Дефицитът на природен газ вдигна силно цените на тока в цяла Европа

20.09.2021 | 14:30
по статията работи: econ.bg
Недостигът на природен газ в Европа е основната причина за поскъпването на тока в Европа. Същевременно не се инвестира в проучванията, търсенето и добива му
Дефицитът на природен газ вдигна силно цените на тока в цяла Европа
Снимка: под лиценза на creative commons

Недостигът на природен газ в Европа (предизвикан от Русия - бел. ред.) е основната причина за поскъпването на тока в Европа. Същевременно не се инвестира в проучванията, търсенето и добива му. Европа дълго време си мислеше, че ВЕИ-тата могат лесно да заменят природния газ и въглищата. В момента виждаме, че не могат. Това заяви пред Би Ви Ви в коментар на силно поскъпналия ток на свободния пазар енергийният експерт Боян Рашев.

"Факторите, които покачват цената на тока, са общоевропейски. В края на юли имаше проблеми на наша територия, тогава си имаше наш пик. След това ТЕЦ "Марица-изток 2" тръгна и нещата се нормализираха", добави той. Според него Европа с тези цени става абсолютно неконкурентна и в нея не може да се произвежда каквото и да е.

Според Константин Стаменов, председател на управителния съвет на Българска федерация на индустриалните енергийни консуматори, бизнесът няма да издържи на нарастването на цените на тока.

"Следва зимен период, паниката вече е настанала. Аз го наричам електроенергийно торнадо, то е завладяло Европа", посочи той. По думите му трябва да се мисли разумно как ще се управлява енергетиката, за да се спаси икономиката. "Застрашена е цялата икономика, железниците ни пратиха писмо, че от 1 октомври вдигат цените - това е кръвоносната система за големите товари", обясни Стаменов.

Виолета Иванова, зам.-директор на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ, пък прогнозира ръст на енергийната бедност.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 26.04   1336 г. – Франческо Петрарка изкачва връх Ванту – символичен рожден ден на алпинизма. 1802 г. – Наполеон Бонапарт подписва обща амнистия, която позволява...