Пчелари: Държавата спъва развитието на сектора ни 1

24.08.2011 | 15:48
по статията работи:
Българските производители на мед искат да могат да продават сами продукцията си
Пчелари: Държавата спъва развитието на сектора ни

Автор на статията: Ивайло Ачев ( ivailo.achev@3bay.bg )

Преките инвестиции в пчеларския сектор у нас възлизат на 7 до 10 млн. лева годишно. Произведеният в България пчелен мед е между 8 и 12 хил. тона всяка година, като точната цифра зависи от климатичните и природните условия в дадената година. За сравнение в Унгария, която има сходни характеристики като природни възможности с България, годишното производство на мед е в размер на 16-20 хил. тона - при това само на акациев мед. Това коментира днес по време на пресконференция в „София прес" Младен Котларски, почетен председател на Асоциацията на пчеларите-професионалисти у нас.

Именно сравнението със страна от нашата черга като Унгария показва как не успяваме да реализираме потенциала си в пчеларството, счита Котларски. Той добави, че ако държавата прокара специална политика в сектора, с която да помогне за обучението на нашите пчелари за най-новите тенденции в бранша, за най-новите технологии на отглеждане и работа с пчелите, то България най-малко ще удвои годишното производство на мед. 60% от пчеларите у нас използват технология и методи за отглеждане и работа с пчели и добив на мед, които са въведени преди половин век, заяви Котларски.

Липсата на държавна политика по отношение на пчеларството сериозно спъва развитието на сектора и пречи на България да си възвърне авторитета на добър производител на мед и пчелни продукти на световния пазар, подчерта по време на пресконференцията  почетният председател на Асоциацията на пчеларите-професионалисти.

Според Котларски и колегата му Ефрем Моллов основна спънка пред българските производители на мед и пчелни продукти е новата Наредба за директни продажби, която вече се обнародва в Държавен вестник. Съгласно нея производителят може да продава директно само 40% от продукцията си, а останалите 60% трябва да бъдат пласирани с помощта на прекупвачи. Ние, производителите, не можем сами да отидем да пласираме цялата си продукция директно на големите търговски вериги например, казаха пчеларите.

Ефрем Моллов сподели, че Асоциацията на пчеларите-професионалисти вече е завела съдебен иск срещу Министерството на земеделието и храните (МЗХ) по отношение на Наредбата за директни продажби, тъй като според производителите на пчелни продукти тя представлява нарушение на европейското законодателство. „Никъде в Европа няма ограничение на количеството, което един производител на мед може да продаде на пазара и на крайните потребители", коментира Моллов.

По думите на Котларски изкупна цена от 3,40 лева за килограм мед е крайно недостатъчна. На въпрос на iNews.bg каква трябва да е цената на едро на меда, Ефрем Моллов, председател на Асоциация на пчеларите-професионалисти и председател на сдружение "Родопикаселект", отговори, че формулата е проста - половината от крайната цена на меда. Т.е., ако килограм акациев мед в търговските вериги се продава да речем средно за десет лева, от производителя прекупвачите трябва да я купуват за минимум пет лева на килограм.

По отношение на качеството на меда, което се предлага в големите магазини у нас, Младен Котларски даде добър съвет как да разпознаем истинския мед. „Натуралният мед кристализира зимно време. Ако видите в магазина мед, който наполовина е кристализирал, а другата му половина е напълно течна, значи има изкуствени добавки", обясни Котларски. Той добави, че само акациевият мед може да остане в течно състояние за дълго време.

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари 3
Подреди по: Най-нови | Най-стари

Мирослав Балчев 04.02.2012 | 02:43
Върховният Административен съд на РБ се произнесе по дело 5693/2011 с решение 16678/16.12.2011 Няма да го тълкувам. Всеки може да го прочете сам на сайта на ВАС http://www.sac.government.bg/court22.nsf/($All)/$searchform?SearchView като въведе съответно или номера на делото или номера на решението. Специално внимание обърнете на II, т. 3 където в заключение е казано, цитирам: "Очевидно е несъобразяването на дефиницията с предмета и целите на нормативния акт. Понятието „малки количества” следва да бъде определено не от гледна точка на производството (годишния добив) на един пчелин, а от гледна точка на пряката доставка на пчелен мед, извършена от производителя до крайния потребител или до местни търговски обекти на дребно, които пряко предлагат първичните продукти на крайния потребител. Несъответствието на разпоредбата с целта, за която е издадена. като императивно условие за нейната законосъобразност, обосновава основание за отмяната й." Следва обжалване и от двете страни...
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 23.04   181 г. пр.н.е. – В Рим е открит храмът на Венера, превърнал се в място за поклонение на куртизанките. 1348 г. – Крал Едуард III учредява Орден на жартиерата в...