Шефът на НЕК е уволнен заради АЕЦ "Белене"*

05.04.2011 | 16:33
по статията работи:
Той подписал споразумение, с което България се задължава да парафира окончателен договор за изграждане на централата. Според министър Трайков споразумението е неизгодно за България
Шефът на НЕК е уволнен заради АЕЦ "Белене"*

*Информацията е актуализирана към 18.15 ч.

Подписан е нов договор за удължаване на срока за работата по проекта АЕЦ "Белене". Това съобщи в следобедните часове БТА, позовавайки се на информация на Националната електрическа компания /НЕК/. Споразумението става факт след близо 6-дневни българо-руски преговори.

Между електрическата компания и "Атомстройекспорт", които са страни по проекта, са подписани меморандум за разбирателство за изграждането на проекта и Допълнение "12" към договора за АЕЦ "Белене", с което се отлагат за три месеца всички дейности по строителството. Отлага се и производството на оборудване, което още не е стартирало.

Основният акцент на работата през следващите три месеца ще бъде разглеждане на документация от водещи европейски ядрени специалисти по сеизмология и радиационна безопасност, за да бъдат уточнени допълнителни условия за безопасността на централата.

Няколко часа по-късно стана ясно, че изпълнителният директор на Националната електрическа компания (НЕК) Красимир Първанов е подписал с "Атомстройекспорт" договор, който не е имал право да подписва. Това съобщи на нарочен брифинг ресорният министър Трайчо Трайков.

Съгласно подписания от Красимир Първанов документ на 1 юли 2011 г. България се задължава да парафира окончателен договор за изграждане на АЕЦ "Белене".

Първанов е уволнен, а премиерът е информиран за случилото се, информира Mediapool.bg.

"Изпълнителният директор на Националната електрическа компания (НЕК) Красимир Първанов надхвърли грубо дадения му мандат за преговори по проекта АЕЦ „Белене" и затова от днес той е освободен от поста", каза пред журналисти Трайков.

"Това надхвърля значително дадения на Първанов мандат за преговорите", коментира министър Трайков. По неговите думи на изпълнителния директор на НЕК е било изрично забранено да подписва подобно споразумение.

"Това показва, че руският натиск по отношение на проекта „Белене" е по-силен от способността на някои хора да защитават националните интереси", коментира още Трайков. Задължението да бъде подписан окончателен договор за строителство на централата, без да е ясно изпълнението на критериите за безопасност и без да сме се договорили за цената, е в остро противоречие със съгласувания предварително текст между двете страни, подчерта министърът.

Трайчо Трайков информира още, че ще предложи на премиера Борисов да натовари ДАНС с изясняване на въпроса дали с подписването на тези документи произтича заплаха за националната сигурност на страната. До назначаването на титуляр НЕК ще се управлява от временно изпълняващ длъжността директор.

Преговорите за АЕЦ "Белене" са в юридически вакуум. Това коментира по-рано днес министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Той припомни, че последното удължаване на споразумението е изтекло на 31 март тази година, информира Dariknews.bg.

Според министъра му в момента не е актуално да се търси нов изпълнител, защото това значи да се зачеркне всичко, направено досега. Той допълни, че проектът е роден с един "изначален грях" - подписано е споразумение за 673 млн. евро преди да е договорена ескалацията на инфлацията за тях, както и по целия проект.

Ние сме започнали да плащаме, нещо се произвежда, но още не е ясна каква е крайната цена, каза министърът.

Той обаче не отрече възможността американската компания "Уестингхаус" да се включи в изграждането на нов блок в АЕЦ "Козлодуй".

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 25.03   708 г. – Константин е избран за папа. 717 г. – Лъв III е коронясан за византийски император. 1306 г. – Робърт Брус става крал на Шотландия. 1655 г....