Декларация на Тридесет и деветото Народно събрание на Република България

НС

Държавен вестник брой: 112

Година: 2003

Орган на издаване: НС

Дата на обнародване: 09.01.2004

Тридесет и деветото Народно събрание на Република България, Като се ръководи от националните интереси и разглежда членството в НАТО като основна гаранция за сигурността на страната; Като потвърждава желанието и готовността на Република България да се присъедини към Северноатлантическия договор и да поема отговорностите и задълженията, и да ползва правата, произтичащи от пълноправното членство, както и да довърши необходимите за това реформи; Като приветства Заключителното комюнике от заседанието на Северноатлантическия съвет на равнище министри на външните работи на 4 декември 2003 г. в Брюксел, в което се заявява, че формалното присъединяване на новите членове към Северноатлантическия договор ще се осъществи веднага след приключване на ратификационния процес; Като разглежда борбата срещу тероризма и разпространението на оръжия за масово унищожаване като належаща необходимост и един от основните приоритети на международната общност и на Република България; Като потвърждава волята на страната ни да продължи да генерира стабилност на Балканите и да допринася за усилията на международната общност за справяне с новите заплахи и предизвикателства към глобалната сигурност; Като напомня политиката и действията на Република България като фактически съюзник на НАТО и САЩ и се опира на положителния опит от взаимодействието и активното ни включване в глобалната коалиция за борба срещу международния тероризъм чрез оказване на подкрепа за операцията "Трайна свобода" в Афганистан, участието в ИСАФ в Афганистан и в Силите за стабилизиране в Ирак; Като потвърждава външнополитическия приоритет на Република България за разширяване и задълбочаване на стратегическото партньорство и сътрудничество със САЩ,

ДЕКЛАРИРА:

1. Одобрява действията на държавните институции за ускоряване на присъединяването на Република България към Северноатлантическия алианс и изразява своята готовност да пристъпи своевременно към предвидената в Конституцията процедура за присъединяване на Република България към Северноатлантическия договор.
2. Изразява принципната подкрепа на Република България за предприетия от правителството на САЩ процес на преразглеждане на разположението на американски въоръжени сили в чужбина и привеждането му в съответствие с новите реалности на сигурността като част от укрепването и от цялостната трансформация и адаптация на НАТО.
3. Подкрепя започналите консултации по конкретните параметри на процеса между правителството на САЩ и НАТО с Република България, както и с правителствата на други съюзници и партньори.
4. Правителството да информира редовно българския парламент за всички фази на процеса.

Декларацията е приета от ХХХIХ Народно събрание на 19 декември 2003 г. и е подпечатана с официалния печат на Народното събрание.

Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив