В Италия започнаха консултациите за ново правителство

13.11.2011 | 13:20
по статията работи:
Президентът Джорджо Наполитано трябва да се срещне с всички политически формации, преди да номинира новия председател на Съвета на министрите, което ще стане вероятно довечера
В Италия започнаха консултациите за ново правителство

Италианският президент Джорджо Наполитано започна консултации, преди официално да определи премника на Силвио Берлускони на премиерския пост, който се очаква да е бившият еврокомисар Марио Монти, съобщи АФП, цитирана от БТА.

След оставката на Берлускони снощи, държавният глава, съгласно конституцията, трябва да се срещне с всички политически формации, преди да номинира новия председател на Съвета на министрите, което ще стане вероятно довечера.

Днес 86-годишният президент комунист започна маратона от срещи, приемайки председателя на Сената Ренато Скифани, последван от председателя на Камарата на депутатите Джанфранко Фини. Следват представените в парламента партии, малките формации, представляващи Южен Тирол (Северна Италия) или Юга, като Северната лига и Италия на ценностите на бившия антикорупционен съдия Антонио Ди Пиетро.

Едва след общо 19-те срещи, които се предвижда да приключат около до 18,00 ч. (17,00 ч. по Гринуич), Наполитано ще обяви името на наследника на Берлускони. Той би могъл да го направи и утре, но както изтъкват наблюдателите, той иска да утвърди бързо Монти - признат и уважаван икономист, преди отварянето на борсите утре сутрин и новата емисия облигации.

Монти днес запази типичната си любезна резервираност, когато журналистите го атакуваха, докато излизаше със съпругата си от хотела им в Рим на път за църква, отбелязва Асошиейтед прес. Запитан дали е развълнуван от перспективата да е следващият премиер, той отговори: "Забелязали ли сте и какъв прекрасен ден е днес?"

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 25.04   1154 г. – Мюсюлмански войски, предвождани от Нур ад Дин превземат Дамаск. 1699 г. – Състои се сватбата на немския граф Лудвиг Крафт фон Насау-Саарбрюкен и...