Дянков предлага 70% твърда заплата, останалото - според заслугите*

15.11.2011 | 15:00
по статията работи:
Отпада клас "прослужено време"
Дянков предлага 70% твърда заплата, останалото - според заслугите*

Брутната заплата на служителите в държавната администрацията ще се формира от 70 на сто основна заплата и 30 на сто възнаграждения с постоянен и непостоянен характер. Това предвиждат две наредби за заплащане и оценяване на служителите, представени днес в Министерски съвет от вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков.

Възнагражденията ще се правят на база на резултатите от работата, а не на база на трудовия стаж, отбеляза министърът. 30-процентната бонусна част от заплащането също ще бъде от два компонента - постоянна - на база на годишни резултати, и допълнителна - при добре свършена конкретна работа по преценка на ръководителя, пише БТА.

Въвежда се допълнително възнаграждение за запазване на служители от значение за администрацията. Става дума за хора с определено образование, които по-трудно се задържат в държавната администрация. Така тези специални служители ще могат да получават до 100% от основното си възнаграждение.

Всяко ниво на основните месечни заплати за длъжност включва шест степени, всяка една, от които има минимален и максимален размер на основната месечна заплата на служителите, заемащи длъжности в съответното ниво. Таванът на основното трудово възнаграждения е 3500 лева.

Ще се правят два вида оценки - годишна и месечна. На базата на годишната оценка ще се определят възможностите за повишаване на основната заплата на работещите в държавната администрация. Заплатата няма да се повишава, ако цената е "Неприемливо изпълнение". На базата на месечните оценки пък ще се решава дали служителите ще получават тримесечни бонуси и в какъв размер. Всеки служител, освен че ще трябва да се оценява сам, ще получава оценки и от колегите и от прекия си началник.

Действието на наредбите се отнася до заетите в централната- и в общинските администрации по трудово и служебно правоотношение.

Там не попадат обаче заетите по закона за МВР, закона за отбраната и въоръжените сили и Закона за ДАНС, специализираните структури към администрацията на президента и администрацията на Народното събрание.

Наредбите предвиждат още отпадането на клас "прослужено време", пише БГНЕС. След Нова година служител, който е взимал 1000 лева общо - основно трудово възнаграждения и допълнителното възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит (клас "прослужено време"), ще взима отново 1000 лева, но само като основна заплата.

Корекциите в двете наредби ще бъдат разгледани и на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, а утре ще бъдат дебатирани и от Министерски съвет. След като бъдат окончателно одобрени, се очаква те да влязат в сила в началото на 2012 година.

* Информацията е допълнена в 16:25 часа.

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 22.04   238 г. – Годината на шестимата императори: Римският сенат обявява за незаконен императора Максимин Трак, заради неговите кръвожадни методи при управлението на Рим и...