ЗАКОН ЗА СЪСЛОВНАТА ОРГАНИЗАЦИЯ НА МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ, АКУШЕРКИТЕ И АСОЦИИРАНИТЕ МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ

ЗАКОН ЗА СЪСЛОВНАТА ОРГАНИЗАЦИЯ НА МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ, АКУШЕРКИТЕ И АСОЦИИРАНИТЕ МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ

Обн. ДВ. бр. от 3 Юни 2005г.,
изм. ДВ. бр. от 25 Октомври 2005г.,
изм. ДВ. бр. от 11 Април 2006г.,
изм. ДВ. бр. от 21 Юли 2006г.,
изм. ДВ. бр. от 12 Септември 2006г.,
изм. ДВ. бр. от 22 Май 2007г.,
изм. ДВ. бр. от 8 Февруари 2008г.,
изм. ДВ. бр. от 2 Юни 2009г.,
изм. ДВ. бр. от 14 Декември 2010г.,
изм. ДВ. бр. от 28 Декември 2010г.

Глава първа.

ОБЩИ РАЗПОРЕДБИ

Чл. 1. Този закон урежда устройството, организацията и дейността на съсловната организация на медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти, условията за упражняване на професиите им, както и за поддържането на професионалния им регистър.
Чл. 2. (1) Съсловната организация на медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти по смисъла на този закон е Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.
(2) Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) е юридическо лице със седалище София.
(3) Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи упражнява своята дейност по места чрез регионални колегии.
Чл. 3. (1) Медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти, които упражняват професията си, членуват в БАПЗГ.
(2) Членството на медицински сестри, акушерки и асоциирани медицински специалисти, които не упражняват професията си, е доброволно.
Чл. 4. Медицинска сестра, акушерка или асоцииран медицински специалист може да упражнява професията си на територията на Република България, ако отговаря на изискванията на глава втора и е вписан в регистъра на регионалната колегия на БАПЗГ, на територията на която упражнява дейността си.

Глава втора.

УСЛОВИЯ ЗА УПРАЖНЯВАНЕ НА ПРОФЕСИЯТА ОТ МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ, АКУШЕРКИТЕ И АСОЦИИРАНИТЕ МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ

Чл. 5. (1) (Изм. - ДВ, бр. 85 от 2005 г., в сила от 25.10.2005 г.) Упражняването на професиите "медицинска сестра" и "акушерка" се осъществява от лица, които са завършили висши медицински училища и притежават съответната професионална квалификация, удостоверена с диплома за придобито висше образование на образователно-квалификационна степен "бакалавър" и са вписани в регистъра на съсловната организация по .
(2) При упражняване на професията си медицинската сестра осъществява диагностика на нуждите, промотивни, профилактични, клинични и рехабилитационни здравни грижи в съответствие с професионалните й компетенции, определени с наредбата по .
(3) При упражняване на професията си акушерката осъществява диагностика на нуждите, промотивни, профилактични, клинични и рехабилитационни здравни грижи в областта на акушерската дейност на бременни жени, гинекологично болни, родилки и новородени деца в съответствие с професионалните й компетенции, определени с наредбата по .
Чл. 6. (1) (Изм. - ДВ, бр. 85 от 2005 г., в сила от 25.10.2005 г., изм. - ДВ, бр. 41 от 2007 г.) Асоциираните медицински специалисти са лица, които притежават съответната професионална квалификация, удостоверена с диплома за придобито висше образование на образователно-квалификационна степен "бакалавър" по от Закона за висшето образование или със свидетелство за професионална квалификация, издадено по реда на .
(2) Асоциираните медицински специалисти осъществяват здравни грижи, профилактика, рехабилитация и здравна промоция в съответствие с професионалните им компетенции, определени с наредбата по .
Чл. 7. (1) Професионалните дейности, които медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти могат да извършват по назначение или самостоятелно, се определят с наредба, издадена от министъра на здравеопазването, след съгласуване с БАПЗГ.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 41 от 2009 г., в сила от 02.06.2009 г., доп. - ДВ, бр. 98 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.) С наредбата по ал. 1 се определят и професионалните дейности, които извършват здравните асистенти и лекарските асистенти.

Глава трета.

ФУНКЦИИ

Чл. 8. Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи:
1. представлява своите членове и защитава професионалните им права и интереси;
2. (доп. - ДВ, бр. 98 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.) създава и води национален електронен професионален регистър и регионални професионални регистри на членовете си;
3. определя условията и реда за вписване в регистрите по т. 2 на медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти и правилата за издаването на сертификат за квалификация по професията;
4. приема Кодекс за професионална етика на медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти и упражнява контрол по спазването му;
5. приема Правила за добра практика, предлага ги за утвърждаване от министъра на здравеопазването и упражнява контрол по спазването им;
6. налага санкциите, предвидени в този закон;
7. организира, координира и регистрира продължаващото обучение на медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти при условия и по ред, определени в договори с висшите медицински училища и с базите за следдипломно обучение;
8. участва със свой представител със съвещателен глас във Висшия медицински съвет към министъра на здравеопазването;
9. дава становища по проекти на нормативни актове в областта на здравните грижи, осъществявани от медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти;
10. осъществява сътрудничество с други органи, организации и институции в страната и чужбина;
11. подпомага своите членове и техните семейства в случай на нужда съгласно устава на организацията;
12. извършва други дейности, предвидени в устава й;
13. (нова - ДВ, бр. 98 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.) предоставя на Министерството на здравеопазването информацията по от Закона за здравето.

