3G мрежата у нас е на европейско ниво

27.07.2011 | 15:11
по статията работи: Елица Елефтерова
В България може да бъде внедрена 4G мрежа, но за целта правната ни рамка трябва да позволи наличието на съответния лиценз
3G мрежата у нас е на европейско ниво

3G мрежата у нас е не по-лоша от тази в останалата част на Европа. Това показват данните от проучване, направено от Net Check - германска компания, работеща в областта на оптимизацията на мобилни мрежи и контрола на качеството.

Техническият директор на Net Check Ралф Кингенберг обобщи данните за трите големи оператора в България - Mtel, Globul и Vivacom.

Еталонното проучване на 3G мрежата у нас е направено на територията на пет от най-големите градове в страната - София, Варна, Бургас, Пловдив и Русе, през месеците юни и юли тази година. По време на него е извършено измерване на скоростта на мрежата на мобините оператори.

Проучването е направено на базата на данни от 180 стационарни местоположения, като във всяка една точка измерването е извършено в продължение на един час. Освен това е направен и тест в движение.

Резултатите показват, че мрежата на Mtel работи със скорост на сваляне на данни от порядъка на 8 
Mbit/s и скорост на качване на данни 2 Mbit/s. При Vivacom скоростта е приблизително 6 Mbit/s на сваляне и над 1 Mbit/s на качване. Данните за Globul по тези показатели са приблизително 3 Mbit/s на сваляне и 1 Mbit/s на качване.

Скоростта на http browser-а при Mtel е 1853.5 kbps, при Globul e 965 kbps, а при Vivacom - 1800 kbps. Важна за скоростта на мрежата е също и честотата, на която мобилната компания работи. 

Анализът на данните показва, че в страната реалната конкуренция е между два от големите оператори, тъй като работят с еднакви честоти и могат да постигнат многократно по-висока скорост.

"В сравнение с останалите страни от ЕС скоростта на мрежата ви е много добра", коментира Кингенберг.

От компанията уточниха, че у нас вече съществува възможност да бъде внедрена и 4G мрежа по стандарта LTE (long-term evolution), но за целта правната ни рамка трябва да позволи наличието на съответния лиценз.

Net Check днес връчи и сертификат на най-бързата 3G мрежа в България - тази на Mtel.

Тестовете на скоростта, с която определен файл се сваля или качва, изпраща или получава, са извършени с най-новата софтуерна версия на системата за измерване SwissQual Diversity. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 18.03   37 г. – Римският сенат анулира завещанието на Тиберий и обявява Калигула за император. 731 г. – Започва понтификатът на папа Григорий III. 922 г. –...