Русия замразява "Бургас-Александруполис"

02.09.2011 | 17:48
по статията работи:
"Транснефт" няма да се отказва от проекта, тъй като той е интересен и е одобрен от Европейския съюз
Русия замразява "Бургас-Александруполис"

Русия планира през есента да замрази проекта за петролопровода "Бургас-Александруполис", заяви вицепрезидентът на руската компания "Транснефт" Михаил Барков, цитиран от "Интерфакс-Украйна", oilnews.com.ua и БТА.

Барков посочи, че "Транснефт" няма да се отказва от проекта, тъй като той е интересен и е одобрен от Европейския съюз.

"През октомври-ноември най-вероятно той ще бъде замразен, руската компания ще го превърне в "спящ". Ще се закрият всички представителства и ще остане само един човек в Амстердам. Няма да бъдем обаче инициатори за излизане от проекта", допълни той.

В момента съществуват около 15 проекта, заобикалящи турските проливи, седем от които са най-реалистични. Един от тях е Балтийската тръбопроводна система 2 (БТС-2), изтъкна Барков. Той не изключи възможността Транснефт да участва в един от алтернативните проекти - Транстракийския, през европейската територия на Турция, който е икономически съпоставим с Бургас-Александруполис.

Като други обходни проекти Барков посочи Констанца-3, Одеса-Броди-Плоцк и Самсун-Джейхан, но отбеляза, че последният е икономически неизгоден и преговорите по него са замразени. Той не изключи вероятността турската страна да създаде рентабилни условия.

В средата на юни, София за трети път определи като неудовлетворителна екологичната обосновка на Бургас-Александруполис, отпускайки още два месеца за поредната, последна доработка на отчета на участниците в консорциума, посочват изданията.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 18.04   1506 г. – Започва строителство на базиликата Свети Петър в съвременния и вид. 1599 г. – Испанският крал Филип III Испански се жени за австрийска ерцхерцогиня...