Разговорите между 2 оператора поевтиняват двойно

01.09.2011 | 16:16
по статията работи:
Намалението става факт въз основа на пазарен анализ
Разговорите между 2 оператора поевтиняват двойно

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) намалява 2 пъти цените на терминиране (известно още като свързване между две мрежи - бел.ред.) във фиксираните и мобилните мрежи. Това потвърди председателят на регулатора Веселин Божков на заседание на парламентарната комисия по транспорт и съобщения, предаде БГНЕС. В допълнение той беше категоричен, че органът си върши работата.

В момента цената за терминиране е 13 ст. на минута при средно за 9.62 ст. за ЕС.

Плановете на КРС са да ограничи цените за терминиране до 6.65 ст., считано от 1 януари следващата година, а от 1 юли се предвижда ново принудително ограничаване на таксите за взаимна свързаност до 5.5 ст. От началото на 2013 г. цената трябва да стане 0.85 стотинки. Най-ниската цена за терминиране в рамките на ЕС в момента е на кипърския оператор CYTA. Той иска 3.40 ст. на минута, показват данните на ЕК, пише Дневник.bg.

От думите на шефа на КРС стана ясно, че намалените цени за терминиране може да доведат до намаляване на цените на мобилните услуги за потребителите с между 25 и 40%. Периодът за реакция на операторите е 6 месеца.

Председателят на парламентарната комисия Иван Вълков определи решението за намаляване на цените като положително и го приветства. Той обаче постави въпроса защо това не се е случило още преди два месеца, когато цените на мобилните услуги са били обсъждани в Народното събрание.

Не е нужно да получим сигнали от ЕК за това, че има неща, които не са достатъчно добре регулирани в нашата страна и да вземаме решение под някакво въздействие, заяви Вълков. В отговор Божков обясни, че решението е очаквано от целия български народ и е взето въз основа на пазарен анализ. Документът бил изготвен от регулатора само за 6 месеца при положение, че обикновено необходимото време е между 12 и 24 месеца.

Иван Иванов от ДСБ подчерта, че намаляването на цените е един крайно необходим акт, който трябваше да случи.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 22.03   235 г. – Максимин Трак е провъзгласен за римски император. 238 г. – Гордиан I и неговият син Гордиан II са провъзгласени за римски императори. 1136 г. –...