МОСВ даде зелена светлина за Бургас-Александруполис

03.11.2011 | 14:20
по статията работи:
Може да се пристъпи към продължаване на процедурата по ОВОС - организиране на срещи за обществено обсъждане със засегнатите общини и кметства на българска територия
МОСВ даде зелена светлина за Бургас-Александруполис

Министерство на околната среда и водите (МОСВ) даде положителна оценка на качеството на документацията по Оценка на въздействието върху околната среда /ОВОС/ за инвестиционно предложение за: „Нефтопровод за суров нефт Бургас - Александруполис", за участъка от нефтопровода на територията на Република България. В представената документация са анализирани рисковете за околната среда, които Висшият експертен екологичен съвет /ВЕЕС/ трябва да има предвид при вземането на решение за осъществяване или неосъществяване на проекта на българска територия.

От екоминистерството посочват, че в резултат на тази оценка може да се пристъпи към продължаване на процедурата по ОВОС - организиране на срещи за обществено обсъждане със засегнатите общини и кметства на българска територия, което е задължение на възложителя.

МОСВ е изпратило писмо до възложителя "Транс Болкан Пайплайн Б.В. - клон България" с указания за по-нататъшния ход на процедурата. Според документа възложителят трябва да осигури обществен достъп до документацията по ОВОС и да организира срещи за обществено обсъждане в засегнатите общини и кметства; според постигнатите договорености между българската и гръцката страна подготовката за организиране на паралелните срещи за обществено обсъждане в двете държави може да започне, след като и българските, и гръцките компетентни органи по околна среда потвърдят, че е налична цялостната документация по ОВОС за нефтопровода Бургас - Александруполис (оценка на трасето на българска територия; оценка на трасето на гръцка територия и резюме на доклада за цялото трасе на нефтопровода за българска и гръцка територия).

Припомняме ви, че законоустановеният срок, в който министерството трябваше да каже окончателно дали допуска за обществено обсъждане оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) на проекта за нефтопровода, изтече в края на миналия месец.

През септември пък стана ясно, че Русия не възнамерява да се отказва от строителството на тръбопровода "Бургас — Александруполис".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 26.03   1812 г. – Земетресение разрушава Каракас, Венецуела. 1828 г. – Австрийският композитор Франц Шуберт изнася единствения си публичен концерт. 1841 г. –...