейски патрули. 

Срещу зареждане с гориво за по 40-50 стотинки десетки благоевградчани днес се възползваха от правото си да им бъде проверено от служителите на бензиностанциите маслото в двигателите, налягането на въздуха в гумите, да им бъдат почистени стъклата на автомобилите. Това бяха участниците в мирния граждански протест срещу високите цени на горивата, които се събраха преди 11.30 часа край ректората на Югозападния университет "Неофит Рилски", преди да потеглят в три лъча на мотошествие из града.

"Цените на горивата в момента са непосилни за обикновения българин и затова сме се събрали днес", каза Павел Джунев. "Не е тайна, че бензинът и нафтата са по-скъпи у нас, отколкото в повечето европейски страни, а се знае какъв е стандартът там", допълни той. Хората, които подкрепят протеста, настояват да се намали до 12 на сто ДДС за горивата, който в момента е 20 на сто. Те искат да се сложи и таван на акциза за горивата и да се се спре спекулативното покачване на цените им.

Повече от 500 автомобила са се събрали на улица "Драма" в Гоце Делчев в очакване на протеста срещу високите цени на горивата, предаде радио "Фокус" - Пирин. Неговото начало бе обявено за 15.00 часа, но към момента все още продължават да се събират автомобили, като се очаква протестът да започне всеки момент. Повече от 400 стикера с надпис "Протест" са раздали до момента организаторите.

Протестът, който ще премине под формата на автошествие, ще тръгне от улица "Драма" в посока към площада. Ще направи обиколки по няколко улици в Гоце Делчев, след което ще бъде направено зареждане с гориво на две бензиностанции срещу символична сума.

Хиляди бургазлии се събраха на протест срещу високите цени на горивата. Днес по обяд те пристигнаха с колите си в края на града. Оттам на няколко колони автомобилите се изтеглиха към шест от бензиностанциите в Бургас с идеята да зареждат гориво за жълти стотинки. Организатори на инициативата са автомобилни
клубове в града. Част от бургазлии обаче казаха, че са пристигнали с колите си, защото са научили за протеста от интернет и го подкрепят.

На почти всички бензиностанции в града е осигурено полицейско присъствие. Има по една свободна колонка за бензин и дизел, където шофьори, които не протестират, могат да заредят автомобилите си. Задръствания се получиха почти в целия град. Част от протестиращите шофьори възнамеряват по-късно да потеглят към околовръстния път на Бургас, който води към Южното Черноморие.

Русенци с близо 150 автомобила също протестираха срещу скъпите горива, съобщи един от координаторите на протеста в крайдунавския град Васил Цалта. Сборният пункт бе паркинг на един от големите хипермаркети на бул. "Липник" в Русе. От там
автомобилите тръгнаха по маршрут, уточнен с общинската управа и полицията, и ще обиколят 4 - 5 бензиностанции на най-големите вериги. Ще се зарежда на групи от по 15 автомобила, за да не се образува задръстване. Такова обаче се получи на излизане от сборния пункт, където една от лентите бе заета само с коли на протестиращи. Шофьорите зареждаха гориво с минимални суми.

Васил Цалта уточни, че е подготвено официално писмо с искания за промяна на политиката на ценообразуване на горивата, което ще бъде внесено утре в Министерски съвет.

Повече от 500 автомобили зареждаха гориво за минимални суми от верига бензиностанции в Пазарджик в знак на протест. Автоколоната премина през областния град с плакати срещу високите цени на горивата.

В протестното шествие участваха шофьори от всички общини на област Пазарджик, които настояха за намаляване цената на горивата и посочиха, че ако държавата не реагира, следващата стъпка, която ще предприемат, е да блокират автомагистрала "Тракия" и други важни пътни артерии в региона.

Повечето от участниците в протеста са млади хора, между 20 и 30 години, които са се организирали в интернет. Проявата бе подкрепена и от представители на Съюза на автоинструкторите в Пазарджик. Протестът преминава при засилено полицейско присъствие, като обстановката в областния град е спокойна, без  инциденти.

Над 500 шуменци се включиха в проста. В района на Томбул джамия в Шумен се събраха над 200 коли и мотоциклети. На част тях от тях бяха поставени надписи: "Шумен в протест срещу високите цени на горивата в България".

Водачите обходиха част от града с колите си и много от тях заредиха гориво от местните бензиностанции на символични стойности - за 50 ст., за 1 или 2 лв.

По-голямата част от присъстващите бяха единодушни, че цената на литър бензин не трябва да надвишава 2 лева, както и че цените на горивата трябва да бъдат съобразени със средните доходи на работещите у нас.

Старозагорци се включиха с автомобили и мотори в протестно шествие срещу високите цени на горивата. Колоната премина от западния край на града до източния и блокира за час между 13.00 и 14.00 часа пътя София- Бургас, който преминава през центъра на града.

Протестиращите зареждаха вместо резервоарите на автомобилите си на бензиностанциите с малки пластмасови кофички и плащаха между 50 ст. и 1 лев.

"Не сме съгласни да плащаме за литър бензин с 50 ст. повече отколкото в съседните страни", заяви 30-годишният Еньо Енев, който беше начело на колона от мотори, които участваха в протестното шествие.

Около 400 автомобила преминаха в протестно шествие в Добрич срещу високите цени на горивата. Колоната изви няколкокилометрова опашка пред бензиностанция на изхода на Добрич - по пътя за Варна. От колите се развяваха национални знамена, а шофьорите издигнаха лозунгите "Не на високите цени на горивата" и "Протест".

В групата, предвождана от над 20 мотоциклета, се включиха предимно млади водачи, организирани чрез социалната мрежа "Фейсбук". Участниците в протеста зареждаха по двайсетина грама бензин за 50 стотинки, като подаваха едри банкноти на касата.

Ръководителят на протеста Николай Радев заяви пред журналисти, че шофьорите настояват акцизът върху горивата да бъде сведен до минимум. "Цените на горивата са нереално високи.

Над 3-километрова колона автомобили блокира изхода от Плевен в посока София днес по обяд. Колите бяха част от организирания национален протест срещу цените на горивата. Протестиращите плевенчани тръгнаха от хипермаркет в близост до парк Кайлъка и преминаха централно през града.

На самия изход автомобилите, които бяха наредени в няколко колони, блокираха движението, тъй като водачите изчакваха реда си, за да заредят гориво срещу жълти стотинки в близката бензиностанция.

На преминаващите транзитно коли и автобус на междуградския транспорт по линията Плевен-Лом се наложи да преминат през острова в насрещното движение, за да продължат пътя си. Това предизвика намесата на полицията, която застави протестиращите да освободят едната лента от пътното платно.

Участниците в протеста, които през цялото време надуваха клаксоните, бяха снабдени с цели джобове и дори буркани с жълти стотинки. Болшинството от тях зареждаха гориво в рамките на 20-50 стотинки.

Около 50 автомобила от Кърджали, сред които и валяк, организирали се чрез социалната мрежа "Фейсбук", образуваха протестната колона на недоволни от високите цени на горивата кърджалийци.

Шествието премина през централните улици на областния център, като всеки един от собствениците на автомобили направи своето протестно зареждане в три бензиностанции на града, разположени в различни негови части. Зареждаше се обикновено до 1 лев, като рекордът за мини зареждане бе 20 стотинки.

Кърджалийци поискаха компетентните институции в държавата да свали налозите върху горивата и да ограничи печалбите на рафинерията и търговците. "Протестираме срещу монополиста Лукойл, който в момента ни граби, определяйки високите цени на горивата", заяви един от организаторите на протеста Стойко Деведжиев. Според него "имаме най-високата цена на горивото в Европа и дори да приспаднем акциза, това пак ще е така".

Около 200 автомобила в Монтана участват в протеста срещу високите цени на горивата. Това каза пред Агенция "Фокус" Иван Иванов, един от организаторите на протеста в града. Участващите в протеста карат из града като спират на бензиностанциите и зареждат гориво за жълти стотинки. Протестът им ще продължи до 18,00 ч., тъй като дотогава имат разрешение за провеждането му.

Повече от 40 души се събраха днес по обяд в местността "Борово око" в Търговище, за да изразят недоволството си от високите цени на горивата у нас. 

Настояваме за реални цени на горивата и в България, съизмерими с доходите ни, каза Димитър Иванов, участник в протеста.

Над 20 коли преминаха в шествие с развети знамена и надути клаксони през града. Автоколоната стигна до бензиностанция "Лукойл" на входа на Търговище. Колите заеха всички колонки, но нито една не зареди оттам в знак на протест срещу монополиста. След това, по околовръстния път София - Варна, протестиращите се отправиха към бензиностанция ОМV, където заредиха гориво за по лев.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 23.04   181 г. пр.н.е. – В Рим е открит храмът на Венера, превърнал се в място за поклонение на куртизанките. 1348 г. – Крал Едуард III учредява Орден на жартиерата в...