Цветелина Бориславова купува 49.99% от БАКБ

17.05.2011 | 07:55
по статията работи:
Подробности за цената не се посочват към този момент. Новият собственик на банката е инвестиционното дружество CSIF
Цветелина Бориславова купува 49.99% от БАКБ

Контролният пакет от Българо-американска кредитна банка (БАКБ) е купен от инвестиционното дружество CSIF, съобщи пресслужбата на купувача. Clever Synergies Investment Fund, където водещ акционер е Цветелина Бориславова, е подписал споразумение за придобиване на ирландския дял в БАКБ.

Както е известно, Allied Irish Bank още от края на лятото на миналата година е в търсене на купувач за своя дял от 49.99% в българската банка. След спекулации с няколко възможни имена като ЦКБ и Expat, в крайна сметка купувач става основаният през 2005 г. инвестиционен фонд на Бориславова.

Подробности за цената не се посочват към този момент. Димитър Богданов, ръководител корпоративни комуникации на CSIF, също отказа да коментира този въпрос, но обеща повече подробности от самата Бориславова в края на седмицата.

Справка на DarikFinance.bg установи, че сделката вече е отразена от информационната система на NYSE. И американските търговци не са наясно с цената, като цитират пазарната капитализация от близо 97 млн. евро.

Богданов подчерта, че има постигнатата договореност и подписан договор между ирландската банка и българския фонд, но съгласно закона сделката ще стане факт чак след одобрение от страна на централната банка и Комисията за защита на конкуренцията.

Намерението на CSIF е да развие банката технологично, да преструктурира кредитния портфейл и да привлече нови корпоративни клиенти. Според Цветелина Бориславова - собственик на CSIF, банката е иновативна, динамична, с високо квалифициран екип и добре таргетирана, посочва се в съобщението.

Бориславова през декември 2010 г. реализира остатъчния си 16% дял в СиБанк на белгийската KBC, което й донесе близо 140 млн. лв. Активите на CSIF са на стойност 500 млн. лв., а в началото на 2011 г. фондът е с над 72 млн. лв. внесен капитал.

CSIF инвестира приоритетно в сферата на възобновяемите енергийни източници, туризма, земеделието и иновациите, посочва се в съобщението за пресата. Вече - и в банки. Бориславова твърди, че покупката на БАКБ би й помогнала да реализира "много нови природосъобразни проекти".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...