Увеличението на минималната заплата не е под въпрос

11.11.2011 | 10:07
по статията работи:
Парите за здравеопазване, образование, социална политика и култура за догодина няма да бъдат намалявани, информира вицепремиерът Дянков
Увеличението на минималната заплата не е под въпрос

И при по-консервативен вариант на бюджета в страната увеличението на минималната работна заплата се запазва на 290 лева от 1 май. Това заяви в студиото на "Здравей, България" вицепремиерът и министърът на финансите. Симеон Дянков.

Парите за здравеопазване, образование, социална политика и култура за догодина няма да бъдат намалявани. Средствата на останалите ведомства обаче все още са под въпрос.

По повод заплахите на полицаите, че ще има масово пенсиониране, вицепремиерът съобщи, че над половината от щата в МВР е обща администрация. С други думи те не са на пътя, не спират коли и не се борят с престъпници директно. Така че за тази част според мен няма смисъл те да получават същите обезщетения като излизат в пенсия както всички останали, заяви Симеон Дянков.

Той добави, че за всички от системата на вътрешното министерство трябва да важи правилото, че техният стаж трябва да е по-дълъг отколкото е сега. Предложението на държавата е за увеличение от 25 на 27 години, което е вече одобрено от Министерския съвет и ще се случи от 1 януари следващата година, информира БГНЕС.

Относно пенсиите, финансовият министър обясни, че в средата на следващата седмица ще стане ясно с колко ще бъде увеличена минималната пенсия и откъде ще бъдат пренасочени средства за това. Това може да стане като се предложат реформи в пенсионната система, за да има балансиране. Сега липсва баланс, а НОИ върви с постоянни дефицити от 14 години насам, допълни Симеон Дянков.

Един от начините да се увеличат пенсиите още от другата година е да се увеличи пенсионната възраст. В момента голяма част от хората продължават да работят още няколко години, след като се пенсионират.

Прогнозата на правителството за растеж на българската икономика догодина се оказа прекалено оптимистична според Европейската комисия. Именно това беше причина за критики към правителството и за преразглеждането на бюджета на мнение е финансовият министър.

"Престрелките" между Дянков и зърнопроизводители по медиите продължават и днес. След като вчера фермерите поискаха оставката на вицепремиера, днес той отговори: Защо, след като зърнопроизводителите получават толкова големи печалби, и от нас трябва да получават пари. Цената на хляба през лятото не падна, тя зависи от тях. Като една благодарност не към мен или правителството, но към народа, те могат да кажат, че ще намалят цената на зърното, от там брашното, от там на хляба.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 09.04   193 г. – Септимий Север е обявен за римски император. 1387 г. – Османският владетел Мурад I превзема Солун. 1413 г. – Хенри V е коронован за крал на...