Земеделците се готвят за протест*

02.08.2011 | 10:06
по статията работи:
Очакванията са, че ще бъде прибрана около 3.9 млн. тона пшеница. Зърнопроизводителите пишат протестно писмо до премиера
Земеделците се готвят за протест*

*Информацията е актуализирана към 16:00 часа

Зърнопроизводителите готвят протести

Зърнопроизводителите отново готвят протестни действия, този път поводът е неспазването на договорените клаузи в допълнителното споразумение към меморандума от 8 май 2010 г. От Националната асоциация на зърнопроиводителите (НАЗ) изразяват недоволство към бездействието на администрацията. Това стана ясно от думите на председателят на НАЗ Радослав Христов, цитиран от iNews.bg

"Трябва да има прогнозируемост за земеделските стопани, за да могат да планират бизнеса си", смята Христов.

70 млн. лв. трябваше да бъдат заложени в бюджета за целта, каза по-рано днес в интервю за БНР Радослав Христов. България е единствената страна в Европейския съюз, в която земеделците не получават такава помощ. Все още не са договорени и националните доплащания на площ, които фермерите ще получават следващите години, припомни Христов.

Неспазването на договорените клаузи и бездействието на администрацията са провокирали членовете на асоциацията да напишат протестно писмо до премиера Бойко Борисов, заедно с което изпращат и копие от допълнителното споразумение.

Припомняме ви, че през март зърнопроизводителите написаха допълнително споразумение за прецизиране на сроковете и те да бъдат спазени. Конкретизирано е, че в срок до 30 април 2011 г. трябва да се изплатят субсидиите на всички бенефициенти по Системата за единно плащане на площ за 2010 г. и националните доплащания към тях за бенефициентите, които нямат задължения към НАП към 28.02. 2011 г. При погасяване на публичните задължения, бенефициентът ще получава сумите си в 15-дневен срок от представяне на удостоверението за липса на задължения в Разплащателната агенция.

От 1 май 2011 г. пък беше създадена работна група с участието на представители на МЗХ, Държавен фонд "Земеделие" и Националната асоциация на зърнопроизводителите, която да разглежда казуси, предмет на жалби по отношение на изплащането на субсидиите за 2010 г. За ползването на гориво с намалена ставка на акцизи за земеделски нужди до 30 май 2011 г. трябваше да бъде изготвена необходимата нормативна уредба за прилагане на помощта от 1 юли т.г., припомня БГНЕС.

Близо 3,9 млн тона пшеница се очаква да бъдат прибрани

Тази година по добив не е по-различна от предишните години за страната - ще се прибере прогнозно около 3.9 млн. тона пшеница. От тях около 2.5 млн. тона е за вътрешно потребление, а останалото - за износ, съобщиха от асоциацията.

"Доволни сме от жътвата, но не и от прибраното, заради климатичните фактори и като резултат ще оставим по нивите 150 000-200 000 тона пшеница, в национален мащаб загубата ще е около 60 млн. лв.", заявиха зърнопроизводителите.

В Южна България е суша, но зърнената реколта се прибира в бърз срок, като средният добив за района на пшеницата е малко под 300 кг на тон. В Централна България жътвата е на приключване и скоростно се прибира пшеницата. В Северозападния район се произведе добра реколта, жътвата започна навреме с добиви над 500 кг на тон, но заради бурите и дъждовете хората, които жънаха и прибираха над 500 кг на тон, сега прибират около 300 кг на тон, заяви Христо Петров, председател на Регионалния фермерски съюз в Павликени.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 19.06   1269 г. – кралят на Франция Луи IX постановява всички евреи, които не носят отличителния знак Звездата на Давид да заплащат глоба. 1829 г. – Руско-турската...