Пенсионната възраст се увеличава с 4 месеца от 2012 г.

08.12.2011 | 12:41
по статията работи:
НС прие на второ четене промени в Закона за държавното обществено осигуряване за 2012 г.
Пенсионната възраст се увеличава с 4 месеца от 2012 г.

Депутатите приеха на второ четене Параграф 6 от Законопроекта за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2012 г., който засяга увеличаването на пенсионната възраст, предаде Агенция "Фокус”.

Според предложението от 1 януари 2012 година възрастта за пенсиониране се увеличава с 4 месеца за всички категории труд.

В случай че лицата нямат право на пенсия до 31 декември 2011 г., те получават такова при навършване на 65-годишна възраст за жените и за мъжете и не по-малко от 15 години действителен осигурителен стаж.

Придобиване право на пенсия от военнослужещите и от държавните служители в МВР, ДАНС и по Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, и следователите става независимо от възрастта им и при общ осигурителен стаж от 27 години, от които две трети действително изслужени като военнослужещи или държавни служители в съответното ведомство. Досега общият осигурителен стаж беше 25 години.

Гласуваха общо 135 депутати, от които "за” бяха 82, "против” – 51, "въздържали се” – 2. Предложението беше подкрепено от 78 депутати от ГЕРБ и 4 независими народни представители. "Против” гласуваха парламентарните групи на "Коалиция за България", "Синята коалиция" и ДПС. Един депутат от ПГ на "Атака” гласува "въздържал се".

Според разчетите на Националния осигурителен институт (НОИ) към 2017 г. само от увеличаването на възрастта за пенсиониране сумарно фискалният ефект ще бъде около 300 млн. лв., а до 2020 г. - акумулирано - около 660 млн. лв. Това съобщи пред журналисти управителят на НОИ Бисер Петков.

На въпрос защо не се вдигат осигуровките на хората с високи доходи, той посочи: "Това са различни мерки за решаване на проблема. Чухте дебатите – различните политически сили предлагат различни решения на проблем, който безспорно се призна, че съществува. Въпросът е – какви са възможните мерки? Повишаването на възрастта и ограничаването на достъпа до системата е една от възможните мерки, която беше подкрепена сега от управляващите сили”.

"Увеличаването на пенсионната възраст с по четири месеца в следващите три години не е реформа на системата". Това заяви по-рано днес съпредседателят на "Синята коалиция" Иван Костов. По думите му пенсионната система дерайлира още от времето на правителството на Симеон Сакскобургготски и досега не са направени успешни стъпки за стабилизирането ѝ.

Припомняме ви, че увеличението на пенсионната възраст трябваше да бъде одобрено още снощи. Това обаче не се случи заради липсата на кворум.

По този повод депутатите от "Коалиция за България" отрекоха да са си тръгнали от парламента преди края на снощното заседание, както ги обвиниха от ГЕРБ, информира БТА. "Бяхме в парламента, когато поискахме проверка на кворума и не сме си тръгнали от Народното събрание, а бяхме тук докато се убедим, че супер дисциплинираното мнозинство на ГЕРБ наистина няма кворум", заяви пред журналисти депутатът от левицата Петър Курумбашев.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 25.04   1154 г. – Мюсюлмански войски, предвождани от Нур ад Дин превземат Дамаск. 1699 г. – Състои се сватбата на немския граф Лудвиг Крафт фон Насау-Саарбрюкен и...