След съвместна проверка на Асоциацията на птицевъдите, Министерството на земеделието и храните, КЗК и Българската агенция по безопаност на храните е било установено, че от 14 изследвани проби на големи производители 8 са с наднормено съдържание на вода. Това обяви в студиото на предаването "Тази сутрин" по bTV ресорният министър Мирослав Найденов.
Имената на фирмите не се споменават, защото не е приключила процедурата. До края на седмицата обаче те ще бъдат обявени на сайта на Комисията за защита на потребителите (КЗП).
Най-често констатираните нарушения са несъответствие между технологичната документация (рецептата и технологията, по която се прави продуктът) и съдържанието на етикета. Реално използваните суровини и добавки също се различавали от описаните на опаковката. Не навсякъде имало заложено изследване на вода по технологичната документация. Не се спазват и изискванията на чл. 19, ал. 1 от наредбата за етикетирането водата да се включи в списъка на съставките, когато нейното количество е над 5% от теглото на храната. Заобикаля се и друг член - 16, ал. 2, според който съдържанието трябва да е изброено по низходящ ред. Открити са и продукти без изписан срок на трайност, пише вестник "24 часа".
Това е голям проблем и масова практика. Фирмите ще бъдат санкционирани, а при следващо нарушение - катинар, закани се Найденов. Инжектираните соли с вода в пилешкото меса по-опасни от бактерията eшерихия коли по краставиците
Преди време искахме да изследваме месото за наличие на антибиотици, но изненадващо, беше изтекла информация и пробите бяха чисти, разказа министърът.
Два са начините да бъде "налята" вода в месото: Единият е чрез бързо охлаждане, но масовата практика е чрез томблиране. Европейският регламент разрешава подобно нещо, но само при заготовка. Вървейки по тази линия фирмите се опитват да се спасят, оправдавайки се, че са правили заготовки. Наредбата е готова - фирмите ще са длъжни да обявяват вложеното водно съдържание.
Със сигурност на пазара ще останат тези, които играят по правилата, закани се Найденов. Той добави, че фирмите не слагат хормони. Ако пилетата се хранят с това, което трябва, те растат достатъчно бързо. Солевите разтвори обаче не са по-малко опасни. Солта води до задържане на вода, а това не е полезно, обясни земеделският министър.
Председателят на Асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев от своя страна каза, че месопреработвателните фирми по системата за самоконтрол и мониторинг са задължени да измерват съдържането на вода, колаген, протеини, белтък, мазнини и сол в месото. Във всяко свежо месо има едно минимално съдържание на сол, но ако то е по-високо значи, че преработвателите си купуват вече третирани суровини, отбеляза той.
В свежото прясно месо естественото съдържание на вода е над 70%. Ако обаче в него са вложени солеви разтвори и е добавена вода, трябва за нарушителите да има санкции, категоричен е експертът, цитиран от БТА.