Цистерна с химикали се обърна край Дебелец*

11.07.2011 | 09:16
по статията работи:
Отменена е частичната евакуация за жителите. Властите потулвали инцидента
Цистерна с химикали се обърна край Дебелец*

*Информацията е актуализирана към 22:00 часа

Цистерна с турска регистрация се обърна на пътя В. Търново - Килифарево, в района на Дебелец. Камионът е бил управляван от 45-годишен турски гражданин. В резултат на удара 20-тонната цистерна се е спукала и от нея започнало да изтича силно отровно вещество - стирен. Изпратени на място пет екипи на „Пожарна безопасност и защита на населението" и от търновската полиция. Ситуацията е овладяна и няма опасност за населението. Цистерната е изтеглена на пътното платно.

Отменена е частичната евакуация за жителите на град Дебелец. Това стана след като в 17,15 приключи преточването в друга цистерна на химическия препарат, останал в катастрофиралия камион, предаде Dariknews.bg. Гражданите могат да се приберат по домовете си. Организиран е автобусен превоз. Той ще бъде извършван безплатно от обичайните спирки с увеличен брой автобуси и със съдействието на транспортните фирми във В. Търново. Продължава операцията по отстраняване на авариралия камион. Няма опасност от нови течове. Препаратът, останал в преобърналата се цистерна, е преточен в друг автомобил с необходимата резервоарна вместимост. За да бъде отместена цистерната е осигурен 140 тонен кран. Осигурена е и транспортна платформа, която да откара от мястото на инцидента опасния товар, както и преобърнатия влекач.

По-рано през деня беше разпоредена пълна евакуация на населението, съобщи за БТА комисар Живко Коцев, директор на областната дирекция на МВР. Бяха евакурирани над 2000 души, предаде БНТ. Първо са евакуирани 51 деца от детския дом в Дебелец, като 20 от тях са бебета. С линейки на "Спешна помощ" са транспортирани и всички болни от градското лечебно заведение. Евакуираните са настанени в обществени сгради във Велико Търново и Килифарево. "Сред населението няма паника, но хората отказват да бъдат евакуирани", каза кметът Димитър Димитров.

Часове след инцидента, измерената в три пункта концентрация на веществото във въздуха вече е в норма, съобщиха от Районната инспекция по околната среда и водите. По-рано тази сутрин от пресцентъра на МВР съобщиха, че са отчетени превишения на пределно допустимите концентрации за вредни емисии в атмосферата. Предприети са мерки по ограничаване достъпа до мястото на инцидента в радиус 150-200 м и е спряно движението на моторни-превозни средства. Пътническите влакове се движат по нормалния си режим и график.

Млекопреработвателна фирма е осигурила айран за жителите, събрани на трите пункта за евакуация край града. Служители на общината са посетили съседни населени места, за да разяснят обстановката на местните жители.

Водачът на цистерната е изпробван за алкохол с техническо средство, апаратът е отчел отрицателни резултати. Взета му е кръвна проба за химичен анализ. В Дебелец има засилено полицейско присъствие, с цел да се опази имуществото.

Още в ранните утренни часове във Велико Търново се усеща задушлива миризма, а властите не са уведомили населението. Общинското ръководство е решило, че "няма смисъл да поставя под риск туризма в града" и не обявява тревога. Отровени са огромни площи със зърно, както и всички площи в Дебелец и региона, където масово се отглеждат плодове и зеленчуци, предаде  Fermer.bg. Има отравяне и в местната река Белица, която се влива в Янтра. Според информация на медията, към 01.45 ч. тази нощ кметът на Велико Търново, членове на Областната управа, шефове на пожарната и Гражданска защита са се консултирали по ситуацията и са взели решение да не бъде обявявана евакуация на Велико Търново, въпреки, че изтичането на отровния газ, който е само на 4 км от града. Основанието за това решение било "да не се провали туристическия сезон в старата столица". Същевременно в медиите е обявено, че катастрофата е станала към 05:00ч. тази сутрин, с цел да не бъдат обвинени отговорните лица за прекалено бавната реакция в тази ситуация.

Няма заплаха за туризма във Велико Търново

За момента не стои заплаха за туризма във Велико Търново. Това каза пред aгенция „Фокус” Даниел Панов, председател на местната секция на Българската хотелиерско-ресторантьорска асоциация във Велико Търново и управител на Общинската агенция по туризъм.

"Поискали сме информация за проблемите в региона от „Гражданска защита” през общината, за да можем да информираме туристите и гостите, които предстои да посетят града. Ще поискаме и становище от Агенцията по храните, за да се види дали качеството на храните с произход от този регион е годно за употреба. В момента всички екипи на „Гражданска защита”, „Пожарна безопасност”, община Велико Търново са на място и следят състоянието на въздушната маса. Това е инцидент, който никой не е очаквал да се случи, в ранните сутрешни часове”, коментира Даниел Панов.

Всички хотелиери от Велико Търново, с които са разговаряли, са откликнали на идеята – да предоставят стаи, за да може при нужда да бъдат настанени евакуирани жители на Дебелец.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 17.04   1355 г. – Във Венеция за заговор против местната аристокрация е екзекутиран Марино Фалиеро. 1397 г. – За първи път Джефри Чосър разказва своите Кентърбърийски...