България е против стимулирането на слабите държави в Европа

23.10.2011 | 17:14
по статията работи:
Финансовата тежест трябва да бъде поета от банките, спечелили от даването на заеми, а частичното опрощаване на гръцкия дълг ще успокои икономиката в Европа, счита премиерът Борисов
България е против стимулирането на слабите държави в Европа

"България е категорично против да се стимулират слабите държави в Европа", обяви премиерът Бойко Борисов по време на Европейския съвет в Брюксел, предаде БНТ.

На съвета европейските лидери се мъчат да постигнат съгласие за начина за спасяване на еврото и за предпазване на останалите страни от гръцката криза.

Търсят се варианти за увеличаване стойността на Европейския механизъм за финансова стабилност. Франция предложи той да се превърне в банка и да може да взима заеми от Европейската централна банка.

Берлин смята, че така се застрашава независимостта на европейската банка.

Българската позиция е, че финансовата тежест сега трябва да бъде поета от банките, спечелили от даването на заеми, а частичното опрощаване на гръцкия дълг ще успокои икономиката в Европа.

"Ако се вземе в годините назад тези банки колко лихви, какви приходи, какви печалби са получили... Не искам да смятам аз процента, за да не ме обвинят, че аз им правя сметката на много банки в Европа и на съседите ни. Образно казано - ако за сто лева си получил 120 и сега те карат да опростиш 20, то не е голяма загуба. Ако си изкарал от тях за годините повече пари и сега те карат да опростиш 50% от тях, пак ти остава печалба", коментира премиерът Бойко Борисов.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 20.03   1413 г. – Хенри V става крал на Англия. 1792 г. – Законодателното събрание на Франция официално одобрява използването на гилотината за екзекутиране. 1808 г....