Одобрен екодоклад за "Бургас - Александруполис" не означава одобрен проект

10.11.2011 | 11:04
по статията работи:
Докладът, който проектната компания е изготвяла в продължение на две години, вече дава достатъчно информация за всички рискове за околната среда
Одобрен екодоклад за "Бургас - Александруполис" не означава одобрен проект

Фактът, че Министерството на околната среда е одобрило доклада на инвеститора за ековъздействието на петролопровода "Бургас - Александруполис", не означава, че проектът ще бъде осъществен непременно. Това заяви министърът на околната среда и водите Нона Караджова в БНТ.

Докладът, който проектната компания е изготвяла в продължение на две години и който й е бил връщан многократно за доработка, вече дава достатъчно информация за всички рискове за околната среда, коментира Караджова.

"Това е обективната основа за обществените обсъждания, които ще се провеждат най-малко два месеца във всички засегнати общини", увери министърката.

След тях експертният съвет, с участието на представители на гражданското общество, ще предложи дали той да се реализира или не, припомни процедурата тя.

Караджова обяви, че от днес започва приемът на проекти за пречиствателни станции за отпадни води от общини с между 2 хил. и 10 хил. жители.

По отношение на шистовия газ Нона Караджова заяви, че в България тревогата на хората е породена от тази част на обществото или от политиците, които изразяват прекомерни страхове от технологията за добив на шистов газ.

Към настоящия момент се обсъжда само проучване - дали има или няма шистов газ на територията на страната, заяви в предаването екоминистърът, цитиран от БГНЕС. "Моето дълбоко убеждение е, че забрана, без да знаем за какво става въпрос, не би трябвало да има", заяви Нона Караджова.

Тя заяви, че проучвания на територията на България в момента не са разрешени от никой. По повод твърденията, че в района на Нови пазар и Шумен се правят проучвания, Караджова заяви, че това не е разрешено и в МОСВ няма предложения за проекти.

Ако някъде се извършват подобни проучвания, това е тотално незаконно, категорична е министър Караджова.  

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 23.04   181 г. пр.н.е. – В Рим е открит храмът на Венера, превърнал се в място за поклонение на куртизанките. 1348 г. – Крал Едуард III учредява Орден на жартиерата в...