Глава четвърта.

УСТРОЙСТВО

Раздел I.

Органи на национално равнище

Раздел II.

Регионални органи. Регионална колегия на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи

Глава пета.

ЧЛЕНСТВО, ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ

Раздел I.

Членство

Раздел II.

Права и задължения

Глава шеста.

НАРУШЕНИЯ И НАКАЗАНИЯ

Чл. 40. Членовете на БАПЗГ носят отговорност за следните нарушения, допуснати при изпълнение на професионалните им задължения:
1. неспазване на правилата, предвидени в Кодекса за професионална етика;
2. неспазване на правилата за добра медицинска практика.
Чл. 41. За нарушения по на членовете на БАПЗГ могат да бъдат налагани следните наказания:
1. порицание;
2. глоба в размер от една до пет минимални работни заплати;
3. заличаване от регистъра за срок от три месеца до три години.
Чл. 42. Комисиите по професионална етика на регионалните колегии на БАПЗГ разглеждат жалби за нарушения по .
Чл. 43. (1) Нарушенията по се установяват с акт за констатирано нарушение.
(2) Актове по ал. 1 има право да съставя всеки член на комисията по професионална етика към регионалната колегия на БАПЗГ.
(3) Наказателните постановления се издават от председателя на управителния съвет на регионалната колегия на БАПЗГ.
(4) Препис от наказателното постановление се изпраща на ръководителя на здравното заведение, в което работи наказаното лице.
Чл. 44. (1) Съставянето на актовете, издаването и обжалването на наказателните постановления по този закон се извършват съгласно .
(2) Сумите от наложените глоби постъпват в приход на регионалната колегия на БАПЗГ.
Чл. 45. (1) Налагането на наказанията по не изключва търсенето на наказателна или гражданска отговорност или на дисциплинарна отговорност по .
(2) Когато при разглеждането на жалби органите по и констатират данни за други нарушения извън тези по , те сигнализират компетентните органи за търсене на отговорност.

Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на този закон:
1. (доп. - ДВ, бр. 98 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.) "" са медицинските лаборанти, рентгеновите лаборанти, лекарските асистенти, рехабилитаторите, фелдшерите, ортопедичните техници и масажистите.
2. "" е документ, издаден от БАПЗГ, с който се удостоверява, че медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти са вписани в националния регистър на съсловната организация и отговарят на изискванията по и и на правилата по
3. "" е дейността, свързана със здравето и болестта, извършвана от лицата по за осигуряване на човешките потребности, когато лицето не може (поради болест, възраст, инвалидност и други причини), няма познания или не трябва да я извършва само.

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 2. Министерският съвет, областните управители и общините могат да предоставят на БАПЗГ и на регионалните колегии помещения - държавна или общинска собственост, необходими за осъществяване на дейността им.
§ 3. (Изм. - ДВ, бр. 85 от 2005 г., в сила от 25.10.2005 г., изм. - ДВ, бр. 98 от 2010 г., в сила от 14.12.2010 г.) Медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти, придобили квалификация за упражняване на професията си преди влизането в сила на закона, удостоверена с диплома за средно образование или други валидни документи за квалификация, се ползват с правата по и от този закон.
§ 4. В едномесечен срок от влизането в сила на закона регионалните центрове по здравеопазване изготвят списъци с трите имена, единния граждански номер, адресите по местоживеене и месторабота на медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти, които упражняват професията си на територията на съответната област.
§ 5. В двумесечен срок от изтичането на срока по регионалните центрове по здравеопазване свикват първите общи събрания на регионалните колегии на БАПЗГ по списъците по за избор на органи на колегиите и на делегати за първия конгрес на БАПЗГ. Първите общи събрания на регионалните колегии се председателстват без право на глас от директорите на съответните регионални центрове по здравеопазване.
§ 6. В едномесечен срок от провеждането на изборите по медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти, които упражняват професията си, са длъжни да подадат заявления за вписване в регистъра на съответната регионална колегия.
§ 7. В едномесечен срок от изтичането на срока по министърът на здравеопазването свиква първия конгрес на БАПЗГ за избор на органи на асоциацията. Първият конгрес на БАПЗГ се председателства без право на глас от министъра на здравеопазването или от упълномощено от него лице.
§ 8. В Закона за здравето (ДВ, бр. 70 от 2004 г.) в в изречение първо след думите "(НЗОК)" се поставя запетая и се добавя "един представител на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи".
§ 9. В (обн., ДВ, бр. 62 от 1999 г.; изм., бр. 88 и 113 от 1999 г.; попр., бр. 114 от 1999 г.; изм., бр. 36, 65 и 108 от 2000 г., бр. 51 от 2001 г. - Решение № 11 на Конституционния съд от 2001 г.; изм., бр. 28 и 62 от 2002 г., бр. 83, 102 и 114 от 2003 г., бр. 70 от 2004 г.) в се създава буква "г":
"г. диспансеризация."
§ 10. В (обн., ДВ, бр. 26 и 27 от 1986 г.; изм., бр. 6 от 1988 г., бр. 21, 30 и 94 от 1990 г., бр. 27, 32 и 104 от 1991 г., бр. 23, 26, 88 и 100 от 1992 г., бр. 69 от 1995 г. - Решение № 12 на Конституционния съд от 1995 г., бр. 87 от 1995 г., бр. 2, 12 и 28 от 1996 г., бр. 124 от 1997 г., бр. 22 от 1998 г., бр. 52 от 1998 г. - Решение № 11 на Конституционния съд от 1998 г., бр. 56, 83, 108 и 133 от 1998 г., бр. 51, 67 и 110 от 1999 г., бр. 25 от 2001 г., бр. 1, 105 и 120 от 2002 г., бр. 18, 86 и 95 от 2003 г., бр. 52 от 2004 г., бр. 19 и 27 от 2005 г.) в накрая се добавя "или от регистъра на БАПЗГ по Закона за съсловната организация на медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти."
-------------------------
Законът е приет от ХХХIХ Народно събрание на 20 май 2005 г. и е подпечатан с официалния печат на Народното събрание.

