38 акта за нарушения са издадени на НДК

11.07.2011 | 09:32
по статията работи:
27 от актовете са срещу бившия шеф Христо Друмев, а 11 срещу двореца като юридическо лице. Поръчани са 4 асансьора и 2 товарни кабини, които струват колкото половината сграда
38 акта за нарушения са издадени на НДК

27 акта срещу бившия директор на НДК Христо Друмев и 11 срещу двореца като юридическо лице са издадени след неколкомесечния одит на Агенцията за държавна финансова инспекция. Според проверката, която обхваща периода от 2008 до 2010 г., административните нарушения са многобройни. Заради изтекъл давностен срок на Друмев не са връчени 17 акта.

Една от най-големите злоупотреби е свързана с доставката и монтажа на 4 асансьора и 2 товарни кабини в административната сграда на НДК.  Установено е още, че част от наемателите не са си плащали задълженията. Най-много пари имат да дават фирмите, които стопанисват печатната база на НДК и ресторантите "Континентал плаза" и "Скай плаза", информира вестник "24 часа".

4 асансьора и 2 товарни кабини в НДК на цената на 1/2 от сградата

Четири асансьора и две товарни кабини, поръчани за административната сграда на НДК, струват колкото половината сграда. За тях бившето творческо-стопанско обединение, което доскоро бе с неясен юридически статут, е платило 807 745 лв. Оценката на сградата пък е 1 692 841 лв. Поръчката на съоръженията била в разрез с много законови текстове.

Още през май, когато правителството преобразува комплекса в държавно акционерно дружество и го прехвърли под шапката на Министерството на финансите, вицепремиерът Симеон Дянков обяви, че резултатите от одита са обезпокоителни. Палитрата на нарушенията била толкова широка, че финансовият инспекторат смятал да напише наръчник как се нарушава Законът за обществените поръчки.

Доставката на асансьорите е най-красноречив пример за нарушения при поръчките. За тях са проведени 2 процедури.

Първата е обявена през юли 2008 г. и изпълнението е трябвало да приключи за 4 месеца. Прогнозната цена за 3 асансьора и 2 товарни кабини е била 650 000 лв. без ДДС. Кандидатите са четирима и е трябвало да бъдат отстранени, констатират одиторите. Те установили, че процедурата е проведена формално и "не е постигната ефективност в изразходването на публичните средства".

Избрана е фирмата "Алекс - ЕА" ООД, собственост на 55-годишния Александър Александров. Ден след сключване на договора тя получава авансово 231 836 лв.

Два месеца по-късно се оказало, че новите асансьори не могат да бъдат монтирани в шахтите, тъй като са по-големи от старите. Стига се до закъснение в изпълнението. Вместо да наложи санкции за забавяне 15 дни преди крайния срок за приключване на поръчката, ръководството на НДК сключва анeкс по искане на изпълнителя. С него срокът е удължен с 276 дни. Така изпълнението на договора става 3 пъти по-дълго от предложения в офертата срок. Освен това, вместо да подмени товарните асансьори, фирмата ги е преоборудвала.

Насрещна проверка в компанията пък показала, че за производството и монтажа на трите асансьора разходите й са били за 375 787 лв. Но НДК е платил почти двойно - 697 068 лв.

От фирмата предлагат да не изпълнят ангажимента си за възстановяване на облицовките около асансьорите, въпреки че е включено в цената им, както и да подменят още един. След това с нова процедура Друмев кани фирмата да сложи плочи около съоръженията на всички 17 етажа и да монтира предложения асансьор.

Офертата на "Алекс - ЕА" е представена 5 дни преди възложителят да реши да започне процедура. Договорът е за 319 221 лв. без ДДС. Само оформянето на асансьорните фоайета е за 119 765 лв. Т.е. за доставката на 1 кв. м плочи и рамки са платени 445 лв. с ДДС.

Два от асансьорите по предишната процедура пък са пуснати чак в края на 2009 г. Възложителят е бил в правомощията си да начисли неустойка за забавянето в размер на 76 613 лв., но не го е сторил.

1,6 млн. лв. не са събрани от наематели

Бившият генерален директор на НДК Христо Друмев е отдавал под наем помещения без търгове или конкурси в нарушение на Закона за държавната собственост. Цените са определяни чрез пряко договаряне, което поставя под съмнение доколко имотите - публична държавна собственост, са управлявани при икономически най-изгодните условия, сочи заключението на одиторите. Заради нарушението срещу Друмев са издадени 3 акта.

Според проверката от 2008 до 2010 г. той е сключил 94 договори и анекси за отдаване под наем на зали, офиси, складове, търговски и други площи. Общите приходи от това са за 18,4 млн. През 2008 г. са били 5,8 млн. Следващата година са най-високи - 6,5 млн., а за миналата са 6,1 млн. лв.

Наемателите в комплекса са общо 184 юридически и физически лица. От тях 165 имат непогасени задължения към НДК. Одитът показва, че през проверявания период Друмев не е претендирал обезщетения за забавените плащания. През 2010 г. са отписани вземания от наематели за общо 7025 лв., тъй като е изтекъл давностният срок за събирането им.

Към края на 2010 г. общо несъбраните вземания от наеми и консумативи са за 1,6 млн. лв. Сред най-големите длъжници на НДК е фирма "Кампос", с която НДК има 6 договора за наем, сред които за ресторантите "Скай плаза" и "Континентал плаза". Според Търговския регистър фирмата е собственост на Огнян Мучанов и Виктория Мучанова.

Несъбраните вземания от нея са за 148 310 лв. С два анекса от юли 2009 г. Друмев е признал задължения за основен ремонт и подобрения на двата ресторанта за 88 316 лв. и е приел да бъдат за сметка на наема.

Според финансовата инспекция това е направено без доказателства, че подобренията са полезни за НДК и че ще може да ги ползва и след изтичане на договорите.

Друго голямо вземане е от компанията за печат и производство на външна и интериорна реклама "Билборд" АД - за 502 383 лв. Тази компания през 2008 г. купува и единствения продаден актив през проверявания период - естакада. Фирмата предлага да купи естакадата за 1500 лв. Друмев назначава комисия, която да провери състоянието, и тя решава, че активът трябва да се бракува.

Освен това са прекратени два депозита за общо 1 млн. евро. които са прехвърлени към дялове в договорен фонд на "Райфайзен". Така през 2010 г. са придобити 1,5 млн. ценни книжа за 1,95 млн. лв. Финансовата инспекция установила, че творческо-стопанският съвет на НДК не е имал правомощие да вземе подобно решение. От прехвърлянето на парите към рискова инвестиция не били реализирани никакви реални приходи. Съществува реален риск от загуба на инвестираните средства, предупреждават проверяващите.

Картини и пластики за 230 хиляди не се водят на отчет

Картини, пластики и други художествени предмети за общо 230 хил. лв. не се водят активи и не са отразени в баланса на НДК, установил одитът при проверка на годишните му отчети. Според заключенията те не представят вярно и честно имущественото и финансовото състояние на двореца. Не са начислявани амортизации на дълготрайни активи - сгради, машини, оборудване, търговски марки и др.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 24.04   1479 г. пр.н.е. – Тутмос III става фараон на Египет. 1184 г. пр.н.е. – Гърците влизат в Троя с помощта на Троянски кон (по предания). 1771 г. –...