ЕК разследва "Газпром" за монопол*

28.09.2011 | 10:14
по статията работи:
Европейската комисия извърши обиски в офисите на клиенти и дъщерни фирми на "Газпром" в 10 страни, включително и в България
ЕК разследва "Газпром" за монопол*

Информацията е актуализирана към 11:57ч.

Руският енергиен гигант "Газпром" съобщи, че е обект на действия на антитръстови представители на Евросъюза заради опасения, че компанията е нарушила изисквания на правила за защита на конкуренцията на пазара и потребителите, пише АФП, цитирана от БГНЕС.

"Газпром" потвърди, че представители на Генерална дирекция "Конкуренция" на Европейската комисия са започнали да осъществяват инспекции в офисите на компании на "Газпром Груп" в различни държави от ЕС. Споменати са фирми под шапката на гиганта в Германия и в Чехия.

"Компаниите ще направят всичко, за да изпълнят договорните си задължения към своите клиенти в пълна степен, същевременно оказвайки помощ на представителите на ЕК", се отбелязва в изявление на "Газпром". "Подобни инспекции са стандартна практика в рамките на изискванията за конкурентност на ЕС и се осъществяват редовно спрямо други водещи европейски енергийни компании", добавя текстът.

По-рано Европейската комисия съобщи, че офисите на газови компании в 10 страни са изненадващо посетени вчера от инспектори на ЕС заради подозрения, че може да са нарушили антитръстовото законодателство, съобщиха служители на ЕК, цитирани от ДПА и БТА. "Комисията е загрижена, че въпросните компании може да участват в анти-конкурентни практики в нарушение на антитръстовите изисквания на ЕС или че притежават информация, свързана с подобни практики", посочи ЕК. Разследването се фокусира върху доставките на газ, се отбелязва в съобщението, без да се споменават имена на компании или държави, в които те се намират, като се прави уточнението, че проверките обхващат 10 държави. Германските енергийни групировки RWE и E.ON потвърдиха, че са обект на подобни инспекции.

Германската компания Е.ОН Рургаз, дъщерна фирма на руския концерн "Газпром", и базираната в Австрия ОМV също потвърдиха, че техни офиси са били обискирани.

Обискирани са били още офиси на чешката дъщерна компания на "Газпром" - "Вемекс", както и на литовската "Летувос дуйос", в която "Газпром" има 37 процента. През януари Литва внесе жалба в ЕС, че "Газпром" използва господстваща си позиция на пазара, за да оказва натиск върху литовската държава, предаде АФП.

Говорител на "Газпром Германия" заяви, че "Газпром" няма какво да крие и спокойно очаква резултатите от разследването.

Екипи на Европейската комисия извършват проверки и в няколко български енергийни компании. Една от тях, доброволно съгласила се да сътрудничи на експертите, е "Овергаз Инк." АД, съобщиха от компанията.

Другите три дружества са държавни – Българският енергиен холдинг и двете му дъщерни дружества "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз", съобщава Dariknews.bg.

Повод за проверката са две преписки – едната е поради съмнение за злоупотреба с монополно положение на европейския газов пазар. Точно по нея тече събирането на документи в 10-те европейски страни.

Другата проверка е за злоупотреби с монополно положение на българския газов пазар, където държавната компания "Булгаргаз" ЕАД продължава да бъде единствената с достъп до българската газопреносна мрежа.

Шефът на "Булгаргаз" Димитър Гогов заяви, че ръководената от него компания няма от какво да се притеснява. Той отказа да коментира евентуалните резултати от проверката и дали другите български дружества може да са нарушили добрите практики.

В същото време от БЕХ коментира, че българската държава неколкократно е поставяла въпроса за намиране на решение за задължителното обявяване на свободните капацитети по транзитните газопроводи, които са предмет на клаузи за конфиденциалност в двустранните договори с "Газпром".

Дискутирана е и темата за равнопоставено третиране на всички държави по проекта "Южен поток", в двустранните договори с "Газпром", като предимство в тях да има европейското право, както и участие на представители на Европейската комисия в преговорите по газовите въпроси на държавите членки с трети страни, коментират от холдинга.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 12.04   238 г. – Римският император Гордиан II загива в битка с Максимин Трак, а баща му, съимператор Гордиан I се самоубива, научавайки за смъртта на сина си. 467 г....