Евакуираха персонала на трети реактор на АЕЦ "Фукушима"

21.03.2011 | 14:39
по статията работи:
Причината е сив дим, който се издига над централата
Евакуираха персонала на трети реактор на АЕЦ "Фукушима"

Работници бяха евакуирани днес от комплекса на АЕЦ Фукушима-1, след като компанията оператор ТЕПКО съобщи, че сив дим е бил забелязан да се издига над  сградата, където се помещава трети реактор. Работниците от обекта са евакуирани  временно, докато ситуацията бъде преценена, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Служители на компанията се опитват да охладят реакторите и горивните пръти, за да овладеят централата, от която изтича радиация, съобщава АП.

Електрически кабели са свързани с всички шест ядрени реактора във Фукушима-1, съобщи ТЕПКО, цитирана от Ройтерс. Последните два реактора, които са били свързани с електрическата мрежа, са трети и четвърти реактор - най-зле засегнатите в централата. Компанията проверява повредите в охлаждащите системи и други съоръжения, преди да ги включи към захранването.

Малко по-късно бял дим започна да се издига над втори реактор на повредената японска АЕЦ "Фукушима-1", докато над трети реактор вече не се забелязва дим. Преди няколко часа кълба сив дим се издигнаха над басейна с отработено гориво на Трети реактор и част от работниците вермено бяха евакуирани.

Компанията оператор на пострадалата от земетресението японска АЕЦ Фукушима-1 заяви днес, че не знае каква е причината за дима, който се издига над два от шестте реактора на централата, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Юкия Амано каза, че ситуацията в АЕЦ Фукушима-1 е сериозна, но изрази увереност, че Япония успешно ще се справи с кризата.

"Кризата още не е решена и ситуацията в атомната електроцентрала "Фукушима-1" остава доста сериозна", заяви Амано на извънредно заседание на МААЕ във Виена.     "Не се съмнявам, че тази криза ще бъде ефективно преодоляна", каза той.

Амано отбеляза, че ядрената криза в Япония е изложила на показ сериозни проблеми в правителствените системи за отговор на природни бедствия, предаде АП.

Генералният директор на МААЕ призова държавите бързо да подобрят тези механизми.  Информацията да бъде предавана по-експедитивно, подчерта той.

Японски пожарникари отложиха обливането с вода на сериозно пострадалия трети реактор на централата Фукушима-1, след като над него, както и над втори реактор беше забелязан сив дим, предаде Ройтерс. 

Компанията оператор на централата ТЕПКО съобщи, че димът вече не се издига над централата, но засега не става ясно какво го е причинило.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 07.05   558 г. – куполът на катедралата Света София в Константинопол се срутва. Тогавашният император Юстиниан I нарежда реконстукция. 1099 г. – Кръстоносците достигат...