Кунева: България се отдалечава от Европа

06.06.2011 | 12:41
по статията работи:
С националния химн започна официалното представяне на кандидатурата на бившия еврокомисар за президент. Президентската й платформа е готова
Кунева: България се отдалечава от Европа

С националния химн започна официалното представяне на кандидатурата на Меглена Кунева за президент, организирано в хотел "Радисън" в София.

Започваме похода на промяната, заяви Борислав Цеков, който е в инициативния комитет по номинирането на Кунева. Той обяви, че днес се представя кандидатурата на бъдещия президент.

В инициативния комитет влизат 53 души, сред които хора на изкуството, академичните среди, общественици, представители на гражданската мрежа към Института за модерна политика. Сред известните имена са режисьорът Иглика Трифонова, скулпторът Георги Чапкънов, музикантите Дони, Мариана Попова и Коцето Калки, актьорите Йоана Буковска, Чочо Попйорданов, Меглена Караламбова, Даниел Вълчев, Огнян Герджиков, Николай Василев и Минчо Спасов от НДСВ, стилистът Кръстю Капанов, волейболистът Пламен Константинов и др.

На представянето присъства и бившият премиер Симеон Сакскобургготски, информира БТА.

Президентската ми платформа е готова. Тя ще бъде публикувана и по нея ще започнат обсъждания до 10 дни. Ще разчитам на мнението на много обществени групи, на неправителствените организации и година след година ще осъвременяваме плана си. Това коментира впоследствие Кунева, предаде Агенция "Фокус".

Сред предизвикателствата, които са най-важни за нея, тя посочи обедняването на хората, образованието, културата, демографския срив и здравеопазването.  Защитата на правата на гражданите трябва да е първата мисъл на президента, посочи бившият еврокомисар и обеща да реагира винаги, когато се нарушават правата на хората със закон или с управленско действие.

Тук съм, за да свикам мнозинството на промяната. В България има дефицит на смелост, на реформаторство, на гледане напред, на самочувствие и свобода. Децата ни бягат в мечтите си, а ние бягаме в гнева си, отбеляза Кунева. Според нея промяната не се случва, защото сме на грешен път.

Жизнено важно е да сменим курса, защото България се отдалечава от Европа и, макар че тялом присъства в ЕС, духом се връща в миналото. Тези избори ще са нещо повече от борба за президентския пост - те ще са референдум за промяна на курса, посочи Кунева. Тя обясни, че иска да е кандидат на гражданите и затова е номинирана от инициативен комитет.

По време на днешното събитие стана ясно, че първият български еврокомисар не търси  партийна подкрепа, не изразява интересите на политици и лобита и не поема партийни ангажименти. Тя отбеляза, че силата й е в нейната независимост, която може да дойде само от гражданите.

По въпроса за строежа на АЕЦ "Белене" беше обяснено, че трябва да има яснота кой строи централата, каква ще бъде цената й и как тя ще попада в общата схема на енергетиката. Бившият еврокомисар, че е задължително да бъде привлечен европейски инвеститор.

Припомняме ви, че водещият Слави Трифонов и екипът му от "Шоуто на Слави" изразиха миналата седмица подкрепата си за Меглена Кунева за изборната надпревара наесен. Тя беше гост в предаването в четвъртък вечер, където отговаряше на въпроси на водещия и сценаристите.

В лицето на Меглена Кунева виждаме човек, с когото можем да разговаряме, да обсъждаме. Имаме й доверие, че тя ще използва докрай пълномощията, които й дава Конституцията, каза Трифонов. Той аргументира позицията си с желанието да се издигне достоен човек за държавен глава, а не да се "мишкува и да се чакат 20 дни преди гласуването". Президентът не ни управлява, а ни представлява, припомни текст от Конституцията Слави Трифонов.

Меглена Кунева е кандидат на тройната коалиция. Тя е толкова "силна", колкото "силна" е тройната коалиция. Така лидерът на  ДСБ Иван Костов коментира номинацията на бившия еврокомисар за президент. По думите му това ще се докаже, когато се види кой на практика стои зад първия български еврокомисар.

На 12 юни СДС и ДСБ на отворени избори ще излъчат общ кандидат на "Синята коалиция" за държавен глава и за кмет на София. В неделя един срещу друг ще се изправят съответно за президент - Румен Христов /СДС/ срещу Светослав Малинов /ДСБ/, и за кмет на София - Прошко Прошков /ДСБ/ срещу Владимир Кисьов /СДС/. 

Призоваваме хората да гласуват, за да попречат да бъде открадната автентичната десница. ГЕРБ е статуквото, БСП - миналото, ние носим промяната, заяви кандидатът на ДСБ за президент Светослав Малинов. Номинираният за кмет на столицата Прошко Прошков на свой ред обяви, че амбицията му е да прекрати управлението на Борисов и неговите марионетки в София. Той включи в т.ч. и издигнатия от ОДС бивш градоначалник Стефан Софиянски, който според Прошков, няма морално основание да се кандидатира отново.

В събота лидерът на БСП Сергей Станишев определи кандидатурата на Меглена Кунева в президентската надпревара като много добра и сериозна. Това той коментира пред журналисти на конгрес на Отечествения съюз.

Станишев отново заяви, че решението на БСП за президентските избори ще стане ясно след вътрешнопартийните номинации. Той не изключи възможността БСП да подкрепи извънпартиен кандидат на изборите за президент, но подчерта, че той трябва да поеме ясни ангажименти към политиката, която ще води.

Бившият премиер заяви, че не е изненадан от влизането на Меглена Кунева в президентската надпревара.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 16.04   1071 г. – С превземането на Бари Италия се освобождава напълно от Византийска власт. 1346 г. – В Скопие Стефан Душан обявява създаването на Сръбско царство,...