"Единна Русия" печели с 49,79% парламентарните избори

05.12.2011 | 09:34
по статията работи:
Комунистическата партия е на втора позиция с 19,15%, "Справедлива Русия" е трета с 13,18 на сто, а на четвърто място са либералдемократите с 11,66%
"Единна Русия" печели с 49,79% парламентарните избори

"Единна Русия" спечели вчерашните избори в Русия. Предварителните данни на Централната избирателна комисия, след преброяване на 95% от бюлетините, партията получава 49,79% от гласовете, информира ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. 

В сравнение с изборите преди четири години, резултатът е по-слаб с 15% и означава загуба на т. нар. "конституционно" мнозинство. Президентът Дмитрий Медведев, който води избирателната листа на "Единна Русия", призна, че ще трябва да търси коалиционен партньор, предаде БНР.

Комунистическата партия е на втора позиция с 19,15%, "Справедлива Русия" е трета с 13,18 на сто, а на четвърто място са либералдемократите с 11,66%. В Думата влизат и четирите сегашни парламентарни партии, обобщава "Комерсант".

"Единна Русия" може да получи 238 от общи 450 места в долната камара на парламента. Комунистическата партия може да претендира за 92 мандата, "Справедлива Русия" - за 64, а Либералнодемократическата партия - за 56.

Борис Гризлов най-вероятно ще остане на поста председател на Думата, съобщи  агенция Интерфакс. На пресконференция днес секретарят на Президиума на "Единна Русия" Сергей Неверов каза, че партията  напълно я "удовлетворява" сегашният председател на Думата - Гризлов, който е и председател на Висшия съвет на "Единна  Русия".

Подкрепата за "Единна Русия" сред избирателите в Санкт Петербург засега е най-голяма в сравнение с резултатите на другите политически партии. Тя обаче събира едва 32,3% от гласовете. На второ място е партията "Справедлива Русия" с 25,30 на сто от гласовете. Следват комунистите с 16,01 на сто, партията "Яблоко" с 12,04 и либералдемократите с 10,57%.

В Красноярския край (Сибир) "Единна Русия" е получила само 36,67 на сто от
гласовете. С близки до нея резултати - 23,62 на сто - е Комунистическата
партия, следвана от "Справедлива Русия", за която са гласували
15,88 на сто от избирателите.

"Нищо не очаквам от тези избори. Надявам се само да има ред в държавата. Настъпиха тежки времена и се нуждаем от ред и сигурност повече от всякога”, заяви Сергей, жител на Москва.

„Иска ми се всички, независимо за кого гласуват, да имат по-добър живот. По-добър живот за нас, означава по-добра държава”, сподели друг московчанин.

Парламентарните избори обаче може да покажат известни признаци на ерозия на властта, коментира вчера Франс прес, цитирана от bTV.

Според агенция Блумбърг затрудненията пред тандема Путин-Медведев се коренят в неспособността на правителството да обуздае корупцията и да увеличи заплатите. Не толкова критични обаче са гласоподавателите в по-малките населени места в страната.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 26.03   1812 г. – Земетресение разрушава Каракас, Венецуела. 1828 г. – Австрийският композитор Франц Шуберт изнася единствения си публичен концерт. 1841 г. –...