3 министерства решават проблема с блокираните руски туристи

10.09.2011 | 15:47
по статията работи:
Борисов: Ако не се постигне споразумение, лицензите на всички участници в скандала трябва да се отнемат
3 министерства решават проблема с блокираните руски туристи

Екипи нa министерствата на транспорта, информационните технологии и съобщенията, на икономиката, енергетиката и туризма, както и на външните работи работят по изясняване на проблема с руските туристи, съобщи правителствената информационна служба.

Припомняме ви, че авиопревозвачът "България еър" анулира всички полети, поръчани от туроператора "Алма тур". Така 300 руски туристи стоят втори ден блокирани на летището в Бургас. Причината са неизяснени финансови отношения между "Алма тур" и националния авиопревозвач.

До този момент е постигната договорка за превозването на 180 руснаци до Москва. Полетът на "България еър" е за сметка на руски туроператор.

Заради забавяне в организацията по транспортирането на руските туристи, обявеният за 15 часа полет на самолет на "България еър" за Москва ще закъснее.

Скандалът засегна и туристи, които трябваше да дойдат на почивка в България. Полет от Петербург за България, който е бил планиран за тази нощ, е бил отложен, а по-късно премахнат от електронното табло. Блокираните туристи са закупили почивка у нас чрез „Алма тур", предаде БНР. Според представител на фирмата в Петербург, повечето от тях днес са били извозени от други авиокомпании, като десетина души все още чакат на летище Пулково.

Министърът на транспорта Ивайло Московски следи случая в Бургас. "Ако двете страни не постигнат сближаване на позициите в процеса на разговорите днес, държавата ще се намеси и ще финансира транспортирането на всички туристи. Това обаче ще доведе до сериозни санкции за двете фирми като е възможно да се стигне до отнемане на лицензите им", заяви министърът.

Министър-председателят Бойко Борисов е категоричен, че ако не се постигне споразумение, лицензите на всички участници в скандала трябва да се отнемат.

В хода на усилията за решаване на проблема предстои среща във Варна на заместник-министъра на икономиката Иво Маринов, който отговаря за туризма, със заместник-председателя на Федералната агенция по туризма на Русия, който пристига днес у нас.

"Това, което можем да направим към момента, е да ги насърчаваме да водят преговори да решат спора и в случая да се ангажират няколко министерства - на външните работи, на транспорта, информационните технологии и съобщенията и нашето министерство на икономиката, енергетиката и туризма", заяви Маринов.

"Преговорите продължават между двете фирми и се надявам в рамките на деня да има решение на проблема", каза още зам.-министърът.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 25.04   1154 г. – Мюсюлмански войски, предвождани от Нур ад Дин превземат Дамаск. 1699 г. – Състои се сватбата на немския граф Лудвиг Крафт фон Насау-Саарбрюкен и...