Преходни и Заключителни разпоредби

КЪМ ЗАКОНА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА ЗДРАВЕТО

(ОБН. - ДВ, БР. 85 ОТ 2005 Г.)
§ 22. Законът влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник", с изключение на и относно заличаването на думите "или "специалист", които влизат в сила от 1 септември 2006 г.

Преходни и Заключителни разпоредби

КЪМ АДМИНИСТРАТИВНОПРОЦЕСУАЛНИЯ КОДЕКС

(ОБН. - ДВ, БР. 30 ОТ 2006 Г., В СИЛА ОТ 12.07.2006 Г.)
§ 142. Кодексът влиза в сила три месеца след обнародването му в "Държавен вестник", с изключение на:
1. дял трети, и - относно отмяната на глава трета, раздел II "Обжалване по съдебен ред", , , , , , , , , , , , , , , , , , ,, , и , както и , , , ,, и - относно замяната на думата "окръжния" с "административния" и замяната на думите "Софийския градски съд" с "Административния съд - град София", които влизат в сила от 1 март 2007 г.;
2. , който влиза в сила от 1 януари 2007 г.;
3. , който влиза в сила от деня на обнародването на кодекса в "Държавен вестник".

Заключителни разпоредби

КЪМ ЗАКОНА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА ЗДРАВЕТО

(ОБН. - ДВ, БР. 59 ОТ 2006 Г., В СИЛА ОТ 01.01.2007 Г.)
§ 21. Законът влиза в сила от 1 януари 2007 г., с изключение на § 4, 5 и 14, които влизат в сила от деня на обнародването на закона в "Държавен вестник".

Преходни и Заключителни разпоредби

КЪМ ЗАКОНА ЗА ПРИЗНАВАНЕ НА ПРОФЕСИОНАЛНИ КВАЛИФИКАЦИИ

(ОБН. - ДВ, БР. 13 ОТ 2008 Г., В СИЛА ОТ 08.02.2008 Г.)
§ 15. (1) Подзаконовите и другите актове по прилагането на закона се издават в едномесечен срок от влизането му в сила.
(2) До влизането в сила на актовете по ал. 1 издадените актове по прилагането на отменените с , , и разпоредби се прилагат, доколкото не му противоречат.
§ 16. Законът влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".

Преходни и Заключителни разпоредби

КЪМ ЗАКОНА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА ЗДРАВЕТО

(ОБН. - ДВ, БР. 41 ОТ 2009 Г., В СИЛА ОТ 02.06.2009 Г.)
§ 96. Законът влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник", с изключение на:
1. ,, и, които влизат в сила от 1 януари 2009 г.;
2. , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , и , които влизат в сила от 1 юли 2009 г.;
3. параграф 21, който влиза в сила от 1 юни 2010 г.

Преходни и Заключителни разпоредби

КЪМ ЗАКОНА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА ЗДРАВЕТО

(ОБН. - ДВ, БР. 98 ОТ 2010 Г., В СИЛА ОТ 01.01.2011 Г.)
§ 121. Законът влиза в сила от 1 януари 2011 г. с изключение на:
1. , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , и , които влизат в сила от деня на обнародването на закона в "Държавен вестник";
2. , които влизат в сила от 1 март 2011 г.;
3. (относно чл. 36, ал. 1, изречение второ), , , и , които влизат в сила от 1 юли 2011 г.;
4. , който влиза в сила от 30 септември 2011 г.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив