ЗАКОН ЗА КООПЕРАЦИИТЕ

ЗАКОН ЗА КООПЕРАЦИИТЕ

Обн. ДВ. бр. от 28 Декември 1999г.,
изм. ДВ. бр. от 10 Ноември 2000г.,
изм. ДВ. бр. от 16 Ноември 2001г.,
изм. ДВ. бр. от 11 Февруари 2003г.,
изм. ДВ. бр. от 20 Декември 2005г.,
изм. ДВ. бр. от 29 Декември 2005г.,
изм. ДВ. бр. от 21 Април 2006г.,
изм. ДВ. бр. от 25 Април 2006г.,
изм. ДВ. бр. от 22 Декември 2006г.,
изм. ДВ. бр. от 22 Май 2007г.,
изм. ДВ. бр. от 11 Декември 2007г.,
изм. ДВ. бр. от 29 Април 2008г.

Глава първа.

ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Определение

Чл. 1. (Доп. - ДВ, бр. 13 от 2003 г., изм. - ДВ, бр. 41 от 2007 г.) Кооперацията е сдружение на физически лица с променлив капитал и с променлив брой членове, които чрез взаимопомощ и сътрудничество осъществяват търговска дейност за задоволяване на техни икономически, социални и културни интереси. Кооперацията е юридическо лице.

Подпомагане и насърчаване от държавата

Чл. 1а. (Нов - ДВ, бр. 13 от 2003 г.) Държавата може да подпомага и насърчава кооперациите в тяхната дейност при условия и по ред, определени в съответните специални закони.

Глава втора.

КООПЕРАЦИИ

Раздел I.

Учредяване

Раздел II.

Членство, права и задължения

Раздел III.

Органи на кооперацията

Раздел IV.

Имущество, разпределение на доходите (Загл. изм. - ДВ, бр. 13 от 2003 г.)

Раздел IV.

Имущество, разпределение на доходите, данъци

Раздел V.

Преустройство, прекратяване, ликвидация

Глава втора.

"А" ЕВРОПЕЙСКО КООПЕРАТИВНО ДРУЖЕСТВО (НОВА - ДВ, БР. 104 ОТ 2007 Г.)

Учредяване

Чл. 51а. (Нов - ДВ, бр. 104 от 2007 г.) (1) Европейско кооперативно дружество със седалище в Република България се учредява по реда на относно устава на Европейското кооперативно дружество (SCE), наричан по-нататък "Регламент (ЕО) № 1435/2003", и се вписва в търговския регистър.
(2) Седалището на европейско кооперативно дружество по ал. 1 е населеното място, където се намира управлението на дейността му.
(3) Когато дружество, което участва в учредяването на европейско кооперативно дружество, е със седалище в Република България, длъжностното лице по регистрацията към Агенцията по вписванията назначава проверител по от Регламент (ЕО) № 1435/2003, като се прилага и от Търговския закон.
(4) Не може да се учреди чрез сливане европейско кооперативно дружество със седалище в друга държава членка, когато участник в преобразуването притежава земя в Република България. Европейско кооперативно дружество със седалище в Република България, което притежава земя, не може да премести седалището си в друга държава членка. Тази забрана се прилага съобразно условията, произтичащи от присъединяването на Република България към Европейския съюз.
(5) Управителният орган на участника в преобразуването със седалище в Република България, съответно на европейско кооперативно дружество със седалище в Република България, подава декларация за спазване на изискването по ал. 4.

Общо събрание

Чл. 51б. (Нов - ДВ, бр. 104 от 2007 г.) (1) Ако управителният орган не свика общо събрание до един месец от постъпване на искането на надзорния орган за това, то се свиква от окръжния съд по седалището на европейското кооперативно дружество.
(2) Разпоредбата на се прилага по отношение на кворума на общо събрание на европейско кооперативно дружество.

Годишен финансов отчет

Чл. 51в. (Нов - ДВ, бр. 104 от 2007 г.) Годишният финансов отчет, както и консолидираният финансов отчет, ако европейското кооперативно дружество съставя такъв, подлежат на независим финансов одит и се представят за обявяване в търговския регистър.

Проверител при преобразуване чрез промяна на правната форма

Чл. 51г. (Нов - ДВ, бр. 104 от 2007 г.) При преобразуване на кооперация със седалище в Република България в европейско кооперативно дружество или на европейско кооперативно дружество със седалище в Република България в кооперация длъжностното лице по регистрацията към Агенцията по вписванията назначава проверител по и от Регламент (ЕО) № 1435/2003, като се прилага от Търговския закон.

