Газът може да поскъпне със 17.6% от 1 януари

14.11.2011 | 16:46
по статията работи:
Като основна причина за искания ръст е посочен фактът, че за 2011 г. регулаторът четири пъти е утвърдил по-ниски от предложените от "Булгаргаз" ЕАД цени
Газът може да поскъпне със 17.6% от 1 януари

"Булгаргаз" прогнозира поскъпване на природния газ със 104,68 лв. (17,61%) за първото тримесечие на 2012 г. спрямо актуалната цена за четвъртото тримесечие на 2011 г. Това става ясно от публикуваната днес прогноза на държавния газов доставчик, която се прави един месец преди официалното заявление в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Припомняме ви, че от 1 октомври стойността на "синьото гориво" на едро беше увеличена с 6,67% до 584,37 лв. за хиляда куб. м без ДДС, въпреки че "Булгаргаз" настоя за поскъпване с 13,86%. Мотивите на държавната компания бяха, че доставните цени на газа за българския пазар рязко се увеличават през четвъртото тримесечие.

Като основна причина за искания ръст е посочен фактът, че само за 2011 г. регулаторът четири пъти е утвърдил по-ниски от предложените от "Булгаргаз"ЕАД цени с общо 14.49%. От държавната компания се оправдават и с цените на алтернативните горива и повишения обменен курс долар/лев с 3,65%.

Окончателното предложение на "Булгаргаз" ЕАД за цената на природния газ за първото тримесечие на 2012 г. ще бъде оповестено при внасянето му в ДКЕВР на 9 декември 2011 година.

 

 

 


 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 23.04   181 г. пр.н.е. – В Рим е открит храмът на Венера, превърнал се в място за поклонение на куртизанките. 1348 г. – Крал Едуард III учредява Орден на жартиерата в...