Протести в страната срещу добива на шистов газ

10.12.2011 | 14:45
по статията работи:
Трайков: Отговорността за екологична щета ще бъде за сметка на компанията-концесионер*
Протести в страната срещу добива на шистов газ

*Информацията е актуализирана към 16:40 часа

Протестно шествие под надслов: "Ш ш ш-шумно шествие против шистовия газ" се проведе днес в няколко града на страната.

С бели шапки и възгласи: "Нона Караджова и Трайчо Трайков - на затвор” започна протестното шествие срещу шистовия газ в столицата. Организаторите призовават всеки да носи средство, с което да вдига шум.

Над 200 души от Добрич, Варна и Каварна също протестираха в центъра на Добрич.  Пред сградата на общината протестиращите прочетоха декларация, адресирана до президента на България, премиера и председателя на Народното събрание. В документа посочват, че искат незабавно налагане на мораториум върху използването на технологията "хидравличен удар” и спиране на всички открити процедури за проучване и добив на природен газ, прекратяване на концесии с компании, които биха използвали този метод до приемането на закон, забраняващ използването на тази технология.

На централния площад в Русе пък от 19.00 часа ще има "мърморещ" протест със свещи под мотото: "Да им настръхнат костите". Инициативата е част от серия протести на създадената на 26 ноември "Гражданска  инициатива за забрана на проучването и добива на шистов газ в България. Организаторите съобщават още, че шествията са съгласувани със съответните общини и с органите на реда,  предаде БГНЕС.

При добив на шистов газ в България, отговорността при евентуална екологична щета ще бъде изцяло за сметка на компанията - концесионер. Това обясни в Банско министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по време на семинар за управлението на подземните богатства.

При водения дебат за добива на шистов газ трябва да се вземат предвид ползите и рисковете, коментира ТрайковИкономическата целесъобразност на един проект не се подразбира по презумция, подчерта той.

Ако сравняваме печалбата към направената инвестиция при проекта Бургас -Алексанрдупулис, имаме инвестиция от държавата от най-малко 300 млн. евро при 
годишна печалба най-много от 30 млн. евро, докато при добива на подземни богатства имаме инвестиция от нула лв. с печалба от стотици милиони, даде пример министърът.

Министерство на икономиката иска да даде възможност на компанията, която проявява интерес към добив на шистов газ да представи програмата си за оценка. В света досега има две страни, които са наложили мораториум върху технологията за добив на газ от шисти - Франция и ЮАР, коментира още Трайков.  

Във всички останали страни се води дебат, подобен на този у нас, като в повечето случаи на технологията се гледа като на обещаващ вариант за добиване на нови ресурси при отчитане на рисковете, добави той.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 26.03   1812 г. – Земетресение разрушава Каракас, Венецуела. 1828 г. – Австрийският композитор Франц Шуберт изнася единствения си публичен концерт. 1841 г. –...