Прекратяване

Чл. 51д. (Нов - ДВ, бр. 104 от 2007 г.) Окръжният съд по седалището на европейско кооперативно дружество, включително по искане на прокурора, прекратява дружеството при нарушение по от Регламент (ЕО) № 1435/2003, ако нарушението не е отстранено в дадения от съда срок.

Глава трета.

КООПЕРАТИВНИ ПРЕДПРИЯТИЯ

Образуване

Чл. 52. (1) Всяка кооперация може да създава кооперативни предприятия или да образува с други кооперации междукооперативни предприятия за извършване на стопанска дейност.
(2) Решението за образуване на кооперативни предприятия или за участие в междукооперативно предприятие се взема от общото събрание, което определя капитала или дела в капитала и упълномощава управителния съвет да извърши или да участва в създаването на предприятието.

Правен режим

Чл. 53. (1) (Доп. - ДВ, бр. 13 от 2003 г.) Кооперативното предприятие е еднолично дружество с ограничена отговорност или еднолично акционерно дружество.
(2) Междукооперативното предприятие може да бъде дружество с ограничена отговорност или акционерно дружество.
(3) Кооперацията не може да участва като неограничено отговорен съдружник в събирателни или командитни дружества.
(4) За кооперативните и междукооперативните предприятия се прилага .

Глава четвърта.

КООПЕРАТИВНИ СЪЮЗИ

Образуване

Чл. 54. (1) (Доп. - ДВ, бр. 13 от 2003 г.) Кооперациите по решение на общите събрания могат да се обединяват в териториални, отраслови, национални и други съюзи.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 13 от 2003 г.) За образуване на съюз са необходими най-малко седем кооперации.
(3) Кооперативният съюз е юридическо лице със статут на кооперация.
(4) Кооперативните съюзи могат да образуват свои съюзи и федерации.
(5) По неуредените в тази глава въпроси за кооперативните съюзи се прилагат съответно правилата за кооперацията.

Функции

Чл. 55. (1) (Предишен текст на чл. 55 - ДВ, бр. 13 от 2003 г.) Кооперативният съюз:
1. съдейства на членовете си за постигане на целите и задачите на съюза;
2. разработва насоки за развитие на кооперативните дейности;
3. представлява и защитава интересите на членовете си пред международните, държавните, обществените и други органи и организации;
4. осъществява и други функции, предвидени в устава.
(2) (Нова - ДВ, бр. 13 от 2003 г.) Кооперациите и кооперативните съюзи са длъжни да изпълняват решенията на органите на кооперативните съюзи, в които членуват.

Органи

Чл. 56. (1) (Изм. - ДВ, бр. 13 от 2003 г.) Органи на кооперативния съюз са: общото събрание, управителният съвет, председателят и контролният съвет. Членовете на управителния съвет, председателят и членовете на контролния съвет се избират от общото събрание за срок 4 години.
(2) В устава може да се предвиди управителният съвет да избере от своя състав изпълнителен комитет, като определи правомощията му и реда за вземане на решения.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 13 от 2003 г., доп. - ДВ, бр. 41 от 2007 г.) Общото събрание на кооперативните съюзи се свиква ежегодно до края на месец април и се състои от пълномощници, избрани от общите събрания на неговите членове при условия и по ред, определени в устава му.
(4) (Нова - ДВ, бр. 13 от 2003 г., доп. - ДВ, бр. 41 от 2007 г.) Общото събрание може да упълномощава управителния съвет да изпълнява определени негови правомощия, с изключение на правомощията по .
(5) (Нова - ДВ, бр. 13 от 2003 г.) Общото събрание на националните съюзи се свиква веднъж на 4 години.

Фондове

Чл. 57. (1) При кооперативния съюз могат да се образуват и парични фондове за взаимно подпомагане, за образование, за квалификация и други.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 13 от 2003 г.) Фондовете по ал. 1 се образуват по решение на общото събрание на съюза. Средствата на тези фондове се набират от отчисления от печалбата на членовете на съюза.

Глава пета.

СЪДЕБЕН НАДЗОР

Основания и ред

Чл. 58. (1) Решенията и действията на органите на кооперацията, които противоречат на закона или на устава, могат да се отменят чрез иск, предявен пред районния съд по седалището й.
(2) Искът може да се предяви от всеки член на кооперацията, от контролния съвет, от кооперативния съюз, в който членува кооперацията, или от прокурора. Към иска могат да се присъединят и други членове на кооперацията и на контролния съвет. Те могат да поддържат иска и ако той бъде оттеглен.
(3) Членът на кооперацията може да предяви иск в двуседмичен срок от деня на решението, а ако не е присъствал при решаването - от деня на узнаването или уведомяването му. Когато се иска отменяне на действие, срокът започва да тече от деня на узнаването му.
(4) Контролният съвет на кооперацията може да предяви иска в двуседмичен срок от приемане на решението или от извършване на действието, а кооперативният съюз по ал. 2 - от деня на узнаването или уведомяването му.
(5) Във всеки отделен случай искът може да се предяви не по-късно от 3 месеца от приемане на решението или от извършване на действието.

Решение на съда

Чл. 59. (1) Съдът може да отмени изцяло или отчасти акта или действието или да отхвърли иска.
(2) Решението на съда подлежи на обжалване по общия ред.

Присъединяване към иска

Чл. 60. Членът на кооперацията може да предяви иск за защита на имуществените и неимуществените си права, които са накърнени от органите на кооперацията. Искът може да бъде обединен с иска по .

Спиране на изпълнението

Чл. 61. Съдът може да спре изпълнението на обжалваното решение или действие до постановяване на решение по делото.

Глава шеста.

СЧЕТОВОДЕН И ФИНАНСОВ КОНТРОЛ

Одиторски контрол

Чл. 62. (Отм. - ДВ, бр. 98 от 2001 г., в сила от 1.01.2001 г.)

Финансов контрол

Чл. 63. (1) (Изм. - ДВ, бр. 92 от 2000 г., в сила от 1.01.2001 г., предишен текст на чл. 63, изм. - ДВ, бр. 13 от 2003 г., доп. - ДВ, бр. 41 от 2007 г.) Финансовият контрол на кооперациите, кооперативните и междукооперативните предприятия и кооперативните съюзи се извършва на всеки тригодишен период от специализираните финансовоконтролни органи към националните кооперативни съюзи. Ежегодно финансовоконтролните органи изготвят анализ на извършените инспекции, който се предоставя на министъра на финансите, на министъра на вътрешните работи и на министъра на правосъдието.
(2) (Нова - ДВ, бр. 13 от 2003 г., изм. - ДВ, бр. 33 от 2006 г., доп. - ДВ, бр. 41 от 2007 г.) При осъществяване на контролна дейност по ал. 1 се прилага глава втора, раздел четвърти "Последващи мерки" и глава трета "Имуществена отговорност" от и глава тридесет и първа от "Производство по финансови начети".
(3) (Нова - ДВ, бр. 41 от 2007 г.) Финансовият контрол по ал. 1 на кооперациите, кооперативните и междукооперативните предприятия и териториалните и националните съюзи се извършва и по искане на председателя, на управителния съвет или на една десета от членовете на кооперацията (съюза).
(4) (Нова - ДВ, бр. 41 от 2007 г.) Кооперациите, кооперативните и междукооперативните предприятия, териториалните и националните съюзи съдействат на органите за финансов контрол по ал. 1.
(5) (Нова - ДВ, бр. 41 от 2007 г.) При констатирани нарушения по разходването на средства, предоставени от държавния или от общинските бюджети, извънбюджетни сметки или фондове, по международни договори или програми на Европейския съюз, както и от държавните предприятия по , финансовоконтролните органи по ал. 1 сигнализират Агенцията за държавна финансова инспекция.
(6) (Нова - ДВ, бр. 41 от 2007 г.) Всеки член-кооператор има право да поиска за своя сметка финансов одит от независимия финансов одит. Ръководството на кооперацията и съюзът, в който членува кооперацията, са длъжни да оказват съдействие и предоставят необходимата информация за извършване на одита.
(7) (Нова - ДВ, бр. 41 от 2007 г.) На основание одита по ал. 6 член-кооператорът може да предяви иск от името на кооперацията срещу лицата, причинили вреди на кооперацията.

Допълнителни разпоредби

§ 1. (1) Възстановява се правото на собственост на кооперациите и на кооперативните съюзи върху тяхното иззето, одържавено или преразпределено по какъвто и да е начин имущество след 10 септември 1944 г., ако искането за това е направено до 7 февруари 1993 г.
(2) Собствеността се възстановява на кооперациите, от които е отнета, или на техните правоприемници, включително на прекратените, но незаличени кооперации, които имат право да възстановят дейността си по реда на от този закон, независимо по какъв начин са били прекратени.
(3) Правото на собственост върху имуществата по ал. 1 се установява с нотариални актове, протоколи, балансови отчети, разписки за платени данъци, такси, застраховки, съдебни решения и други писмени доказателства. Когато такива липсват, правото на собственост се установява по общия исков ред. Производството по тези дела се освобождава от държавни такси.
(4) Държавата, общините, държавните и общинските фирми, предприятия и организации предават непредаденото имущество, заявено по реда на ал. 1, на правоимащите по ал. 2, ако искането за това е направено пред тях в едногодишен срок от влизането на този закон в сила.
(5) Условията и редът за връщане на имуществото се определят от Министерския съвет, доколкото не са уредени с друг закон.

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 2. В срок 9 месеца от влизането на този закон в сила кооперациите са длъжни да съобразят уставите си с неговите разпоредби. В 14-дневен срок от приемане на промените в устава от общото събрание управителният съвет трябва да поиска вписване в регистъра при окръжния съд на подлежащите на вписване обстоятелства.
§ 3. В срок 9 месеца от влизането на този закон в сила кооперативните съюзи са длъжни да съобразят уставите си с неговите разпоредби. В 14-дневен срок от приемането на промените в устава от общото събрание управителният съвет трябва да поиска вписване в регистъра при окръжния съд на подлежащите на вписване обстоятелства.
§ 4. В срок 9 месеца от влизането на този закон в сила кооперациите и кооперативните съюзи са длъжни да преобразуват кооперативните и междукооперативните предприятия, в които участват, в търговски дружества съгласно и при спазване изискванията на .
§ 5. (1) (Отм. - ДВ, бр. 13 от 2003 г.).
(2) (Отм. - ДВ, бр. 13 от 2003 г.).
(3) (Отм. - ДВ, бр. 13 от 2003 г.).
(4) Управителните съвети на кооперативните съюзи следят служебно дали членуващите в тях кооперации и кооперативни съюзи изпълняват задълженията си по , и и са длъжни при неизпълнение да поискат прекратяването им от съответния окръжен съд в срока по ал. 3. При неизпълнение на това си задължение те се наказват с глоба от 1000 до 10 000 лв.
(5) Окръжните прокуратури следят за изпълнението на задълженията по предходните алинеи и са длъжни да поискат от съда прекратяването на непреобразуваните кооперации, съюзи и предприятия, както и налагането на глобите по ал. 3 и 4.
§ 6. В (обн., ДВ, бр. 4 от 1991 г.; изм. и доп., бр. 26 от 1992 г., бр. 55 от 1993 г., бр. 21, 33 и 59 от 1996 г., бр. 52 от 1997 г., бр. 21 от 1998 г., бр. 57, 81 и 83 от 1999 г.) се създава т. 6:
"6. кооперациите."
§ 7. В (обн., ДВ, бр. 82 от 1996 г.; изм., бр. 35 от 1999 г.) и от преходните и заключителните разпоредби (нови - ДВ, бр. 35 от 1999 г.) се отменят.
§ 8. Този закон отменя:
1. (обн., ДВ, бр. 63 от 1991 г.; изм., бр. 34 и 55 от 1992 г., бр. 63 от 1994 г., бр. 59 и 103 от 1996 г., бр. 52 от 1997 г., бр. 52 от 1998 г., бр. 81 от 1999 г.);
2. (обн., ДВ, бр. 54 от 1947 г.; изм., бр. 47 и 228 от 1948 г.).
§ 9. Изпълнението на този закон се възлага на Министерския съвет.
-------------------------
Законът е приет от ХХХVIII Народно събрание на 16 декември 1999 г. и е подпечатан с официалния печат на Народното събрание.

Преходни и Заключителни разпоредби

КЪМ ЗАКОНА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА КООПЕРАЦИИТЕ

(ОБН. - ДВ, БР. 13 ОТ 2003 Г.)
§ 39. (1) Възстановява се правото на собственост върху одържавено или иззето по отменени нормативни актове имущество на кооперации и кооперативни съюзи, възстановили дейността си, ако до деня на влизане в сила на този закон това имущество е държавна или общинска собственост. Тази разпоредба не се прилага за висящите производства по от допълнителната разпоредба.
(2) Налице е правоприемство на кооперативните съюзи, които са съществували към 1959 г. и които от 1960 г. са възстановили дейността си.
§ 40. В срок една година от влизането в сила на този закон кооперациите и кооперативните съюзи са длъжни да съобразят уставите си с неговите разпоредби.
§ 41. В от преходните и заключителните разпоредби ал. 1, 2 и 3 се отменят, а висящите производства по тези алинеи се прекратяват.
§ 42. Мандатът на членовете на управителните и контролните съвети, когато не е изтекъл, не се прекратява с влизането в сила на този закон.

