S&P понижи кредитния рейтинг на САЩ за пръв път от откриването си

06.08.2011 | 10:02
по статията работи:
Финансовото министерство на САЩ обвини S&P, че е направила грешка от 2 трилиона долара при определянето си на кредитния рейтинг на страната
S&P понижи кредитния рейтинг на САЩ за пръв път от откриването си

Международната рейтингова агенция Standard & Poor's (S&P) понижи кредитния рейтинг на САЩ за пръв път от основаването си през 1941 г., предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Оценката на държавния дълг на САЩ, която досега бе максималната "ААА", е понижена с една степен до "АА+". Standard & Poor's е първата рейтингова агенция, което поема тази инициатива.

Перспективата на кредитния рейтинг на САЩ остава отрицателна, което означава, че според Standard & Poor's следващата промяна на оценката отново ще е към понижаване, отбелязва АФП.

Сега американските държавни облигации, които бяха считани са най-безопасната инвестиция в света, се оценяват по-ниско от облигациите на страни като Великобритания, Германия, Франция или Канада, отбелязва Ройтерс.

"Понижаването на оценката отразява мнението ни, че планът за фискална консолидация, за който неотдавна се споразумяха администрацията и Конгреса, не е достатъчен спрямо това, което от наша гледна точка е необходимо за стабилизиране на средносрочната динамика на държавния дълг", се казва в изявление на Standard & Poor's.

САЩ бяха оценявани с "ААА" от Standard & Poor's от самото основаване на агенцията през 1941 г. Най-старата рейтингова агенция Мудис дава "ААА" на САЩ от 1917 г. и не е променила тази оценка.

"Има сериозни и фундаментални неточности в анализа на Standard & Poor's", заяви без повече подробности пожелал анонимност представител на правителството на САЩ. Американските медии съобщиха, че Белият дом сериозно е оспорил проекциите и изчисленията на анализаторите на рейтинговата агенция.

Финансовото министерство на САЩ обвини международната рейтингова агенция Standard & Poor's, че е допуснала грешка от 2000 милиарда долара при изчисленията си на бюджетните проекции, въз основа на които е понижила оценката на държавния дълг на страната, предадоха световните агенции.

"Оценка, която е опетнена от грешка с 2 трилиона долара говори от само себе си", заяви говорител на министерството след обявеното решение на агенцията да понижи оценката си с една степен от "ААА" на "АА+".

Според запознат с разговорите между агенцията и министерството, тя е представила вчера текста, с който е аргументирала решението си. Тогава финансовото министерство заявило, че има грешки в цитираните числа за целевите държавни разходи (discretionary spending), които Конгресът може да променя без да се налагат изменения в закона за бюджета, за периода на следващите 10 години, както и грешки в съотношението между държавния дълг и БВП.

Според източника Standard & Poor's тогава решила да махне някои от тези числа от анализа си, когато го публикувала в сайта си.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 18.04   1506 г. – Започва строителство на базиликата Свети Петър в съвременния и вид. 1599 г. – Испанският крал Филип III Испански се жени за австрийска ерцхерцогиня...