Румъния няма да въведе еврото през 2015 г., твърди бивш министър

31.10.2011 | 17:18
по статията работи:
Себастиан Владеску предлага идеята за автоматично присъединяване към еврозоната на всички страни членки на ЕС
Румъния няма да въведе еврото през 2015 г., твърди бивш министър

Румъния няма да бъде готова да се присъедини към еврозоната през 2015 г., ако условията за приемане на единната европейска валута останат същите като в момента, заяви бившият румънски финансов министър Себастиан Владеску, цитиран от информационния сайт Зиаре и БТА.

"Не мисля, че Румъния ще бъде готова да въведе еврото през 2015 г., ако еврозоната продължи да функционира и да налага същите принципи, които налага в момента", посочва Владеску за "Радио Франс Енетернасионал". Той предлага идеята за автоматично присъединяване към еврозоната на всички страни членки на Европейския съюз.

"Аз имам едно по-особено предложение. Мисля, че еврозоната би трябвало да се разширява автоматично с всяка нова страна членка, с всички рискове, свързани с този процес, но мисля, че това разширяване би ускорило интеграцията на европейските страни, защото то би трябвало да предполага общи фискални и бюджетни политики, които са абсолютно необходими, заедно с паричната политика, за съществуването на една функционална парична единица", заяви Владеску.

На въпрос дали едно автоматично присъединяване към еврозоната не би било все пак рисковано в настоящия финансов и икономически контекст, бившият министър заяви, че "Европа е един амбициозен проект, който предполага рискове".

Румънските власти си поставиха за цел страната да се приеме еврото през 2015 г. В средата на миналия месец Лучиан Кроитору, съветник на управителя на Националната банка на Румъния, заяви, че очаква приемането на еврото от Румъния да бъде отложено. "Едно отлагане е за предпочитане пред едно преждевременно присъединяване", коментира икономистът.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 23.04   181 г. пр.н.е. – В Рим е открит храмът на Венера, превърнал се в място за поклонение на куртизанките. 1348 г. – Крал Едуард III учредява Орден на жартиерата в...