Реакции на отказа от "Бургас-Александруполис"

07.12.2011 | 14:28
по статията работи:
Кметът на Бургас доволен от решението. Според Петър Димитров България търпи загуби от отказа
Реакции на отказа от "Бургас-Александруполис"

Днес стана ясно, че правителството е решило да прекрати участието на България в проекта за нефтопровод "Бургас-Александруполис".

Реакциите на решението бяха разнопосочни:

"Двоен празник за бургазлии е днешното решение на правителството за оттеглянето на България от проекта "Бургас - Александруполис" часове след Никулден! Отдъхвам си и ликувам заедно с всички бургазлии, които ясно и категорично бяха против изграждането на тръбопровода". Това заявява кметът на Бургас Димитър Николов в съобщение, разпространено чрез медиите. В допълнение той благодари на премиера Борисов и министрите от кабинета.

"Няколко години живяхме в напрежение, заради неизвестността и рисковете, които бяха залегнали в проекта". коментира още Николов. Той допълва, че градът се е разминал с една огромна опасност за екологията, съчетана с недоказана икономическа полза от него.

Междувременно от БСП определиха решението на кабинета като доказателство, че ще бъдат погребани всички руски проекти за страната ни. Според бившия министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров финансовите санкции за България ще бъдат сериозни:

"Господин Дянков очевидно не разбира какво казва, но e оповестил, че от една година и повече е наел външни консултанти, на които най-вероятно България е плащала, за да докаже, че България може да излезе от проекта, без да има загуби. Това просто е несериозно и невярно. България вече търпи загуби. В самото съобщение се говори за допълнителни 12,4 млн., които трябва да плати България по този проект".

Според бившия министър страната ни губи ежегодните такси, които са над 30 млн. долара, заявките за инвестиции в България, строителни фирми, които трябваше да участват в проекта, а освен това е можело по думите му български фирми да транспортират нефта от Русия до България през Черно море, информира Dariknews.bg.

Финансовите загуби за България са безспорни, категоричен е депутатът от опозицията.  Той допълни: "Според съакционерите в дружеството те ще поискат неустойки от България. Минималният им иск е за 200 млн. долара, максималният иск отива до 1 млрд. долара неустойка".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 14.03   1492 г. – Испанската кралица Изабела заповядва да бъдат експулсирани 150 000 евреи, в случай че не приемат християнството. 1697 г. – Последният свободен град...