Данъчните декларации се подават до понеделник

29.04.2011 | 12:56
по статията работи:
При необходимост клоновете на "Български пощи" ще работят с удължено работно време
Данъчните декларации се подават до понеделник

Кодова дума за SMS-играта на Econ.bg (за периода 28-29 април 2011 г.): DEN

Повече за играта ще научите ТУК. Участвайте, за да  спечелите големите награди, които раздаваме по случай 10-ия рожден ден на Econ.bg

На 2 май 2011 година (понеделник) приключва кампанията за подаване на годишните данъчни декларации за облагане на доходите на физически лица.

В годишната декларация задължително трябва да се впишат и заемите между физическите лица на стойност над 10 000 лева, включително и в случаите, когато лицето няма получени доходи за деклариране. Изискването обаче не задължава гражданите да декларират банковите си кредити.

До понеделник могат да подадат коригиращи декларации физическите лица, регистрирани като тютюнопроизводители и земеделски производители, включително и извършвалите дейност като еднолични търговци, които са подали годишна данъчна декларация за 2010 г. и в нея са отразили като доход/приход изплатените им през 2010 г. държавни помощи, субсидии и друго подпомагане от държавния бюджет и от европейските фондове, които са за 2009 г. или за предходни години. Съгласно промените в закона, тези доходи/приходи не се облагат с данък, но следва да се декларират в годишната данъчна декларация.

Коригираща декларация могат да подадат и наемодателите, които са пропуснали да обявят част от сумите, получени от техните наематели.

От НАП напомнят, че при попълване на преводните нареждания към бюджета е необходимо да се напише точната дължима сума, кода за вид плащане /код 111213 - "Данък върху доходите на физическите лица - свободни професии, граждански договори, наеми и др." или за данъка от едноличните търговци 111215 - "Годишен и авансов данък по ЗДДФЛ на еднолични търговци"/, входящия номер на данъчната декларация , ЕГН, като задължително се посочва и периода, за който се отнася плащането /1.01.2010 - 31.12.2010 г./

Едноличните търговци, които не са имали дейност през 2010 г. нямат задължение за подаване на годишна данъчна декларация.

Самоосигуряващите се лица подават годишна декларация образец 6 за дължимите вноски по осигурителни фондове за 2010 г., като срокът за подаване на декларацията и срокът за заплащане на тези задължения е също 02.05.2011 г.

До 2 май фирмите, които са изплатили доходи през 2010 г. на физически лица, различни от тези по трудов договор, са длъжни да декларират пред Националната агенция за приходите (НАП) данни за изплатените суми. Агенцията сравнява тези данни с доходите, описани от физическите лица в техните годишни декларации.

В справката за изплатени доходи се обявяват лицата, на които са изплатени суми по граждански договори, суми за наеми, суми за рента и аренда за ползване на земеделска земя, суми от доброволно пенсионно и здравно осигуряване и др. В справката не се включват само:

  • Изплатените доходи от трудови правоотношения;
  • Доходите от задължително социално осигуряване, както и
  • Доходите, изплатени на чуждестранни физически лица, които се облагат с окончателен данък и подлежат на деклариране от платеца на дохода.

Санкциите за непредставяне на данни за изплатени суми на физически лица, както и за посочване на неверни или непълни данни в справката са в размер до 250 лева. Глобата се налага за всяко недекларирано физическо лице, на което са изплатени доходи различни от изброените по-горе.

За по-бързо обслужване на гражданите, "Български пощи" ЕАД са създали организация, при необходимост за удължаване на работното време на гишетата и/или разкриване на допълнителни гишета в пощенските станции, където се приемат данъчни декларации.

Данъчни декларации по чл. 50 от ЗОДФЛ могат да се да се изпратят по пощата с препоръчано писмо с обратна разписка или да се подадат в определените пощенски станции /списък на сайта на "Български пощи" ЕАД/, където служител на дружеството ще издаде входящ номер. Това става ясно от информация на пощите.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 11.04   1079 г. – Със заповед на полския крал е екзекутиран епископа на Краков Станислас, който по-късно е канонизиран и става покровител на Полша. 1241 г. –...