Актуална ситуация в борбата с шапа край турската граница

28.03.2011 | 16:03
по статията работи:
България ще поиска съдействие от страна на Европейската комисия и финансова подкрепа
Актуална ситуация в борбата с шапа край турската граница

Кризисният щаб към Министерство на земеделието и храните обсъди мерките, които да предприеме държавата по отношение на възникналите огнища на шап в страната.

Припомняме ви, че на 19 март т.г. ветеринарни лекари от Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) установиха ново епизоотично огнище на шап при говеда във ферма, разположена на 3 км от с. Кирово. Фермата се намира в западната част на Странджа планина, община Средец, област Бургас, на разстояние 7 километра от границата с Турция и на 32 км. от последното епизоотично огнище в село Граматиково, обявено на 31.01.2011 г.  Във фермата до с Кирово са отглеждани 143 говеда, които са умъртвени.

На 23 март, при клинични прегледи, са установени признаци за шап при говеда в стадо в с. Граничар намиращо се в надзорната зона, на 3 км от границата с Турция. В селото има само едно стадо със 133 говеда. Няма други видове възприемчиви животни. Всички говеда са умъртвени.

На 25 март БАБХ информира за три нови епизоотични огнища на шап в община Средец, установени при клинични прегледи и потвърдени лабораторно: село Голямо Буково - ферма с 47 говеда, 11 свине; село Момина Църква - ферма с 209 говеда; село Факия - ферма с 81 говеда.

До момента в с. Голямо Буково и с. Момина Църква са унищожени над 170 животни, в това число и 11 свине, като умъртвяването продължава. Предприети са всички необходими мерки от страна на българските ветеринарни власти за ограничаване и ликвидиране на вируса на шапа и спиране на разпространението му.

Всички собственици на умъртвени животни в с. Кости и с. Резово са обезщетени, а собствениците в с. Голямо Буково, с. Момина църква и с. Факия ще бъдат обезщетени в кратки срокове след приключване на умъртвяването и изготвяне на финансов анализ.

На предстоящи срещи с ЕК тази и следващата седмица, България ще поиска съдействие от страна на Европейската комисия и финансова подкрепа за покриване на някои от разходите свързани с ограничителните мерки. Протестите на нашите животновъди не са основателни, тъй като предприетите мерки отговарят на изискванията на ЕС. Прилагането на ваксинация ще има тежки последствия за България - ваксинираните животни ще трябва да бъдат умъртвени, заклани и преработени термично, а ограниченията за търговията с двукопитни животни и продукти ще продължат от 6 месеца до една година.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 17.05   1395 г. – Обединени унгаро-влашки войски нанасят поражение на османската армия при Ровине, Влашко. 1498 г. – Корабите на Васко да Гама достигат до Индия. 1555...