Настояваме Русия да оттегли иска за АЕЦ "Белене" до понеделник

30.07.2011 | 13:20
по статията работи: Елица Елефтерова
Ако това не се случи, ще заведем контраиск, коментира министър Трайков
Настояваме Русия да оттегли иска за АЕЦ "Белене" до понеделник

България е дала отсрочка на руската компания „Атомстройекспорт" до понеделник (1 август) да оттегли иска си срещу страната ни заради неплатени строителни работи по АЕЦ „Белене". Това заяви в Боровец министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Припомняме ви, че искът, заведен в Арбитражния съд в Париж, е срещу Националната електрическа компания (НЕК) за 58 милиона евро.

"В случай че руснаците не оттеглят иска, НЕK ще заведе контраиск", каза още енергийният министър.

Експерти коментираха през миналата седмица, че България от своя страна претендира за сума около 61 млн. евро насрещно вземане за старо оборудване. За съществуването на българската претенция е потвърдил и президентът на "Атомстройекспорт" Александър Глухов.

България се договори за строителството на АЕЦ-а още през 2006 година. И до този момент обаче проектът постоянно се отлага с различни аргументи – от финансовата страна, след като се оттегли един от основните инвеститори - германската RWE, до въпроса за техническата безопасност.

За последен път у нас въпросът за замразяването на проекта повдигна енергийният министър, като обяви, че искаме замразяване на преговорите по АЕЦ "Белене" с още три месеца, за да може консултантът - британската банка HSBS - да приключи с експертизите си. Освен това България очаква още информация за техническия проект и как той се отразява на новите изисквания за безопасност на ядрени централи. Тогава обаче, въпреки изпратеното от нас писмо, от "Росатом" не отговориха.

В момента проектът АЕЦ "Белене" се намира в неустановено състояние, тъй като финалният договор с руската страна не е подписан.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 17.05   1395 г. – Обединени унгаро-влашки войски нанасят поражение на османската армия при Ровине, Влашко. 1498 г. – Корабите на Васко да Гама достигат до Индия. 1555...