Преходни и Заключителни разпоредби

КЪМ ЗАКОНА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА КОРПОРАТИВНОТО ПОДОХОДНО ОБЛАГАНЕ

(ОБН. - ДВ, БР. 102 ОТ 2005 Г., В СИЛА ОТ 01.01.2006 Г.)
§ 36. Законът влиза в сила от 1 януари 2006 г., с изключение на и , които влизат в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".

Преходни и Заключителни разпоредби

КЪМ ДАНЪЧНО-ОСИГУРИТЕЛНИЯ ПРОЦЕСУАЛЕН КОДЕКС

(ОБН. - ДВ, БР. 105 ОТ 2005 Г., В СИЛА ОТ 01.01.2006 Г.)
§ 88. Кодексът влиза в сила от 1 януари 2006 г., с изключение на , , , и от преходните и заключителните разпоредби, които влизат в сила от деня на обнародването на кодекса в "Държавен вестник".

Преходни и Заключителни разпоредби

КЪМ ЗАКОНА ЗА ТЪРГОВСКИЯ РЕГИСТЪР

(ОБН. - ДВ, БР. 34 ОТ 2006 Г., ИЗМ. - ДВ, БР. 80 ОТ 2006 Г., ИЗМ. - ДВ, БР. 53 ОТ 2007 Г., В СИЛА ОТ 01.01.2008 Г.)
§ 56. (Изм. - ДВ, бр. 80 от 2006 г., изм. - ДВ, бр. 53 от 2007 г.) Този закон влиза в сила от 1 януари 2008 г., с изключение на и , които влизат в сила от деня на обнародването на закона в "Държавен вестник".

Преходни и Заключителни разпоредби

КЪМ ЗАКОНА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА СЧЕТОВОДСТВОТО

(ОБН. - ДВ, БР. 105 ОТ 2006 Г., В СИЛА ОТ 01.01.2007 Г.)
§ 61. Този закон влиза в сила от 1 януари 2007 г., с изключение на , който влиза в сила от 1 юли 2007 г.

Преходни и Заключителни разпоредби

КЪМ ЗАКОНА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА КООПЕРАЦИИТЕ

(ОБН. - ДВ, БР. 41 ОТ 2007 Г.)
§ 24. В срок до една година от влизането в сила на този закон кооперациите са длъжни да съобразят уставите си с неговите разпоредби. В 14-дневен срок от приемане на промените в устава от общото събрание председателят на кооперацията заявява за вписване в търговския регистър подлежащите на вписване обстоятелства.
§ 25. С влизането в сила на този закон мандатът на председателите и на членовете на управителните и контролните съвети на кооперации, когато не е изтекъл, е 4-годишен, считано от датата на избора.
§ 26. Кооперациите и кооперативните съюзи, изградили сгради и постройки със свои средства до 13 юли 1991 г., имат право да предявят искане за деактуване на сградите и прилежащите към тях терени пред държавата или общината. Искането се предявява пред съответния областен управител или кмет на община в срок до 31 декември 2007 г. При наличие на посочените обстоятелства имотът се деактува и се предава във владение на кооперацията или на кооперативния съюз.
§ 27. (1) Права на възстановена кооперация по смисъла на от допълнителната разпоредба и на на отменения Закон за кооперациите (обн., ДВ, бр. 63 от 1991 г.; изм., бр. 24 и 55 от 1992 г., бр. 63 от 1994 г., бр. 59 и 103 от 1996 г., бр. 52 от 1997 г., бр. 52 от 1998 г., бр. 81 от 1999 г.; отм., бр. 113 от 1999 г.) има кооперация, вписана в регистъра на съда след 7 август 1991 г. с наименование, седалище и предмет на дейност на съществувала кооперация, в която членуват най-малко 7 кооператори, които са членували в нея и към датата на изземване, одържавяване или преразпределяне на имуществото на кооперацията.
(2) Алинея 1 се прилага и за кооперативен съюз, възстановен от най-малко две кооперации, членували в него към датата на изземване, одържавяване или преразпределяне на имуществото на съюза.

Релевантни актове от Европейското законодателство

РЕШЕНИЕ НА КОМИСИЯТА
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив